Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
13 Ιούν 2016

Γ. Προβόπουλος: «Δεν υπήρξα ποτέ μέλος κόμματος…»

Προβόπουλος Τράπεζες

Όλα,όμως, έχουν κατά καιρούς εκδώσει σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του, κάθε φορά που προειδοποιούσε για την ανάγκη αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής

 του Χρήστου Ν. Κώνστα

Είναι από τους ανθρώπους που τα κόμματα λατρεύουν να μισούν. Είναι έμπιστος, αλλά δεν είναι δημοφιλής. Μόνον οι στενοί του συνεργάτες (αλλά τώρα τελευταία και οι κάτοικοι των Κυθήρων, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία με 300 ελαιόδενδρα) μιλούν με ζεστά λόγια για τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τη χειρότερη κρίση της ελληνικής οικονομίας από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Είναι περήφανος που, μετά τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό «σεισμό» του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers και το τσουνάμι που ακολούθησε και ξέσπασε στην Ελλάδα το 2010, κατάφερε να αναδιαρθρώσει πλήρως το τραπεζικό σύστημα, χωρίς οι καταθέτες να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις αποταμιεύσεις τους

Τα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος τον αποκαλούν… «το ζουμί». Ήταν η συνηθισμένη του αντίδραση, κάθε φορά που κάποιος συνεργάτης μακρηγορούσε και ανέλυε με υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες ένα ζήτημα. Ο Γιώργος Προβόπουλος τον διέκοπτε και έλεγε… «το ζουμί, θέλω. Πες μου το ζουμί αυτής της υπόθεσης».Σήμερα, οι ηγεσίες όλων των κομμάτων, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, αναφέρονται με σεβασμό στις δηλώσεις και στις επισημάνσεις του Γιώργου Προβόπουλου.

Όλα,όμως, τα κόμματα έχουν –κατά καιρούς– εκδώσει σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη, Γιώργου Προβόπουλου, κάθε φορά που προειδοποιούσε τις κυβερνήσεις της εποχής για την ανάγκη αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ούτε οπαδός ούτε «υπήκοος»

Ουδέποτε υπήρξε οπαδός ή «υπήκοος» κάποιου πολιτικού κόμματος ο Γ. Προβόπουλος. Όταν ο Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, πολλοί υπέθεσαν ότι υπήρξε στο παρελθόν μέλος της ΟΝΝΕΔ. Έκαναν λάθος.

Η αλήθεια είναι ότι Γιώργος Σουφλιάς και Γιώργος Προβόπουλος συνδέονται με στενή φιλία δεκαετιών και, φυσικά, είχαν συνεργαστεί στην εκπόνηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας εκείνης της εποχής. Μέχρι εκεί, όμως.

Ο Γ. Προβόπουλος συνεισέφερε με τις γνώσεις του, χωρίς να συμμετέχει στις κομματικές διεργασίες, τις οποίες είχε αναλάβει ο Γιώργος Σουφλιάς…

Στην ιεραρχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ο Γιώργος Προβόπουλος σκαρφάλωσε στην ιεραρχία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, ξεκινώντας από χαμηλά, ανεβαίνοντας σκαλί-σκαλί. Δεν καταγόταν από εύπορη οικογένεια.

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1950, στον Πειραιά. Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στη Βρετανία, για να πάρει το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

Το 1979 ξεκίνησε να διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1990-1993 είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το 1989-1990 διετέλεσε και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε,επίσης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) από τον Ιούλιο του 1989 μέχρι τον Νοέμβριο του 1989 και από τον Απρίλιο του 1990 μέχρι τον Οκτώβριο του 1990 και μέλος μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992. Ήταν πρόεδρος του ΚΕΠΕ από τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1990.

Δίπλα στον Γιάννη Κωστόπουλο

Επί μία δεκαετία, από το 1994, διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος στην AlphaBank. Το γραφείο του στην οδό Πανεπιστημίου, στα κεντρικά της Alpha, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών ήταν πάντοτε πολύ κοντά στο γραφείο του Γιάννη Κωστόπουλου, γιατί ο «καπετάνιος» της Τράπεζας Πίστεως ήθελε να τον συμβουλεύεται συχνά.

Τα 10 χρόνια που δούλεψε δίπλα στον Γιάννη Κωστόπουλο ήταν ίσως και τα οικονομικώς αποδοτικότερα στην καριέρα του Γ. Προβόπουλου. Συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες οικονομικές αποφάσεις και εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες και τις γνώσεις του.

Από την Alpha Bank έφυγε για να αναλάβει τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, αμέσως μετά τις εκλογές του 2004. O τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ήθελε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, «καθαρά, σύντομα και χωρίς παρατράγουδα».

Ο Γ. Προβόπουλος κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του Ασφαλιστικού της Εμπορικής και να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των οικονομικών της, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να την πουλήσει στους Γάλλους της CreditΑgricole.Αντιμετωπίζοντας τον πιο σκληρό συνδικαλιστικό φορέα, έναν από τους σκληρότερους συλλόγους εργαζομένων, την ένταξη του Ταμείου στο ΕΤΑΤ, προχώρησε στην πώληση θυγατρικών και κατέστησε εφικτή της πώληση της Εμπορικής στην CreditΑgricole, η οποία ήταν ήδη στην τράπεζα ως στρατηγικός επενδυτής από το 2000.

Φυσικά ολοκλήρωσε την αποστολή του, χωρίς να υπάρξει ούτε υποψία παρεκτροπής, και κατόπιν πήρε τη θέση του αντιπροέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς, ως στενός συνεργάτης του κ. Μιχάλη Σάλλα.

Ο κ. Προβόπουλος έχει θητεύσει ακόμη επικεφαλής του ΙΟΒΕ από το 1993 μέχρι το 1997 και έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του (από κοινού με τον Π. Καπόπουλο) «Η Δυναμική του Χρηματοοικονομικού Συστήματος».

Η «συνέντευξη» από τον Τρισέ

Όταν επελέγη ο Γιώργος Προβόπουλος για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2008 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, έπρεπε πρώτα να ταξιδέψει στη Φρανκφούρτη, να συναντηθεί και να «περάσει από αυστηρή συνέντευξη» με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στον οποίο υπάγεται οργανικά, προτού ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του και περάσει από την έγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι φανατικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν ξεχάσει ότι ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν αυτός που –σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου– είχε ανακοινώσει επισήμως τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών με το έλλειμμα του 15%. Γι’ αυτό, πολλοί κομματικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας εκφράζονται συχνά-πυκνά αρνητικά, ακόμη και με μίσος, εναντίον του Γ. Προβόπουλου.

Ποτέ δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είχε προειδοποιήσει, με αλλεπάλληλες εκθέσεις και σημειώματα, όλους τους υπουργούς Οικονομίας. Είχε μιλήσει στα ελληνικά και διεθνή Μέσα για το «τσουνάμι» μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Συνεχίζει να προειδοποιεί

Όμως και σήμερα, με την απόσταση που διατηρεί από τα δημόσια οικονομικά, δεν σταματά να προειδοποιεί. «Τα capital controls ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην οικονομία της χώρας και θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε πριν από λίγες μέρες.

Επιμένει ότι το μείγμα των μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. «Δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη του τούνελ». Σε κάθε ευκαιρία, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για απουσία «businessplan», δηλαδή εθνικού σχεδίου. Η χώρα έχει ήδη μπει στον όγδοο χρόνο μιας κρίσης, που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει όχι περισσότερο από τρία χρόνια, με 10% έως 15% μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάκαμψη που –με τη σειρά της– θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.

«Ως Τράπεζα της Ελλάδος είχαμε προειδοποιήσει για αυτό που ερχόταν και είχαμε προτείνει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση των “δίδυμων ελλειμμάτων”». Ο Γ. Προβόπουλος πιστεύει ότι μόνο το 30% της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων, κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών, αλλά έπειτα από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης…

Ταξίδι στα Κύθηρα…

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης απολαμβάνει σήμερα την ηρεμία των Κυθήρων, μετά την τρικυμία την οποία διαχειρίστηκε. Πριν από 15 χρόνια είχε αγοράσει ένα κτήμα στο Καψάλι, στα Κύθηρα, και τώρα περνά εκεί μαζί με τη γυναίκα του, Ευδοκία, πολλές μέρες του χρόνου, ασχολούμενος με την κηπουρική αλλά και τα 300 δένδρα ελιάς που του αποδίδουν μισό τόνο λάδι κάθε χρόνο…

Ο Γιώργος Προβόπουλος έχει τρία παιδιά και πολλά εγγόνια. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Μαριέττα, μητέρα δύο παιδιών, έχει από καιρό παρατήσει την τραπεζική καριέρα και ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι περνά μεγάλο μέρος της ζωής της σε μακρινούς προορισμούς, όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο ή το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπου προσφέρει τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες της.

Η άλλη κόρη, η Θεοδώρα Προβοπούλου, είναι πασίγνωστη πλέον σχεδιάστρια ρούχων («Theia»). Μετέτρεψε τις σπουδές της στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στην Οξφόρδη σ’ ένα δημιουργικό και ευχάριστο επάγγελμα, σχεδιάζοντας γυναικεία ρούχα στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο και κατόπιν στην Αθήνα. Ο γιος του, Νίκος Προβόπουλος, ασχολείται με τα ναυτιλιακά, διατηρώντας εξαιρετικά χαμηλό προφίλ στις δημόσιες εμφανίσεις του.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ