Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
29 Μαρ 2017

Ευκλείδη, αν θέλεις να συλλάβεις το «μαύρο χρήμα», άφησε το να κυκλοφορεί ελεύθερα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Σε μια μη ανταγωνιστική περιφερειακή οικονομία, της οποίας το Εθνικό Εισόδημα κατά 75% οφείλεται στην κατανάλωση, η μοναδική –αποτελεσματική- στρατηγική, για να φορολογηθεί το αφανές «γκρίζο εισόδημα» των πολιτών, είναι η όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη κυκλοφορία του.

Η λύση είναι απλή και την έχουν ανακαλύψει άλλες πιο προηγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη: Όταν κάθε δαπάνη αφαιρείται αυτομάτως από το φορολογητέο εισόδημα του καταναλωτή, ο φορολογούμενος πολίτης έχει κίνητρο, επιθυμία και στόχο να αποκαλύπτει το εισόδημα του άλλου φορολογούμενου κι έτσι να διευρύνει την φορολογική βάση.

  • Όταν το χρήμα κυκλοφορεί, καταναλώνεται, επενδύεται τότε το «γκρίζο εισόδημα» αναδύεται στην επιφάνεια, φαίνεται και φορολογείται.

Την συνταγή την έχουν ανακαλύψει άλλες αναπτυγμένες χώρες:

  • Έσοδα – Έξοδα – Φόρος στο υπόλοιπο.

Όλοι θα έχουν κίνητρο να συλλέγουν αποδείξεις για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα, όλοι θα προσπαθούν να επενδύσουν, να τοποθετήσουν κάπου τα διαθέσιμά τους ώστε να απολαύσουν αγαθά και υπηρεσίες για μην φορολογηθούν άμεσα, όλοι μαζί θα δουλεύουν για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα του Κράτους.

Ο πιο αποτελεσματικός φόρος σήμερα στο Ελληνικό Κράτος είναι ο ΕΝΦΙΑ δηλαδή η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε μέσα από το «υπερ-πλεόνασμα» των εισοδημάτων της προηγούμενης περιόδου της επίπλαστης ευημερίας. Τότε που οι πολίτες πλήρωναν φόρο απόκτησης και όχι φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

  • Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε χθες μια πρωτοβουλία «που θα φέρει πάρα πολλά φορολογικά έσοδα» και η οποία θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου αύριο. Ο ίδιος τόνισε ότι η πρωτοβουλία «θα εντυπωσιάσει πάρα πολλούς και αυτό καθώς για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις».

Για μία ακόμη φορά, οι ανεπαρκείς, ανεπάγγελτοι, ιδεοληπτικοί καρεκλοκένταυροι της εξουσίας ακολουθούν τον λάθος δρόμο.

  • Φορολογούν βάναυσα την παραγωγή και όχι το κέρδος.
  • Φορολογούν με 70% το εισόδημα προτού καν καταναλωθεί,
  • Προσπαθούν να εντοπίσουν το χρήμα προτού κυκλοφορήσει

Θέλουν με πομπώδεις εξαγγελίες να «τρομάξουν» τους φοροφυγάδες.

Αυτοί με τη σειρά τους «θάβουν», κρύβουν και φυγαδεύουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δεν δαπανούν, δεν ξοδεύουν, δεν επενδύουν στερούν την πραγματική οικονομία της χώρας από το οξυγόνο της ρευστότητας. Ακόμη και το «γενναιόδωρο» φιλοδώρημα του πλούσιου φοροφυγά στον μεροκαματιάρη παρκαδόρο, στο τέλος καταλήγει σε κάποιον νόμιμο, φανερό και φορολογήσιμο τραπεζικό λογαριασμό για την πληρωμή ενοικίου, φόρων ή δανείου.

Αντί να προσφέρει κίνητρα για την συλλογή και εμφάνιση των αποδείξεων και των τιμολογίων, το Κράτος με ανούσιες εκστρατείες εκφοβισμού επιδοτεί την φοροδιαφυγή, την απόκρυψη των συναλλαγών.

Όλα θα ήταν πιο απλά, αν κάθε δαπάνη αφαιρούνταν από το φορολογητέο εισόδημα του καταναλωτή αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος του προμηθευτή, του παρόχου, του εμπόρου. Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι φτάνει στα 40 δισ. Ευρώ.

Τα 2/3 αυτής της παραοικονομίας να οφείλονται στην αδήλωτη εργασία. Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010 η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλους φορολογικούς τρομονόμους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να εγκαταλείψει την δήθεν αριστερή ιδεοληπτική του μονομανία και να αφήσει –ελεύθερο- το χρήμα να κυκλοφορήσει στην οικονομία, για να την φορολογήσει ευκολότερα και αποτελεσματικότερα…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict