Navigation
20
Σεπ
location
Αθήνα
25oC
Αίθριος - καθαρός
11 Ιαν 2016

Φοβάται τον κάμπο η κυβέρνηση

agrotes-paraskinio Χρήμα & Πολίτης

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επέμειναν να ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην ανακοινωθούν τα
νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, προτού τελειώσουν οι γιορτές και επιστρέψουν
από τις εκλογικές τους περιφέρειες.

του Χρήστου Κώνστα

Τελικά, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, ανακοινώθηκε αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ το νέο σκληρό φορολογικό τους καθεστώς ήδη έχει διαμορφωθεί από την ψήφιση του προϋπολογισμού και αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο φορολογικό νόμο.
Οι 570.000 αγρότες της χώρας, τα «χαϊδεμένα παιδιά» του πελατειακού μας πολιτικού συστήματος, για πρώτη φορά, θα πληρώσουν πραγματικές εισφορές για το Ασφαλιστικό τους, ενώ ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις στο φορολογικό τους.

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που δημοσιοποίησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θεωρεί τους αγρότες εν δυνάμει χρηματοδότες του συστήματος. Ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, από 1/1/2017 προβλέπεται για τους αγρότες η καταβολή εισφοράς στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σταδιακά, έως το 2019 το συνολικό ποσοστό αυξάνεται, από 7% σήμερα, σε 20%. Έως 31/12/2016 το ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου κλάδου σύνταξης αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%.
Κατά το έτος 2017, το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται στο 14%.
Από 1/1/2018 αυξάνεται στο 17% και από 1/1/2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468 ευρώ τον μήνα.
Υπολογισμός ορίου ασφαλιστέων αποδοχών
Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών ορίζεται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ήτοι 5.860 ευρώ.

Ταυτόχρονα με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για τη φορολογία των γεωργικών εισοδημάτων, μαζί με την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι και σήμερα η συνεισφορά των αγροτών στα φορολογικά έσοδα του κράτους ήταν ιδιαίτερα μικρή, ενώ παλαιότερα η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων ήταν σχεδόν μηδενική. Τα τελευταία χρόνια, με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν σταδιακά, αυξήθηκε η συμμετοχή στα φορολογικά βάρη, ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά από τους φόρους που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι μισθωτοί.
Παραδείγματα:


 • Ένας έμπορος με εισοδήματα ύψους 15.000 ευρώ πλήρωνε ετησίως στο Δημόσιο (φόρο και προκαταβολή) το ποσό των 6.045 ευρώ.
 • Ένας αγρότης για τα αντίστοιχα εισοδήματα κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο (φόρο και προ-
  καταβολή) το ποσό των 2.486 ευρώ, δηλαδή λιγότερα κατά 3.558 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2016, τα πράγματα αλλάζουν. Προβλέπεται:


 • Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
  Το μέτρο προσδοκάται ότι θα αποφέρει καθαρά έσοδα 21 εκατ. ευρώ το 2015 και 15 εκατ. ευρώ το 2016, σύνολο 36 εκατ. ευρώ στη διετία.
 • Κατάργηση της επιστροφής πετρελαίου. Από αυτό το μέτρο προϋπολογίζονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016. Το ποσό αυτό, προφανώς, αναφέρεται στις πληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για τις επιστροφές που αφορούν τις καταναλώσεις του 2015 (σ.σ. το συνολικό κονδύλι για το αγροτικό
  πετρέλαιο στους προϋπολογισμούς της τελευταίας τριετίας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ).

Το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να πείσει ότι η αύξηση της φορολογίας των αγροτών που προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διέρρευσε στοιχεία που δείχνουν ότι επτά στους δέκα αγρότες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση απαντά στους αγροτοσυνδικαλιστές για την ανάγκη αύξησης των φόρων στους αγρότες, ενόψει, μάλιστα, των κινητοποιήσεών τους.
Με το νέο μνημόνιο καταργείται, σταδιακά, η ειδική φορολογική μεταχείριση των αγροτών. Από το 13% στο 20% και στο 26%
Οι αγρότες, των οποίων τα εισοδήματα φορολογούνταν μέχρι πέρυσι με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, διαπιστώνουν ότι από το 2016 ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων τους αυξάνεται στο 20% και το 2017 εκτοξεύεται στο 26%.
Αυτό σημαίνει ότι ένας αγρότης με εισοδήματα 6.000 ευρώ, που πέρυσι πλήρωσε φόρο 780 ευρώ, το 2016 θα διαπιστώσει τη φορολογική του επιβάρυνση για το ίδιο εισόδημα να αυξάνεται στα 1.200 ευρώ και το 2017 στα 1.560 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ
δήλωσαν εννέα στους δέκα αγρότες, ενώ το ποσό που πλήρωσε στην Εφορία ο καθένας από αυτούς δεν ξεπέρασε
τα 350 ευρώ. Το μέσο εισόδημα που δήλωσε ο κάθε αγρότης είναι 2.518,10 ευρώ.

 • Ο μέσος φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον κάθε αγρότη ανέρχεται στα 349,81 ευρώ.
 • Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν είναι 4,87 δισ. ευρώ.
 • Μηδενικό εισόδημα ή ζημίες δήλωσαν 104.768 αγρότες.
 • Οι πλούσιοι αγρότες, δηλαδή αυτοί που δήλωσαν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ανέρχονται σε 5.733 άτομα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • pict
 • pict

pict

pict