Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
30 Απρ 2015

Γ.Βαρουφάκης: Από τον Ιούνιο οι συζητήσεις για ΦΠΑ

Βαρουφάκης Οικονομία

Όχι σε μείωση των επικουρικών συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ ή την αναστολή χορήγησης της 13ης σύνταξης είπε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. αυτό του ΦΠΑ, να συζητηθεί μετά τον Ιούνιο.

«Για την μετά τον Ιούνιο εποχή είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πολλά πράγματα όπως τον ΦΠΑ. Όταν από το ΔΝΤ με πιέζουν για τους συντελεστές και μας ζητούν να τους εξομαλύνουμε η απάντηση μου είναι ναι, αλλα όχι ότι όλα θα πάνε στο 23%. Εμένα θα μου άρεσε ένας ΦΠΑ 15%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδοντας ότι θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει υπάρξει συμφωνία μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5 απάντησε ότι «εμείς είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου αλλά η άλλη πλευρά την αγνοεί και προσπαθεί να πάει στην προ της 25ης Ιανουαρίου εποχή».

«Αρνούμαι να συζητήσω οτιδήποτε άλλο, όταν έρχονται να συζητήσουν διαδικασίες που έχουν ξεκαθαριστεί η απάντηση ήταν όχι. Όταν απαίτησαν ξανά την επιστροφή της Τρόικα στην Ελλάδα είπα όχι» συμπλήρωσε. Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τις 15 Μαΐου.

Όσον αφορά τα σενάρια περί επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση όχι, όμως, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης ή στο τραπέζι του Brussels Group. «Όταν μας πιέζουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά εμείς παρουσιάζουμε άλλες προτάσεις» εξήγησε το σκεπτικό της πρότασης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κληθείς να τοποθετήσει το ύψος της ανάπτυξης ή του πρωτογενούς πλεονάσματος ο υπουργός Οικονομικών αν και διευκρίνισε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 αν δεν κλείσει η συμφωνία» προέβλεψε ανάπτυξη λίγο μεγαλύτερη του 1% ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι «πιστεύουμε ότι αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα είναι της τάξης του 1,2%».

Για τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο χαρακτήρισε αποκρουστικό φόρο είπε ότι είναι στις προτεραιότητες η κατάργησή του αλλα επισήμανε ότι «το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή εχουμε μια προτεραιότητα να πετύχυμε την ενδιάμεση συμφωνία και μετά να προχωρήσουμε σε μια μεγαλύτερη συμφωνία. Αν αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες εβδομάδες το θέμα του ΕΝΦΙΑ θα μπει σε μια προτεραιότητα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόμαστε, τι βάζουμε πρώτο τη δεύτερο θα το κάνουμε. Αυτό που πρέπει είναι η κυβέρνώσα αριστερά να βρει μια συμφωνία λύσης. Θα είναι από τα πρώτα μνημονιακά νομοθετήματα που θα καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερον».

Όσον αφορά τέλος τις αλλαγές στη διαπραγμευτική ομάδα απάντησε ότι αυτό που έγινε ήταν απλά ότι η ομάδα αυτή θεσμοθετήθηκε μετά τη Ρίγα και προστέθηκε ως συντονιστής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς υπήρχαν άλλες δύο ομάδες διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε, δε, ότι «πριν τη Ρίγα με είχαν προειδοποιήσει φίλοι από κέντρα όλης της Ευρώπης ότι θα υποστώ επίθεση δολιοφθοράς προσωπικά εγώ» μιλώντας για μιντιακό τσουνάμι παραπληροφόρησης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ