Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
24 Απρ 2015

Fitch:Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και δανειστών

fitch Κόσμος

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής προβλέπει ως την τελική έκβαση των ελληνικών διαπραγματεύσεων η Fitch σε σημερινή της ανάλυση, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά όπως προειδοποιεί “δεν αποκλείεται το ρίσκο η χώρα μας να χάσει μια αποπληρωμή δόσης”.

Εάν η Ελλάδα χάσει μια αποπληρωμή προς το ΔΝΤ η πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση CCC, όπως λέει, εξαιτίας της επιδρασης που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στο επενδυτικό κλίμα, στη χρηματοδότησή τους αλλά και στη ρευστότητά τους, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, καταλυτικός παράγοντας για την τροπή των γεγονότων μετά την μη αποπληρωμή δόσης, θα αποτέλεσει η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα σχόλια του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εφόσον αυτές παραμένουν αξιόχρεες κι έχουν επαρκή εχέγγυα, σηματοδοτούν ότι αν και ένας περαιτέρω περιορισμός του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) είναι πιθανός, δεν είναι σίγουρος. Μάλιστα, παραθέτει ως μια πιθανότητα το “κούρεμα” των εχέγγυων, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του Bloomberg και του CNBC.

“Όμως η αντίδραση της ΕΚΤ μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα από το “κούρεμα” στα εχέγγυα. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν “μαξιλάρι” περίπου 50 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ELA, ποσό αντίστοιχο του 35% των εγχώριων ιδιωτικών καταθέσεων. Αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετη χρηματοδότηση ή για να αντικαταστήσουν το “κούρεμα”, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια σημαντική εκροή καταθέσεων (εάν υπάρξει μη αποπληρωμή), δεδομένου βεβαίως ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει το όριο χρηματοδότησης από τον ELA”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Η ΕΚΤ έχει αρκετή ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο που ερμηνεύει τους νόμους με βάση τους οποιους χρησιμοποιεί ή περιορίζει την πρόσβαση στον ELA. Οι κυπριακές τράπεζες δεν αποκόπηκαν από τον μηχανισμό το 2013 παρά τις ανησυχίες για το αν ήταν αξιόχρεες, αν και αυτό συνοδεύτηκε με την προϋπόθεση να μπει η χώρα σε πρόγραμμα βοήθειας. Η αντίδραση της ΕΚΤ στην περίπτωση μη αποπληρωμής της Ελλάδας πιθανότατα θα είναι επίσης συνδεδεμένη με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων” εξηγεί.

Ο περαιτέρω περιορισμός του ELA θα είναι πιθανότατα καταστροφικός για τις καταθέσεις και θα αυξήσει τις εκροές, προσθέτει ο Fitch, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περιορισμούς τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

“Οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων θα μπορούσαν να εισαχθούν οποιαδήποτε στιγμή εάν επιταχυνθεί η εκροή καταθέσεων. Αυτό, όπως έδειξε το παράδειγμα της Κύπρου, δεν θα σήμαινε απαραίτητα μια έξοδο από την Ευρωζώνη και ίσως θα μπορούσε εν τέλει να αναστραφεί πλήρως (όπως οι περιορισμοί των κυπριακών τραπεζών)” τονίζει.

Πάντως, εφοσον η ΕΚΤ έχει ήδη απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, οπότε ένας περιορισμός του ELA θα έχει αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στην ρευστότητα των τραπεζών κι όχι του κράτους.

“Εάν η Ελλάδα χάσει μια καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ, αυτό από μόνο του δεν θα σηματοδοτήσει χρεοκοπία αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας” προειδοποιεί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ