Navigation
13
Ιούλ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
12 Μαρ 2015

Γ.Βαρουφάκης: Δημοψήφισμα και ΦΠΑ στο τραπέζι

Βαρουφάκης Οικονομία

Διφορούμενες ήταν και πάλι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σε σχέση με ένα πιθανό δημοψήφισμα που θα αφορά στη συμφωνία με τους δανειστές.

Σε συνέντευξή του στο Mega o κ. Βαρουφάκης μίλησε για μια ακόμη φορά για δημοψήφισμα, αλλά χωρίς να το… προκρίνει: «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα, αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά σας παρακαλώ μην το κάνετε τίτλο ότι μιλάω για δημοψήφισμα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε αυξάνοντας τα ερωτήματα: «Η συμφωνία πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, προσωπική μου άποψη είναι μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα».

Εξάλλου δεσμεύτηκε ότι «δεν θα δείτε στην Ελλάδα κανέναν επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων όπως τον κ. Μαζούχ».

«Οι διαπραγματευτές θα επισκέπτονται την Ελλάδα σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, οι επαφές θα γίνονται σε κάποιο ξενοδοχείο όπου θα είναι ο χώρος δουλειάς τους», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι οι τεχνοκράτες θα συναντώνται με τεχνοκράτες.

Ερωτηθείς αν θα έρθουν στην Αθήνα την Πέμπτη τεχνικά κλιμάκια απάντησε ότι «νομίζω, έχω ακούσει ότι από την Πέμπτη θα έρθουν κάποιοι, δεν ξέρω ποιοι ακριβώς» συμπληρώνοντας ότι θα έρχονται τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα των διαπραγματεύσεων

Αναφερόμενος στην πρώτη διαπραγμάτευση στο Brussels Group ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και από τη δική μας ομάδα» χαρακτηρίζοντας ως το πιο σημαντικό αυτό του ορισμού της διαδικασίας προκειμένου να είναι στέρεα η βάση σε μια σειρά ζητημάτων.

Μιλώντας για τη στάση της ΕΚΤ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι κατά τον ίδιο και την κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που μπορεί να θεωρεί έως και ασφυκτική. «Αν δείτε πως συμπεριφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το 2012 σε παρόμοιες συνθήκες, τότε και ανέβασαν το πλαφόν και δεν υπήρχε θέμα με τον ELA αυτό το βλέπουμε όλοι, υπάρχει διαφορά» συμπλήρωσε. Όταν ,όμως ρωτήθηκε αν αυτό γίνεται βάσει κάποιου σχεδίου επειδή στην κυβέρνηση είναι ο Τσίπρας και όχι ο Σαμαράς ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν θα απαντήσω για τις προθέσεις πολύ σημαντικών ανθρώπων στην Ευρώπη». Παράλληλα υποστήριξε ότι η στάση της ΕΚΤ έχει και μια θετική πλευρά γιατί, όπως εξήγησε, «δεν νομίζω ότι μας σπρώχνουν σε μια ασφυξία για να μην εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας. Πιέζουν και τους εταίρους μας λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να βγάζει πάντα το φίδι από την τρύπα».

«Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο» είπε ακόμα ο κύριος Βαρουφάκης σημειώνοντας πως στο πεδίο αυτό, στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «δημιουργικής ασάφειας».

Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, την παραμεθώριο, τα βιβλία, τον Τύπο, την εστίαση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία που θα έχει στόχο τη μείωση του ΦΠΑ, «αλλά βέβαια μιλάμε και για εξομάλυνση, τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι σε ίδιο συντελεστή με τα ρολόγια πολυτελείας», ανέφερε.

Μιλώντας για το πού θα βρεθούν χρήματα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «βασικό μας εργαλείο για τη συγκέντρωση εσόδων θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ υπολογίζουμε να εισπράξουμε 6-8 δισ. ευρώ και έτσι να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα αφού ο στόχος του 3% δεν υπάρχει πια. Υποστηρίζω ότι μπορούμε να παράξουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% που θα είναι υπεραρκετό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα δείξουν τις επόμενες εβδομάδες οι θεσμοί».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict