Navigation
11
Ιούλ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
26 Φεβ 2015

Φέσσας: Προέχει η άρση της αβεβαιότητας για να ρθουν επενδύσεις

Φέσσας ΣΕΒ Οικονομία

Η άρση της αβεβαιότητας είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας  σήμερα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως υποστήριξε ο κ. Φέσσας, “με τη συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής στο Eurogroup και την κατάθεση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης κλείνει ένας επίπονος κύκλος αβεβαιότητας. Ενός τετραμήνου σχεδόν, που κόστισε ακριβά στις τράπεζες, στην πραγματική οικονομία, πάγωσε τις επενδύσεις και μετακύλησε το κόστος σε εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ διεύρυνε το δημοσιονομικό κενό. Σήμερα, η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κοιτάξουμε μπροστά με ελπίδα και ρεαλισμό”.

Ξεκαθάρισε, όμως, πως “τα ανοιχτά μέτωπα και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας παραμένουν. Έχουμε χάσει το ¼ του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας είναι 25%. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας είναι απογοητευμένο αλλά ελπίζει στην αλλαγή πορείας”. Ο κ. Φέσσας επισήμανε πως “η αβεβαιότητα σκοτώνει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Το κόστος χρήματος είναι η μια παράμετρος της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και ο άλλος είναι η απόκλιση στους όρους συναλλαγών που συναντούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με ξένους πελάτες & προμηθευτές”.

“Η άρση της αβεβαιότητας θα αναδείξει και πάλι τις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν. Το όραμα του ΣΕΒ για μια Ελλάδα φιλόξενη στον επισκέπτη και στον επενδυτή δεν είναι ουτοπία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι (ταυτόχρονα) η Φλόριντα και η Καλιφόρνια της Ευρώπης“, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

“Χρειάζεται σταθερότητα εντός και εκτός συνόρων. Η βαθύτερη οικονομική και πολιτική Ένωση, η σταθερή πορεία μας μέσα στην ευρωζώνη, την οποία στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, απαιτούν υψηλά πρότυπα ηγεσίας και πολιτικής ευθύνης”.

Ο κ. Φέσσας είπε πως ο ΣΕΒ “διαθέτει επεξεργασμένες προτάσεις και προτείνει λύσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη διατήρηση και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, που είναι σήμερα βασικό ζητούμενο και αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικότερα, ο ΣΕΒ έχει καταθέσει στην ελληνική Κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις για:

α) την εμπέδωση ενός σταθερού, δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη φορολογική δικαιοσύνη,
β) την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας,
γ) την απασχόληση και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος,
δ) τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ώστε το συνολικό κόστος ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα,
ε) τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης,
στ) την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και
ζ) την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών”

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε χαρακτηριστικά ότι “μπαίνουμε σε μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπου οι συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων, θα καθορίσουν τον αναπτυξιακό βηματισμό μας. Οι πάντες γνωρίζουν πλέον καλά ότι οι εύκολες ή μονομερείς λύσεις οδηγούν στην απομόνωση. Έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας για να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να συνδράμουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να κερδίσουμε το στοίχημα, διώχνοντας οριστικά την αβεβαιότητα”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ