Navigation
1
Νοέ
location
Αθήνα
17oC
Αρκετά σύννεφα
18 Ιούλ 2016

Φεύγουν από την Τουρκία οι τουρίστες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Τουρισμός Νέα | Οικονομία

Διώχνει τους τουρίστες το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη των τουριστικών κρατήσεων για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν.

Την ίδια ώρα οι τουρίστες εκτιμάται ότι θα επιλέξουν  ασφαλέστερους προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών προς την Τουρκία φέτος αναμένεται να μειωθεί κατά 5,2% φέτος στα 32,9 εκατ., σύμφωνα με το Euromonitor International.

Ο τουρισμός είναι μια βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και απασχολεί το 8% του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg. Ο κλάδος ανέμενε βελτίωση στις κρατήσεις από τις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ, ωστόσο αυτές υπονομεύθηκαν από μια σειρά τρομοκρατικών βομβιστικών επιθέσεων από την Άγκυρα έως την Κωνσταντινούπολη και την απόπειρα πραξικοπήματος το Σαββατοκύριακο που άφησε πίσω της περισσότερους από 200 νεκρούς.

«Ο βασικός αντίκτυπος της απόπειρας πραξικοπήματος, σε συνδυασμό με τις τελευταίες επιθέσεις, σημαίνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανακάμψει ο τουρισμός θα καταστούν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές», δήλωσε ο Αλί Σοκμέν, αναλυτής για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην εταιρία συμβούλων Control Risks στο Λονδίνο. «Είμαστε στο μέσον της τουριστικής σεζόν. Η αναμενόμενη αύξηση στον τουρισμό προέρχεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και αυτό επηρεάζεται ιδιαίτερα από τέτοια συμβάντα. Η εκτίμηση για βελτίωση από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί».

Η μετοχή της Turkish Airlines κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 6% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τις απώλειες της από τις αρχές του έτους να φθάνουν το 24%. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων Thomas Cook Group και TUI σημείωσαν νωρίτερα πτώση κατά 2,8% και 1,4% αντίστοιχα.

Με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία ήδη να τρομάζουν τους επισκέπτες, οι περαιτέρω ανησυχίες για την ασφάλεια θα «μπορούσαν να διατηρηθούν μεσο-μακροπρόθεσμα εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα ασφαλείας από την τουρκική κυβέρνηση», σχολίασε η Ντιάνα Τζαρμαλάιτε, αναλύτρια στην Euromonitor.

Αυτό που αναμένεται να μειωθεί περισσότερο είναι τα οικογενειακά ταξίδια καθώς σ’ αυτά η ασφάλεια είναι η μεγαλύτερο προτεραιότητα, δήλωσε ο Πέτερ Γκόνταρντ, γενικός διευθυντής στην TRI Consulting στο Ντουμπάι. Μικρότερος θα είναι ο αντίκτυπος στα επιχειρηματικά ταξίδια, αν και τα στελέχη των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι πιο προσεκτικά στην επιλογή της τοποθεσίας διαμονής τους και τη διάρκεια της παραμονής τους. Οι ταξιδιώτες ίσως αναζητήσουν εναλλακτικούς προορισμούς, με επίσης μεσογειακό χαρακτήρα, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της  Αμίρα Γκαρίμπ έκλεισε εδώ και μήνες ένα οικογενειακό πακέτο διακοπών διάρκειας τριών εβδομάδων στην Τουρκία, ενθουσιασμένη που θα έβλεπε ιστορικά τεμένη και τα καταπράσινα τοπία της Μπούρσα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Τότε, όμως, είδε τις εικόνες των Τούρκων στρατιωτών που προσπαθούσαν να καταλάβουν την εξουσία στη χώρα.

«Είναι σαν να λένε μην έρθετε» δήλωσε η Γκαρίμπ σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το Bloomberg από το Ντουμπάι. «Δεν το βλέπω να γίνεται. Άκουσα για τις βόμβες αλλά το πραξικόπημα ήταν απρόσμενο». Τελικά επέλεξε την ακριβότερη επιλογή της Ιταλίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ