Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Λίγα σύννεφα
30 Μαρ 2015

Forbes: Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει η Αθήνα είναι λίγες

Recession κρίση Οικονομία

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώσει πως υπάρχει καλό κλίμα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, στις συζητήσεις με το Brussels Group, το Forbes αναφέρει πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περνάει τις εξετάσεις, κάτι που κάνει τον κίνδυνο ατυχήματος ακόμη πιο κοντινό ενδεχόμενο.

Ο αρθρογράφος του περιοδικού, Tim Worstall, σημειώνει: «Έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον μια έκθεση που αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις δεν κρίνονται αρκετές. Τούτο απλώς επιβεβαιώνει την άποψή μας, όπως την έχουμε εκθέσει εδώ και καιρό, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της και να εξέλθει από το ευρώ όχι βάσει σχεδίου, αλλά ατυχήματος. Και αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από την Τρόικα (σ.σ.: έτσι την ονομάζει), δηλαδή από τους Γερμανούς, αντί να προσφέρουν κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσφέρουν ότι νομίζουν πως είναι αρκετό – με αποτέλεσμα η προσφορά να υπολείπεται».

Ο δημοσιογράφος επικαλείται δικές του πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την άλλη πλευρά. «Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις εκλογές, η δημοκρατία παίζει το δικό της ρόλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική δημοκρατία μπορεί να παίξει με τα χρήματα των ψηφοφόρων των άλλων κρατών. Δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη λιτότητα. Αυτό, για τους Γερμανούς φορολογούμενους (και τους άλλους της Ευρωζώνης) ότι θα χάσουν τα χρήματα που δάνεισαν. Είτε η Ελλάδα θα πληρώσει, είτε εκείνοι θα τα χάσουν τα χρήματα. Η ελληνική πλευρά δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική πίεση που δέχεται η άλλη πλευρά στο εσωτερικό της από τους δικούς της ψηφοφόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει, δε, πως κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί ο πόνος και η θλίψη στην Ελλάδα, αλλά στις συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία μεταξύ απλών ανθρώπων λέγεται πως πρέπει να πληρώσει, πριν τεθούν σε κίνδυνο τα χρήματα που της έχουν δοθεί. «Εδώ δεν έχουμε κάνουμε το οικονομικά σωστό (όπου μπορούμε όλοι να έχουμε υπέροχα επιχειρήματα), αλλά πολιτικά εφικτό. Σίγουρα, κανένας Γερμανός πολιτικός δεν θα επιβιώσει αν πει στους ψηφοφόρους του πως μπορούν δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, πριν καν υποσχεθεί πως κάνει μεταρρυθμίσεις».

Ο Wotstall αναφέρει πως η δεύτερη κατηγορία προς την ελληνική πλευρά είναι ότι οι προτάσεις της δεν είναι αρκετά λεπτομερείς. «Είναι πιο πολύ φιλοδοξίες ότι θα συλλέξει φόρους με τον α’, β’, ή γ’ τρόπο. Αυτό είναι αναπόφευκτο, βέβαια, από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια νέα κυβέρνηση που δεν έχει γνώση για τους λεπτομερείς μοχλούς εργασίας της εξουσίας. Αλλά αυτό παραπάει».

Ακολούθως αναφέρει πως υπάρχουν κάποιοι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις που πιστεύουν ότι η ελληνική πλευρά είναι σκόπιμα ασαφής με στόχο να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση. Οι ίδιοι άνθρωποι, όμως, σε κάποια άλλη χρονική στιγμή λένε πως απλώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει τις ταχύτητες με τις οποίες λειτουργεί η διακυβέρνηση μιας χώρας που χρειάζεται να περιορίσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδά της».

Για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Η δική μου άποψη είναι έξοδος από το ευρώ, κούρεμα χρέους και επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή. Το θέμα είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα: μια χαοτική αποχώρηση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε. Αλλά, όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο πιστεύω πως αυτή η πιθανότητα πλησιάζει».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict