Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
22 Μαΐ 2015

Γ.Σακελλαρίδης: Πότε θα κλείσει η συμφωνία

Σακελλαρίδης Οικονομία

Ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας ταυτόχρονα, όμως, ότι σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση «δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του σταγονόμετρου» και πως κατά συνέπεια, η κυβέρνηση επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στην επανάληψη του λάθους που έχει γίνει μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά τη μείωση συντάξεων, την αύξηση ΦΠΑ που προάγει τη λιτότητα κλπ», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Παράλληλα, διέψευσε και το δημοσίευμα της γερμανικής SZ που έκανε λόγο για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στην ερώτηση για αν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με έναν νόμο, απάντησε ότι είναι νωρίς να γίνει αυτή η συζήτηση.

Όπως είπε, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καλύπτει πρώτα τις εσωτερικές ανάγκες και μετά τις δανειακές, γίνεται ωστόσο προσπάθεια η χώρα να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Όπως είπε, πιστεύει ότι η συμφωνία θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο – κανένας εκ των οποίων δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές. Ο ίδιος επανέλαβε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί στη βάση μιας συγκεκριμένης λαϊκής εντολής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ενώ αναφορικά με τον ΦΠΑ είπε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή μία αύξηση που εντείνει τη λιτότητα με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Ο κ. Σακελλαρίδης, τόνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση των εταίρων για αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της ενέργειας στο 23%. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την καθιέρωση τριών συντελεστών (7%, 11% και 22%), ενώ οι θεσμοί αντιπροτείνουν την καθιέρωση δύο συντελεστών (11% και 22%) -κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει «απολύτως». Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον ΦΠΑ ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις, ενόψει και τουριστικής περιόδου, θα γίνουν πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Εχουμε διακριτούς ρόλους», είπε και πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Βουλής είναι πολύ καλές».

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο Μega, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών και σημείωσε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης «απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης».

Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Αφού έγινε μια παρουσίαση από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού της προόδου που έχει λάβει χώρα στο πλαίσιο των τεχνικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, εκφράστηκε από την πλευρά της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ η βούλησή τους να στηρίξουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης. Επειτα από σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι το χρονικό αυτό διάστημα είναι «μέχρι τις αρχές Ιουνίου, τέλος Μαΐου».

Όπως είπε, Μέρκελ και Ολάντ εξέφρασαν τη «βούλησή τους να βοηθήσουν και προσωπικά και σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η συμφωνία».

Ο κ. Σακελλαρίδης απέρριψε τα περί ενδεχόμενης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, που είχε αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της γερμανική εφημερίδα, και τόνισε ότι «μιλάμε για μια συμφωνία» με την κυβέρνηση να επιδιώκει να κλείσουν τα ζητήματα των δημοσιονομικών, του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ