Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
29 Φεβ 2016

«Φύλλο και φτερό» κάνουν την ΕΤΑΔ

xrimatismos-paraskinio Οικονομία

ΒΡΗΚΑΝ «ΛΑBΡΑΚΙ» ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Παράνομες διαγραφές οφειλών, πλαστογραφίες, καταγγελίες σε βάρος νομικών συμβούλων συνθέτουν το παζλ της ανομίας

του Μάνου Μεϊμαράκη

Παράνομες διαγραφές οφειλών από μισθώματα, μηνύσεις για πλαστογραφία κατά διευθυντικών στελεχών, βαρύτατες καταγγελίες εις βάρος νομικών συμβούλων της ΕΤΑΔ από την ίδια την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας, απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμούς κ.ά. ερευνά εξονυχιστικά η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Το «Π»φέρνει σήμερα στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Όλα δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΤΑΔ, κ. Γεώργιος Τερζάκης, δικαίως βρίσκεται σε σοβαρή περισυλλογή. Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει την απίστευτη γραφειοκρατία, εξαιτίας της οποίας το ελληνικό Δημόσιο χάνει δεκάδες εκατομμύρια από τη μη εκμετάλλευση των δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, και από την άλλη μια σειρά ελέγχων και εισαγγελικών ερευνών στην εταιρεία. Πάντως, αυτό που του «πιστώνουν» στελέχη της ΕΤΑΔ είναι ότι καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια «να σώσει την εταιρία».

Με απόρρητη επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Π.Κ. καταγγέλλει συγκεκριμένο δικηγόρο ότι στην αντιδικία της εταιρίας με την ΒΙΟΤΕΡ «άφησε να παρέλθει άπρακτο το οριζόμενο εκ του νόμου χρονικό διάστημα για την άσκηση έφεσης, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να καταβάλουμε 3.100.000 ευρώ, μην έχοντας εξαντλήσει όλα τα νομικά μας όπλα».

Μάλιστα, την απόρρητη επιστολή αυτή, ο Π.Κ. την κοινοποίησεσε τέσσερις ακόμα διευθυντές Υπηρεσιών της εταιρείας, με τη σημείωση: «Σας γνωστοποιώ την απόρρητη επιστολή μου προς την υπάρχουσα διοίκηση της εταιρείας σχετικά με τον χειρισμό κρίσιμης υπόθεσης που θίγει τα συμφέροντα της εταιρείας. Σας δηλώνω πως όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει η εν λόγω δικηγόρος για την απαλοιφή των ευθυνών της, θα πέσουν στο κενό».

Στη συνέχεια, ο οικονομικός διευθυντής απομακρύνθηκε από την εταιρεία για άγνωστους λόγους. Σε ό,τι αφορά την καταγγελλόμενη δικηγόρο,εξακολουθεί να εργάζεται στη Νομική Υπηρεσία της ΕΤΑΔ μέχρι σήμερα και ενώ εργάζεται με έμμισθη εντολή για την εταιρεία, φέρεται να πληρώνεται (άγνωστο πώς) επιπλέον χρήματα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και για παραστάσεις της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για λογαριασμό της ΕΤΑΔ. Ενώ, από τον Απρίλιο του 2009, φέρεται να εισπράττει συν 1.500 ευρώ στον μισθό της για συμμετοχή της σε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
ntokoumento

Διαγραφές οφειλών…

Ακόμα μία περίπτωση που περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση είναι αυτή που αφορά την παράνομη διαγραφή, από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών τηςΕΤΑΔ, οφειλών από μισθώματα, σύμφωνα με άλλο πόρισμα των επιθεωρητών – ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο παραγγέλθηκε από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη διερεύνηση υπόθεσης, σχετικής με απώλειας μισθωμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση διευθυντικού στελέχους της εταιρείας, ο οποίος έχει μηνυθεί πρόσφατα από σκαφούχους-πελάτες της ΕΤΑΔ ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές τους με σκοπό να εισπράξει με μη νόμιμο τρόπο τέλη ελλιμενισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αυτή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Πλην του πορίσματος του Ιανουαρίου του 2016 των επιθεωρητών – ελεγκτών για τις αναθέσεις εξωδικαστικού έργου της ΕΤΑΔ για την πενταετία 2000-2015, το οποίο παρουσίασε αποκλειστικά το «Π» την περασμένη εβδομάδα, με παραγγελία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τρέχουν επιπλέον έρευνες που αφορούν, μεταξύ άλλων: τη μη διανομή μερισμάτων από το Καζίνο Πάρνηθας προς την ΕΤΑΔ, τις πρόσθετες αμοιβές και μπόνους που κατέβαλε η ΕΤΑΔ σε στελέχη και υπαλλήλους της, την εκταμίευση 1,6 εκατ. ευρώ για μελέτη αποκατάστασης του Αχίλλειου Κέρκυρας, παρότι υπήρχε μελέτη αποκατάστασης την οποία είχε εκπονήσει η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, την ανάθεση έργου σε δικηγορική εταιρεία για τον έλεγχο νομικών εκκρεμοτήτων της ΕΤΑΔ, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία απασχολεί περί τους 29 δικηγόρους, αποφάσεις της ΕΤΑΔ για κατακυρώσεις διαγωνισμών, αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις, απώλεια μισθωμάτων από μισθώσεις εγκαταστάσεων και μη λήψη μέτρων για εξασφάλιση είσπραξης τους κ.ά.

Στην ΕΤΑΔ, μεταξύ όλων αυτών, συμβαίνει και το εξής παράδοξο: Δικηγορικά γραφεία, στα οποία έχουν ανατεθεί μεγάλες υποθέσεις της, κερδίζουν την ΕΤΑΔ σε δικαστήρια ή διαιτησίες ως αντίδικοί της, με αποτέλεσμα η εταιρεία να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

Ακόμα, σύμφωνα με συγκεκριμένη καταγγελία στο «Π», στους δεκάδες φακέλους δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ στο κεντρικό της κτήριο, πρόσβαση έχουν μόνο συγκεκριμένοι από τους 29 δικηγόρους της εταιρείας. Καταγγέλλεται,επίσης, ότι πολλές από τις αναθέσεις εξωδικαστικού έργου της ΕΤΑΔ, όπως και σε ποιους δικηγόρους ανατίθενται αυτές οι υποθέσεις, γίνονται κατόπιν πιέσεων από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 27/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict