Navigation
25
Οκτ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
11 Αυγ 2017

Φορολογικές παρεμβάσεις το 2018 λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών

ΕΝΦΙΑ Νέα

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέες φορολογικές παρεμβάσεις, εν όψει του νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που προωθεί, με βάση τις πραγματικές τιμές της αγοράς και όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Με το νέο σύστημα θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ μέχρι τώρα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου και τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία με στόχο την είσπραξη 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι προαναφερόμενες αλλαγές θεωρούνται επιβεβλημένες από στελέχη του υπουργείου οικονομικών διότι πιστεύουν ότι μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών που θα δημιουργηθεί στην κτηματαγορά, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο δημόσιο αν εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές κλίμακες και τα αφορολόγητα όρια που είχαν θεσπιστεί με βάση τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη αλλαγή η οποία αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτός απροόπτου, από τις αρχές του 2018, θα «χτυπήσει» τον φόρο μεταβίβασης και συγκεκριμένα τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία ανέρχεται σήμερα σε 200.000 για τον άγαμο και σε 250.000 για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Από την άλλη πλευρά, το αφορολόγητο όριο για την αγορά οικοπέδου ανέρχεται στις 50.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα παιδιά.

Τα ανωτέρω όρια θεωρούνται ήδη από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πολύ υψηλά και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν αισθητά, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στις κλίμακες και στα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, αφού με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σχεδόν όλες οι μεταβιβάσεις θα είναι πλέον αφορολόγητες.

Υπενθυμίζεται ότι στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών, από γονιό ή παππού στο τέκνο ή τον εγγονό, υπάρχει σήμερα αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ για τις επόμενες 150.000 ευρώ αξία επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 1%.

Νέοι συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ

Νέους συντελεστές, αλλά ακόμη και κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών ισχύουν σήμερα, «κρύβει» ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Το νέο τεχνικό μνημόνιο που υπέγραψε με τους δανειστές η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ των άλλων, είτε αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου, είτε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ή συνδυασμό και των δύο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου θα παραμείνουν αμετάβλητες. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να μην υπάρξουν νέες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει ότι: α) Στο τέλος του επόμενου μήνα  να έχει συγκροτηθεί ειδική-τεχνική ομάδα για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας, αλλά και να έχει αναπτυχθεί μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

β). Στο τέλος του Νοεμβρίου να έχει εξασφαλιστεί ο πλήρης προσδιορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του υφιστάμενου κτηματολογίου και μέσω διασταυρωτικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με όλες τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες, γ) στο τέλος του Δεκεμβρίου να έχει θεσπιστεί η νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.

Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρας της μεταρρύθμισης.

Αναγκαία προϋπόθεση φυσικά για να ισχύσει το νέο σύστημα είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαδραματίσει το πού θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ