Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Καταιγίδες
29 Οκτ 2015

Φυσιολογική η σύνταξη των 384 ευρώ για τον Κατρούγκαλο

Κατρούγκαλος Χρήμα & Πολίτης

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, επισημαίνοντας τη σημασία θεσμοθέτησης εθνικής σύνταξης που θα προστατεύει από τη φτώχεια.

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας δεν απάντησε αν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά τον στόχο της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Ερωτηθείς για το ύψος της σύνταξης, είπε πως αυτή “προσδιορίζεται ανάλογα με τον κίνδυνο της φτώχειας, που είναι το 60% του μέσου εισοδήματος”, πως τώρα πράγματι “πρέπει να είναι γύρω στα 384 ευρώ” αλλά και ότι “το 2010 όμως, που ήμασταν πιο πλούσιοι, ήταν 600 ευρώ”.

“Ακριβώς αυτό δίνει την ελπίδα ότι όσο η κοινωνία μας θα προχωράει και η οικονομία μας θα βελτιώνεται, ανάλογα θα αυξάνεται και το όριο αυτής της σύνταξης”, συμπλήρωσε.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: “Ο στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε συντάξεις. Αυτό το έκαναν οι προηγούμενοι. Δέκα μειώσεις είχαμε μέσα στη μνημονιακή περίοδο. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το σύστημα βιώσιμο, μειώνοντας όσο μπορούμε την δαπάνη που επιβαρύνει το κράτος, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρυνθούν προφανώς οι μικρότερες συντάξεις”.

Για τις συντάξεις των 1.500 ευρώ ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως δεν θα συμβούν οριζόντιες μειώσεις με ένα αυθαίρετο κριτήριο, καθώς όπως τόνισε: “Άλλος τα 1.500 ευρώ του τα μάτωσε και τα τίμησε δουλεύοντας 35 χρόνια και άλλος τα πήρε ενδεχομένως με μια ρύθμιση που είναι πιο ευνοϊκή γι’ αυτόν”, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει “ενιαίους κανόνες και για το μέλλον και για το παρελθόν σε όλους τους συνταξιούχους” και να επαναϋπολογίσει τις συντάξεις με αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσει η κυβέρνηση τις μικρές συντάξεις τόνισε ότι “εάν από τον επανυπολογισμό μειωθούν και οι μικρές συντάξεις να δούμε από ποιο ύψος πρέπει να τις προστατεύσουμε, να πούμε δηλαδή ότι ειδικά γι’ αυτές θα μείνει ως προσωπική διαφορά αυτό το οποίο καταβάλλεται”.

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης κύριας και επικουρικής σύνταξης τόνισε ότι “τα οργανωτικά τα συζητάμε” και πως “αυτό που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο το εισόδημα”.

Η δυσκολία που έχει η κυβέρνηση με τις επικουρικές, είπε, είναι ότι “στο μνημόνιο έχει μπει μια ρήτρα, η λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να μην μπορούμε δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό να ενισχύουμε τα επικουρικά ταμεία”.

Αναφορικά με δημοσιεύματα ότι θα πρέπει να γίνει μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού κατά 9 δισ. έως το 2018, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε “υπερβολή” και μίλησε για στόχο μείωσης της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, κάτι που έχει επιτευχθεί “κατά παραπάνω από 60% ήδη, με τις εισφορές που βάλαμε υπέρ του συστήματος υγείας, υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις εισφορές και με την αύξηση των ορίων ηλικίας”.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλυφθεί το εναπομείναν ποσοστό της μείωσης με αύξηση φορολογίας και αύξηση έκτακτης εισφοράς καθώς ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι “είναι υπερφορολογημένη η μεσαία τάξη”.

“Προφανώς αναζητούμε φόρους από τα πολύ υψηλά εισοδήματα, δηλαδή από τη μεγάλη περιουσία, αλλά αυτό δεν είναι ανάμεσα στις προτάσεις που εμείς θέτουμε υπόψιν στους εταίρους μας. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία των ταμείων είναι τεράστια και δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε. Αυτά όμως δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν ώστε να αποτελέσουν ισοδύναμα. Γι’ αυτό έχουμε μια βεντάλια προτάσεων προς τους εταίρους που τις συζητάμε”, κατέληξε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict