Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαΐ 2015

Γ.Σακελλαρίδης: Δεν πάμε για ενδιάμεση συμφωνία

Σακελλαρίδης Οικονομία

Την άποψη ότι δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις καθώς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν τέθηκαν για πρώτη φορά την ημέρα αυτή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Όπως είπε κατά το πρώτο μπρίφινγκ μετά από τρία χρόνια, όπου υπάρχει διαφωνία, τα θέματα μπορούν να παραπεμφθούν σε έναν νέο γύρο συζητήσεων όταν υπάρξει συμφωνία.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «αν θέλουμε να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης αν εκτιμάει ότι υπάρχει χρόνος για τη συμφωνία – γέφυρα είπε:

«Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω ευθέως. Γνωρίζετε ότι με την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να πετύχει ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών μέσα στο οποίο θα υπάρξει η λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία. Σκοπός ηταν να καταλήξουμε σε μια συνολικότερη συμφωνία. Αυτή την ώρα διαπραγματευόμαστε ώστε να καταγραφεί και αυτή η πρόοδος ως σημείο της διαπραγμάτευσης. Η συμφωνία θα καλύπτει μεγαλύτερο εύρος από την διαπραγμάτευση. Μπορεί και μέσα στον Μάϊο ή και στον Ιούνιο να φτάσουμε σε συνολικότερη συμφωνία».

Παράλληλα όπως ενημέρωσε ο κ. Σακελλαρίδης οι διεργασίες του Brussels Group ξεκινούν στις 2 μετά το μεσημέρι.

Ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να πληρώσει όλες της τις οικονομικές υποχρεώσεις στην ώρα της αλλά αναμένει από τους πιστωτές της να παράσχουν στην χώρα οικονομική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

«Έχουμε την πρόθεση να πληρώσουμε όλες μας τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις στην ώρα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

«Η ρευστότητα είναι ένα φλέγον ζήτημα» πρόσθεσε ο ίδιος τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει μέχρι το τέλος του Μαΐου για ένεση ρευστότητας. Αναμένει ότι η ρευστότητα θα δοθεί στην ελληνική οικονομία το συντομότερο δυνατόν».

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με τους πιστωτές απάντησε: «Είναι γνωστές οι θέσεις των πιστωτών και του κάθε πιστωτή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κοινή στάση. Υπάρχουν συνιστώσες από την πλευρά των πιστωτών. Σε κάθε περίπτωση αν είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε σε συμφωνία παρακάμπτοντας τις κόκκινες γραμμές θα το είχαμε κάνει από τον Φλεβάρη. Δεν το κάνουμε από καπρίτσιο. Αν πιστεύει κάποιος ότι αυτα τα 5 χρόνια η ελληνική οικονομία πήγε μπροστά να μας το πει κι εμάς».

Στο ερώτημα τι θα προβλέπει η συμφωνία, και τι θα γίνει με μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ ή το αφορολογητο είπε ότι αυτό που θέλουμε είναι μια συμφωνία για όλα τα ζητήματα. Θα βρεθεί μια συμφωνία εκεί που υπάρχει κοινό έδαφος και όπου υπάρχουν ανοικτά ζητήματα θα παραπεμφθούν σε νεο κύκλο συζητήσεων όταν υπάρξει η συμφωνία.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε αν υφίσταται η ενδιάμεση συμφωνία και αν η χώρα θα πάρει τα χρήματα απάντησε:

«Αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει πρόοδος το τελευταίος διάστημα. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Αυτή η πρόοδος πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο για να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής που ακολουθείται έναντι στην Ελλάδα. Η χώρα τηρεί απαρεγκλίτως τις υποχρεώσεις της και την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών είναι αυτές που δεν εκπληρούνται. Δημιουργεί ένα ζήτημα. Δεν ζητάμε μια χάρη δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε αυτά τα οποία οφείλουν να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση».

Tο μπρίφινκ θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι. Κάθε Δευτέρα (στις 13:30), θα πραγματοποιείται και ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών.

Η ενημέρωση είχε κοπεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, όταν υπουργός ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος για να παραμείνει έτσι και κατά τις περιόδους που από τη θέση του εκπροσώπου πέρασαν ο Παντελής Καψής, ο Σίμος Κεδίκογλου και η Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι, σημειωτέον, ήταν όλοι τους δημοσιογράφοι.

Πάντως η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο περιορίζει κάπως και την επί τριμήνου τακτική της με ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω… non paper.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ