Navigation
9
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Αραιή συννεφιά
2 Ιούν 2015

FT: Σε αυτά συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για να υπάρξει λύση

Recession κρίση Οικονομία

Η πενταμερής συνάντηση που συγκροτήθηκε σε άτυπο σώμα το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών. Στόχος ήταν να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει μια άμεση λύση.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συνάντηση -αρχικά- ήταν προγραμματισμένη για τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, επειδή όμως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πιο άμεσο (την Παρασκευή καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ), κλήθηκαν και οι Λαγκάρντ και Ντράγκι για να υπάρξει μια συνολική εικόνα της κατάστασης.

Αυτή η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε για να προσπαθήσει να επιλύσει όλα τα ζητήματα. Και μέσα αυτά, αναφέρει το άρθρο, είναι η σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ΔΝΤ, η περισσότερη διαλλακτική της Κομισιόν και η προσπάθεια της ΕΚΤ να κρατήσει ενωμένο το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που ανήκει στην ομάδα που ασχολείται με την Ελλάδα, οι συνομιλίες στο Βερολίνο επικεντρώθηκαν στο τεχνικό έγγραφο που κατάρτισε η Κομισιόν και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές για να υπάρξει ένας αποδεκτός συμβιβασμός από όλους τους πιστωτές.

Άλλοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, δεν θα υπάρξει τελεσίγραφο προς την Αθήνα του στυλ «take it or leave it», αλλά θα είναι ένα περίγραμμα που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα με την απαίτηση, όμως, να δράσει γρήγορα.

Παράλληλα, μέσω των πληροφοριών που δίνουν οι αξιωματούχοι, σε αυτό το έγγραφο της Επιτροπής δεν υπάρχει καμία νέα παραχώρηση προς την Αθήνα. Επί της ουσίας πρόκειται για διευκρινίσεις των βασικών αρχών που διέπουν τη σκέψη των πιστωτών, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ανέφεραν, δε, πως εδώ και καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεχθεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος. Άρα, οι πιστωτές ευελπιστούν πως αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός θα στηρίζεται στο 70% του προγράμματος που μπορούν να δεχθούν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η τελική θέση των πιστωτών μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά η πρόθεση είναι να παρουσιαστεί στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Μπορεί οι πληροφορίες που βγήκαν από την πενταμερή να ήταν με το σταγονόμετρο, ωστόσο αυτό που θέλει η πλευρά των δανειστών είναι να μην δώσουν την εντύπωση ενός τελεσιγράφου. Γι’ αυτό και επιθυμούν να μην υπάρξουν διαρροές και να δοθεί το σχέδιο της συμφωνίας, εμπιστευτικά, πρώτα στον Τσίπρα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, επί του παρόντος οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε σημαντικά θέματα. Η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές (στο 4,5%) και θέλουν να το κατεβάσουν στο 1%. Οι πιστωτές θα δεχθούν μια μείωση στο στόχο, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα. Επίσης, υπάρχει διάσταση θέσεων ως προς το συνταξιοδοτικό, τις μειώσεις μισθών του Δημοσίου και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Εντός της Ευρωζώνης υπάρχει η πλευρά των σκληρών (βλ. Σόιμπλε) και εκείνη που τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμού (βλ. Σαπέν). Στο ενδιάμεσο είναι η Μέρκελ που δεν θέλει να ξεφύγει από τη δημοσιονομική σύνεση που προτάσσει ο άμεσος συνεργάτης της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και που επιθυμεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα ανέπαφη.

Γράφουν επ’ αυτού οι FT, «Αν η Μέρκελ πιέσει για ένα συμβιβασμό, τότε τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα την παράσχει η Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ και το πιθανό «κανάλι» δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά το ΕΜΣ (το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης).

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μετέχει στις συνομιλίες, ακόμη και αν οι πιστωτές δεχθούν το στόχο του 1% για πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να κάνουν νέα σημαντικά βήματα, καθώς η Ελλάδα πορεύεται προς έλλειμμα και όχι προς πλεόνασμα.

Επίσης, πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με ένα μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος. Αν και είναι απίθανο να είναι τόσο υψηλό όσο απαιτούσε το τρέχον πρόγραμμα (4,5%), ενδέχεται να είναι υψηλότερο από αυτό που ζητάει η Αθήνα. Άρα ενδέχεται να είναι κοντά στο 3,5%. Ο αξιωματούχος αναφέρει πως επειδή ο χρόνος τρέχει, οι πιστωτές ζητούν μια λύση που θα καλύπτει και το καλοκαίρι. Περίοδο που η Αθήνα είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε σημαντικές πληρωμές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress