Navigation
27
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Λίγα σύννεφα
28 Μαΐ 2018

«Φωτιά» για συντάξεις, ΕΚΑΣ και αφορολόγητο

Ελεύθεροι Επαγγελματίες-Παρασκήνιο- Εφορία-Φόροι Νέα

Παρά τους πανηγυρισμούς και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου νωρίτερα, μέσα στο 2019 δηλαδή, μαζί με την περικοπή των συντάξεων, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θελήσει να το κάνει, καθώς θα έχει και την τελική ετυμηγορία.

Αυτό αναφέρεται ρητά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα της Κομισιόν. Αν και οι βασικές κατευθύνσεις ήταν γνωστές, αυτό που επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η υποχρέωση για πολυετή υψηλά πλεονάσματα αλλά και η απόλυτη δέσμευση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για πολλά-πολλά χρόνια.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψη πιθανής μείωσης και του αφορολογήτου από το 2019, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη διατηρήσιμη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για αρκετά χρόνια», κάνοντας αναφορά στην τεχνική βοήθεια η οποία θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ελλάδα.

Μέσα σε 40 σελίδες καταγράφεται ότι οι δεσμεύσεις δεν τελειώνουν σε καμία περίπτωση με τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου αλλά εκτείνονται –κυρίως διά μέσω του Μεσοπρόθεσμου αν και όχι αποκλειστικά– έως και το 2022.Ενδεικτικά, άλλωστε, πολλές από τις δράσεις οι οποίες λόγω πίεσης χρόνου έχουν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα των προαπαιτουμένων, τα οποία θα έπρεπε να υλοποιηθούν έως τη λήξη του προγράμματος, έχουν πάρει νέες ημερομηνίες έως το τέλος του έτους ή και αργότερα. Για παράδειγμα, ορίζεται ότι οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο του 2021.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται, μέσω της τεχνικής συμφωνίας, για την κατάθεση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο – Βλέπε σε διπλανές στήλες) για την περίοδο 2019-2022, το οποίο θα θέτει «οροφή» δαπανών συνεπή με τους στόχους του προγράμματος του ESM για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.

Στα κρίσιμα μέτωπα αφορολόγητου και συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις είναι «κλειδωμένες» για το 2019, ενώ για το αφορολόγητο το χρονικό σημείο νέας περικοπής έως και τα 5.700 ευρώ είναι ανοιχτό.

«Οι Αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρήσει στη βάση διαφανούς εκτίμησης ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα και εάν χρειαστεί θα νομοθετήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του στόχου, με έναν τρόπο ο οποίος να είναι θετικός για την ανάπτυξη».

Όσον αφορά τις συντάξεις γίνεται αναφορά στις προνομοθετημένες περικοπές οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019, οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον, 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022 προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου έως και τα 5.700 ευρώ.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν ρίχνει φως στη λύση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών και των πιθανών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Στο δεύτερο σκέλος του συγκεκριμένου προαπαιτουμένου ορίζεται ότι «οι Αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο».Στη λίστα των φορολογικών προαπαιτουμένων περιλαμβάνεται ακόμα η διασφάλιση εκ μέρους των ελληνικών Αρχών ότι θα καταργηθούν οι εναπομείνασες εκπτώσεις ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου αυτοματοποιημένων κατασχέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ισοπεδώνει 6 εκατ. πολίτες το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022

Η έγκριση, από τη Βουλή, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2019-2022, η τελική επικύρωση των προαπαιτουμένων από το EuroWorking Group και οι αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βάζουν εντός των προσεχών 20 ημερών τη σφραγίδα που θα καθορίσει τη μοίρα 6 εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), το επόμενο ραντεβού είναι τις 7 Ιουνίου, όπου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου της πρώτης τετραετίας της αυξημένης εποπτείας, υπό την προϋπόθεση ότι το σχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα από την Ελληνική Βουλή, με έμφαση στα μέτρα εφαρμογής και λιγότερο στην υποσχετική εφαρμογής των αντιμέτρων. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βγάλει στη συνέχεια όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, αφού προηγουμένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγράψει τα στοιχεία της ανάπτυξης α΄ τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ (ανακοινώνονται στις 4 Ιουνίου), αναλύσει τα στοιχεία βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα πάρει από το Eurogroup και, ακολούθως, διατυπώσει την τελική του πρόταση. Στόχος είναι να κλείσει στις 21 Ιουνίου το θέμα του χρέους και να υπάρξει σχετική συμφωνία.

Ουσιαστικά, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα καταστεί εφικτή σε πολλά στάδια, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να… διαφημίσει μια σχετική συμφωνία, η οποία όμως θα υλοποιηθεί σε πολλές φάσεις από πολλές κυβερνήσεις και υπό πολλές προϋποθέσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Όμως, ακόμη και αυτό το αρχικό κείμενο της συμφωνίας για το χρέος δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν οι εκπρόσωποι των δανειστών πιστοποιήσουν ότι έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση και η εφαρμογή του τελευταίου «πακέτου» των 88 προαπαιτουμένων. Άλλωστε, η ψήφισή τους αποτελεί και προαπαιτούμενο για το ποσό της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τον ESM.

To χθεσινό Eurogroup επικύρωσε την τεχνική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας και ουσιαστικά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο Eurogroup της 12ης Ιουνίου, ενώ περιγράφηκε και ο οδικός χάρτης για το χρέος. Όμως, ο ρυθμιστικός παράγοντας είναι το ΔΝΤ, στο οποίο άλλωστε ποντάρουν και οι αγορές έστω και με την παρουσία του ως τεχνικού συμβούλου και επόπτη στη μεταμνημονιακή εποχή, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστοί οι όροι που θέτει ως προς τα προαπαιτούμενα.

 Τι αλλάζει στη ζωή μας

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα αλλά και τις υποχρεώσεις της μεταμνημονιακής εποχής, ουσιαστικά από το καλοκαίρι αρχίζει ένας νέος μεγάλος Γολγοθάς για εκατομμύρια πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αφορούν τα εξής:

  1. Οριστικά από την 1/1/2019 μειώνεται περίπου το 60% των συντάξεων λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ενώ οι… γδαρμένοι θα ενημερωθούν αναλυτικά τον Οκτώβριο σχετικά με τη «λυπητερή». Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με πολλούς, ενισχύει την… αίσθηση ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
  2. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ μεταφέρεται για το 2020, λόγω των θετικών προσδοκιών για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τους στόχους.
  3. Από την 1/1/2019 καταργείται το ΕΚΑΣ καθώς και συντάξεις χηρείας, ενώ σε ό,τι απομείνει θα υπάρξουν νέες μειώσεις.
  4. Ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, πρέπει να υπολογιστεί φέτος με τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες δεν είναι ακόμη έτοιμες, ενώ είναι ακόμα αμφίβολο αν το όλο εγχείρημα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, λόγω τεχνικών ιδιαιτεροτήτων. Ουσιαστικά δεν αλλάζει ο στόχος για την είσπραξη 3,2 δισ., με την προοπτική βεβαιωθέντων εσόδων 2,65 δισ. ευρώ.
  5. Στα εργασιακά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά του εισαγωγικού μισθού στα 751 ευρώ από την 1/1/2019 αλλά και των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα έχει υποσχετική, εάν και εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες στην οικονομία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις πριν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για ισχυρή ανάπτυξη ως αποτέλεσμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
  6. Στο θέμα της προστασίας της α΄ κατοικίας, όπως γράφεται σε άλλη σελίδα του «Π», στο εξής θα είναι πιο εύκολες οι κατασχέσεις για τους κακοπληρωτές, ενώ τα «ψιλά γράμματα» για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής προστατεύουν λιγότερο σε σχέση με το ισχύον σύστημα.
  7. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές, οι οποίες θα ανέλθουν στο 56% του δηλωθέντος εισοδήματος, από 45% που είναι σήμερα. Έτσι, από φέτος κιόλας θα ξεκινήσει ένα νέο χτύπημα που αφορά σε τουλάχιστον 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict