Navigation
15
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαΐ 2015

Focus: Μέσα σε 100 μέρες η Ελλάδα άρχισε να καταρρέει

Κρίση Χρεοκοπία Χρέος Οικονομία

Περισσότερες από 100 μέρες στην εξουσία συμπλήρωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως ακόμα η Αθήνα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Grexit και Graccident είναι όροι που έχουν περάσει πια στο σταθερό λεξιλόγιο όσων αναφέρονται στο άλυτο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια επικίνδυνη και μετέωρη κατάσταση. Ανοιχτό παραμένει μόνο το ερώτημα ποιος τομέας πλήττεται περισσότερο: πιθανότατα η ιδιωτική οικονομία.

Το 2015 η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 2,5%. H Ε.Ε. διόρθωσε ωστόσο τις προβλέψεις της προς τα κάτω κατά 0,5%. Πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους για επιστροφή της ύφεσης. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι το χειρότερο των τελευταίων 16 μηνών. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά την τρέχουσα χρονιά κατά 16%, ενώ οι εξαγωγές κατά 13%.

Κατά μέσο όρο κλείνουν από τον Ιανουάριο κάθε μέρα 59 επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο θα φθάσουν τις 8.500. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αναλήψεις στις τράπεζες, οι επενδυτές είναι διστακτικοί και η ανεργία παραμένει σε επίπεδα – ρεκόρ.

«Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα», προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). «Δεν βλέπουμε ούτε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ούτε κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα. Φοβάμαι ότι το τρένο έχει εκτροχιαστεί», σημειώνει.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εκπροσωπεί 765.000 επιχειρηματίες. Είναι συχνά αποδέκτης της δυσφορίας πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν δίνουν δάνεια και πιστώσεις ούτε σε φερέγγυες επιχειρήσεις. Και σε περίπτωση που το κάνουν, ζητούν επιτόκιο 10% με 12%. «Αυτό θα ήταν αυτοκτονία για έναν επιχειρηματία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, οι πολιτικοί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα άκουσαν προσεκτικά τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουν κάνει πράξη τίποτα. «Στο μεταξύ, οι αριστεροί πολιτικοί αναλώνουν τον χρόνο τους σε εσωτερικές έριδες στην ελληνική τηλεόραση». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σκέτη κακοφωνία».

Κατά την άποψη του προέδρου του ΕΒΕΑ, ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στην ιδιωτική οικονομία τον «ιδεολογικό και ταξικό του αντίπαλο. Δεν θα καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα με μια ακραία αριστερή νοοτροπία. Αυτό δεν πέτυχε σε καμία χώρα του κόσμου», υποστηρίζει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ