Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
6 Απρ 2015

Γ.Βαρουφάκης: Θα πληρώνουμε τους δανειστές μας για πάντα!

Βαρουφάκης Οικονομία

Δηλώσεις που προκαλούν δεσμεύσεις έκανε χθες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σημείωσε πως: «Η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές (ad infinitum)»,  .

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων.

Να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος (due diligence) στην Αθήνα ζήτησε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, όπως αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου.

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου. Η κ. Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση του σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι με τον Ελληνα υπουργό «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών».

«Σημειώσαμε», είπε, «ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου».

Η γενική δευθύντρια δήλωσε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. Αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα».

Τέλος η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, συνοδευόμενη από τον Πολ Τόμσεν έφθασε πρώτη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και μετά από λίγο, στις 1:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, υποδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για πάρα πολύ ώρα για ολες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτου προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρα πολύ ενδιαφέρον, για την διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στο Brussels Group, στα τεχνικά κλιμάκια της Aθηνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών ετσι ώστε η Eλλαδα να βγει από την φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στην φάση της δημιουργίας».

“Eίμαστε», είπε, «μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods η Ελλαδα είναι από τα ιδρυτικα μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά ιδιως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετεχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε, τοσο στο Eurogroup, οσο και στην Eυρωπαικη Eνωση γενικοτερα, ώστε να ξεπεράσει η Eλλαδα την κρίση και ο λαος μας να βρει την θεση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρωπης».

Θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, και απάντησε:

«Νομίζω η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο Brussels Group στις Βρυξέλλες και τα τεχνικα κλιμάκια στην Αθηνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιοτητα».

– Θέσατε ζήτημα μη αποπληρωμης της δόσης;

«Η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός, «πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απεναντι σε ολους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκες. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό.

Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση, ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Κοιταξτε», απάντησε, «εδώ πρόκειται για μια παρανόηση, τα κλιμάκια απλα αποχώρησαν από την Αθηνα, γατι πήγαν διακοπές του Πασχα. Από την Δευτερα επιστρέφουν κανονικά για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι».

Στο σημείο αυτό απάντησα εκ μέρους όλων των ανταποκριτών, ότι έπρεπε να διευκρινίσει ότι το θέμα έγραψε το περιοδικό Σπίγκελ, και διορθώθηκε από το Ταμείο μετά από επίμονες ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και από την πλευρά του Ταμείου ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

«Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση μας είναι μεταρρυθμιστική, είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων, αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό.

Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. ΄Συζητήσαμε επίσης τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνοτναι τόσο στο Brussels Group και σε τεσνικό επίπεδο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ, και το να διατηρούμε κα να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας όπως κάνουμε είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Η διαδικασία πρόσθεσε θα γίνει πιο αποτελεσματική και πρόσθεσε: «Θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πιο γρήγορα, με καλύτερη ποιότητα».

Σήμερα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ