Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
20oC
Λίγα σύννεφα
14 Απρ 2015

FT: Οι κωλοτούμπες του Τσίπρα που θα κυβερνήσει ως… δεξιός

Τσιπρας Κόσμος

Υπάρχει περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει «kolotoumba», και αν ναι, πόσες; Τουτέστιν: είναι αποφασισμένος να πάει σε πιο μετριοπαθείς και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές, να τα σπάσει με την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και να κυβερνήσει με τις πατριωτικές δυνάμεις της Ελλάδας;

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Τόνι Μπάρμερ, κάνει ένα πολιτικό… ψυχογράφημα του Αλέξη Τσίπρα και διερευνά τις προοπτικές που έχει μπροστά του.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, υπάρχει ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρωθυπουργός, την καταστροφή μίας χρεοκοπίας και της εξόδου από τη νομισματική ένωση.

Καταλήγει στη σκέψη ότι, καθώς η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο σαν αριστερός.

Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές χειρονομίες και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Με βάση αυτή την άποψη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 20% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλο-ευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το ιστορικό μοντέλο είναι η Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald, ενώ οι αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο.

Από την πλευρά της Αθήνας, η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη. Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Ξεχωρίζουν δύο νόμοι που πέρασε το Μάρτιο. Ο ένας απευθύνεται σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας» και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, όπου περιλαμβάνεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους.

Το δεύτερο, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις, να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ευρώ ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο – υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου– έχει δημιουργήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.

Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια που χαρακτηρίζονται «παράτυπα» ή «παράνομα» ή ακόμη και «επαχθή» – που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτή η τρίτη επιτροπή ονομάζεται «Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος». Ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου εξηγεί τα πάντα, κάνει μία περίληψη του στόχου της επιτροπής, ενώ ακούγεται το τραγούδι του John Lennon “Gimme Some Truth”.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη.

Παρ’ όλα αυτά ο κος Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός. Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο Τσίπρας κληρονόμησε.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, μια άθεα ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μην δημιουργήσει ανησυχίες στην στρατιωτική ηγεσία.

Ο κος Τσίπρας δείχνει, τότε, ένας ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική «μετάφραση» είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν.

Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict