Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
4 Νοέ 2019

Φυσικό αέριο ο διάδοχος του πετρελαίου

φυσικό αέριο Νέα

Σχεδόν συνέπεσε η ανοιχτή επιστολή της Greenpeace προς τα ΕΛΠΕ και την Energean με την παρουσίαση της συγγραφικής-ερευνητικής έκδοσης, των 1.000 και πλέον σελίδων, του πρώτου τόμου, με τίτλο «Πετρέλαιο – Η Μοιραία Εξάρτηση», του εκτελεστικού διευθυντή του ΙΕΝΕ – Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτό που ζητά η Greenpeace από τις δύο εταιρείες είναι «να αποσυρθούν άμεσα από όλες τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για την αποτροπή της κλιματικής κατάρρευσης στενεύουν επικίνδυνα»

Απαιτούν δηλαδή «να απορρίψουμε (ακόμα και) την πολύ ρεαλιστική προοπτική της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει άφθονη, φθηνή και ποιοτική ενέργεια το κρίσιμο διάστημα της ενεργειακής μετάβασης», τονίζει στο πόνημά του ο Κωστής Σταμπολής, διευκρινίζοντας : «Το πετρέλαιο μαζί με το φυσικό αέριο διατηρούν τα πρωτεία όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο, αφού όλα μαζί καλύπτουν σχεδόν το 54% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, με το πετρέλαιο να καταλαμβάνει ( βάσει στοιχείων του 2017) το 32% της παγκόσμιας ζήτησης. Η κατάσταση αυτή «σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας-ΙΕΑ στην έκθεση του World Energy Outlook) αλλά και πολυεθνικών όπως η BP δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει ριζικά για τα επόμενα 25με 30 χρόνια, διάστημα το οποίο αποτελεί περίοδο αναφοράς των προβλέψεων που διατυπώνονται από τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς και τα think tanks που ασχολούνται με αυτά τα θέματα».

Κινητήρια δύναμη

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ σε μια ιστορική αναδρομή για την ενέργεια αναφέρει: «Τα τελευταία 150 χρόνια το πετρέλαιο αναδείχθηκε ως το βασικό καύσιμο μιας ολόκληρης εποχής και αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη του αιώνα που πέρασε. Ο λιθάνθρακας στις διάφορες μορφές του (π.χ. θερμικό κάρβουνο, λιγνίτης , τύρφη κ.λπ.) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται εκτενώς , κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία, όπως στην τσιμεντοπαραγωγή και στη χαλυβουργεία. Όμως η απόλυτη κυριαρχία του άνθρακα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κλονίστηκε από την είσοδο και την εξάπλωση του πετρελαίου το οποίο σε παγκόσμια κλίμακα αντικατέστησε το κάρβουνο ως το βασικό καύσιμο στις μεταφορές, στον οικιακό τομέα αλλά και στην ηλεκτρική παραγωγή. Τα τελευταία 25 με 30 χρόνια, διαπιστώνουμε παρόμοια εκτόπιση του πετρελαίου και του άνθρακα, αυτήν τη φορά από το φυσικό αέριο, ένα καύσιμο συγγενές με το πετρέλαιο, αφού και αυτό είναι ένα είδος υδρογονανθράκων που συναντάται, όπως και το πετρέλαιο, στη φύση, σε υπόγεια κοιτάσματα , δηλαδή στο υπέδαφος. Υπό αυτή την έννοια, το φυσικό αέριο αποτελεί τη λογική προέκταση του πετρελαίου , τόσο από γεωλογική όσο και από γεωπολιτική άποψη».

Παγκόσμια ζήτηση

Σύμφωνα «με ένα θετικό σενάριο για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου γνωστό ως new Policies Senario του ΙΕΑ , το μερίδιο του πετρελαίου μέχρι το 2040 θα έχει μειωθεί στο 27%, ενώ του φυσικού αερίου (που είναι καθαρότερο καύσιμο) θα έχει αυξηθεί στο 25% και του άνθρακα θα έχει μειωθεί στο 22% (από 27% που είναι σήμερα). Οι προβλέψεις για το 2040 δείχνουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να καλύπτουν το 53% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, ενώ η βιοενέργεια και οι άλλες μορφές ΑΠΕ συμμετέχουν μόνο στο 18% του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος».

Τα τελευταία χρόνια «έχει ξεκινήσει μια θύελλα αντιδράσεων κυρίως από την Greenpeace και τη WWF εναντίον των υδρογονανθράκων για κάθε είδους έρευνα σε ξηρά και θάλασσα. Κοινή συνισταμένη της καμπάνιας των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του πετρελαίου είναι η a priori απόρριψη της παραγωγής υδρογονανθράκων ως επιφέρουσα ανήκεστο βλάβη στο κοινωνικό σύνολο και η αποφυγή κριτικής συγκεκριμένων διατάξεων και μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Δηλαδή, αντί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τυχόν βελτίωσή τους, διατυπώνεται μια ανέξοδη κριτική η οποία απορρίπτει συλλήβδην κάθε θετική προσπάθεια που πάει να γίνει το τελευταίο διάστημα για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία αναπτυξιακών δομών στον χώρο του Oil and Gas. Και όλα αυτά τη στιγμή που επιχειρείται διεθνώς μια στροφή από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο το οποίο θεωρείται, από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και περιβαλλοντικούς φορείς ως λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο και πιο φιλικό στο περιβάλλον – έτσι μάλλον σκόπιμα αποσιωπούν την αναγκαία στροφή της χώρας προς το φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται περιβαλλοντικά αποδεκτό, αφού η καύση του εκλύει 50% λιγότερους ρύπους σε σύγκριση με τον άνθρακα και έχει χαρακτηριστεί ως το εναλλακτικό καύσιμο επιλογής (fuel choice) – έκθεση 2018 World Energy Outloook. Και οι δύο, όμως, δεν προβάλλουν την παραμικρή αντίρρηση ή εμπόδιο στην αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση και τη συστηματική καταστροφή του ευαίσθητου ελληνικού τοπίου σε περιοχές αποδεδειγμένου φυσικού κάλλους».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ καταλήγει με το εξής συμπέρασμα:

«H ανάγκη για μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης και ιδιαίτερα της απόλυτης εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και η προσπάθεια εξασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν βασικό λόγο, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων!».

Αλλαγή μοντέλου

Τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του επιχειρηματικό μοντέλου των πετρελαϊκών εταιρειών ΕΛΠΕ και Energean (πρώην Energean Oil and Gas) ζητά με την επιστολή του ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης: «Οι σημερινές παραγωγικές δραστηριότητές τους, και ιδιαίτερα τα σχέδια για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, συντελούν στην κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων στη ζωή, στην πρόσβαση σε ένα υγιές βιώσιμο φυσικό περιβάλλον και φυσικούς πόρους και στις προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Αρνητική εξέλιξη είναι, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, «η επιμονή στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων που παραμένει βαθιά προβληματική επιλογή, δίνοντας λάθος στίγμα διεθνώς για τη χώρα μας σε εποχή κλιματικής κρίσης και δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον μας».

Οι επιπτώσεις από τα ορυκτά καύσιμα

«Μία οικονομία με 100% καθαρή ενέργεια μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια είναι τεχνικά εφικτή και με τεράστια οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή καθυστερεί επικίνδυνα αφού, ακόμα και σήμερα, σχεδιάζονται νέα έργα ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου)», υποστηρίζει η Greenpeace απευθυνόμενη στα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΠΕ και της Energean:

«Στα συμπεράσματα της Ειδικής Έκθεσης του ΟΗΕ, απαιτείται ο τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων όσο πιο κοντά στις αρχές της δεκαετίας του 2040 είναι εφικτό, προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη να συγκρατηθεί στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5 βαθμού Κελσίου. Τυχόν αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας άνω του 1,5 βαθμού θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας, όπως αύξηση του μέσου όρου δασικών πυρκαγιών κατά 62%-97%, των ακραίων καυσώνων κατά 478%, ερημοποίηση μεγάλου μέρους της επικράτειας. Το εκτιμώμενο κόστος στην εθνική οικονομία πιθανόν να ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ στη χώρα μας πρωτοστατούν στα σχέδια για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα το φυσικό αέριο εξελίσσεται στη μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα. Σας καλούμε να λάβετε τις αποφάσεις εκείνες που θα εκσυγχρονίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου, οδηγώντας τον μακριά από τα ορυκτά καύσιμα του παρελθόντος και προς το μέλλον των καθαρών τεχνολογιών». Επίσης ζητά από ΕΛΠΕ και Energean «να αποσύρουν άμεσα όλες τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας».

 του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict