Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
11oC
Βροχή
4 Ιούν 2015

FT: Γι αυτό θα υπάρχει στο τέλος συμφωνία

Ελλαδα Νόμισμα Οικονομία

Όπως γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, υπάρχει ακόμη ανοιχτός δρόμος να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 11 Ιουνίου οπότε και θα συναντηθούν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να προετοιμάσουν την ατζέντα του επικείμενου Eurogroup.

Γράφει ο Σπίγκελ (μαζί με ρεπορτάζ της Κέριν Χοπ από την Αθήνα):

«Αντιμετωπίζοντας μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις της μικρής θητείας του ως πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε χθες στο ίδιο γνώρισμα που έφερε την σκληροπυρηνική αριστερή κυβέρνησή του στην εξουσία: την ανυπακοή.

Καθώς ετοιμάζονταν να αναχωρήσει από την Αθήνα για τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας απέκρουσε μια νέα –και ενδεχομένως τελική- προσφορά διάσωσης στην οποία κατέληξαν οι πιστωτές της χώρας μετά από έκτακτη σύσκεψη των ισχυρότερων ηγετών της ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας.

Αντιθέτως, υποσχέθηκε να αναγκάσει τους αντιπάλους του να «προσχωρήσουν στον ρεαλισμό», λέγοντας «θα συζητήσω την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει».

Παρά τις τοποθετήσεις της τελευταίας στιγμής, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις εξέφραζαν μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι είναι εφικτή μια συμφωνία και πως ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις για να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ της διάσωσης που χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα και τα οποία έχουν καθυστερήσει έναν χρόνο.

Στο τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε για περισσότερο από τέσσερις ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς», ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία. «Συμφωνήθηκε πως θα συναντηθούν εκ νέου», ανέφερε η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «οι έντονες εργασίες θα συνεχιστούν».

Το σχέδιο των πιστωτών, στο πλαίσιο του οποίου η Αθήνα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, ίσως είναι σκληρότερο απ’ όσο θα ήλπιζε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, πολλοί προέβλεψαν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι δυο πλευρές θα συγκλίνουν τόσο –ακόμα και στο πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα, αυτό της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού- ώστε να δώσουν εντολή στους διαπραγματευτές τους να ξεκινήσουν τις εργασίες για μια πιο λεπτομερή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αξιωματούχοι που έχουν δει το σχέδιο των πιστωτών, λένε πως η Αθήνα θα πρέπει να εμφανίσει προοδευτικά αυξανόμενα πλεονάσματα, από 2% του χρόνου σε 3% το 2017 και 3,5% το 2015. Τα πλεονάσματα αυτά υποδηλώνουν σημαντικά σκληρότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που ήταν πρόθυμη να στηρίξει η κυβέρνηση του Τσίπρα, αλλά πολύ χαμηλότερα από τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις ελπίζουν πως μια λεπτομερής συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για το πλήρες Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα.

Η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα ωθούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, αμβλύνοντας έτσι το επιδεινούμενο πρόβλημα ρευστότητας της χώρας –αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Τράπεζας ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερα.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη οπτική για μια επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προτού η ΕΚΤ δείξει μεγαλύτερη επιείκεια. «Δεν υπάρχει αυτοματισμός για την εξέταση μιας άρσης του ορίου των εντόκων».

Παρά την επιφυλακτική αισιοδοξία των τεχνοκρατών που διαπραγματεύονται μια συμφωνία, ο χρόνος λιγοστεύει. Τα ταμεία της Ελλάδας είναι τόσο άδεια που θα δυσκολευτεί να καταβάλει την δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή –πόσω μάλλον τις επιπλέον δόσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγουν αυτόν τον μήνα. Παράλληλα, ένα κύμα διαφωνιών από τους πολιτικούς ηγέτες επίσης απειλεί να ματαιώσει τον όποιο συμβιβασμό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress