Navigation
3
Απρ
location
Αθήνα
12oC
Ασθενής Βροχή
15 Μαρ 2016

Ευ. Μυτιληναίος: Να πιέσει η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Μυτιληναίος Οικονομία

Την ανάγκη να πιέσει περισσότερο η Κομισιόν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO του ομώνυμου ομίλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euroactiv.

Παράλληλα ο επιχειρηματίας επισήμανε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πραγματική ενσωμάτωση στην Ε.Ε και στο ρυθμιστικό της περιβάλλον, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πραγματικότητα αυτή στην πραγματική οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, ιδίως όταν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια που επικρατούν στην Ελλάδα, συνοδεύονται και μια πολύ υψηλή, έως εξωπραγματική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, φορολόγηση του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αυτήν, παίρνει επίσης θέση για το ρόλο του ΔΝΤ στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η εμμονή του Ταμείου στη δημοσιονομική πειθαρχία, έναντι των μεταρρυθμίσεων, μιλάει για τη θέση της ΔΕΗ στον αναπτυσσόμενο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και το ρόλο της ως μονοπωλίου, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη έξοδο από τη χώρα νέων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα.

Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Μυλιτληναίος τονίζει με έμφαση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να πιέσει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αντίθετα με την επικέντρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δημοσιονομική πειθαρχία: «Δημοσιονομικά έναντι των μεταρρυθμίσεων, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η δημοσιονομική προσαρμογή έρχεται πρώτη. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την ελληνική διοίκηση και το σύστημα, διότι κανένας δε θέλει να αλλάξει μια κατάσταση που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Οπότε νομίζω η Επιτροπή έχει ρόλο να πιέσει για πολλές περισσότερες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι”.

«Τo ΔΝΤ έχει εξαιρετική τεχνογνωσία για καταστάσεις όπως η ελληνική. Το γεγονός αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να κάνουν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν. Ωστόσο τα πράγματα τώρα έχουν πάρει μια κατεύθυνση, οπότε είναι πολύ πιο σημαντικό για την Επιτροπή να παρέμβει, καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην πραγματική ενσωμάτωση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ρυθμιστικό της περιβάλλον» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως: «Στο τρίτο μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, περιλαμβάνονται πολλές μεταρρυθμίσεις για τον ενεργειακό τομέα. Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίησή τους και όχι η Τρόικα, επειδή η Επιτροπή είναι η κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό hub “Το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα κόμβος είναι όντως πολύ θετικό. Για να φτάσουμε την κατάσταση στο σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός κόμβος, με ουσία, πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που ήδη είναι σε διαδικασία να συμβούν».

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι ο κρατικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 60 χρόνια. Και έχει υπάρξει η κύρια πηγή ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών για 60 χρόνια. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη ΔΕΗ. Ήταν πάντα μια αποτελεσματική επιχείρηση. Ωστόσο αυτή η αποτελεσματικότητα δυστυχώς έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα. Ένα μονοπωλιακό καθεστώς σαν αυτό που διαμορφώθηκε με το πέρασμα των χρόνων λειτουργούσε τη δεκαετία του ’50, του ’60 αλλά δεν λειτουργεί πλέον.

Δεν είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ και των κανονισμών της αγοράς. Συνεπώς, αργά αλλά σταθερά, η ΔEH θα μειώσει το μερίδιο αγοράς και οι ιδιώτες προμηθευτές θα αυξήσουν το μερίδιο τους με αποτέλεσμα καλύτερη ισορροπία και ισοζύγιο στην αγορά, γεγονός το οποίος θα βοηθήσει και τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. H ΔEH θα δει το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται προς όφελος του καταναλωτή φυσικά. Αυτός είναι ο τελικός στόχος».

‘Οσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την φορολόγηση της ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως: «Στην Ελλάδα η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ όταν ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι το 20%. Αυτή τη στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για φυσικό αέριο που καταναλώνεται από βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι σχεδόν 40% της τελικής του τιμής. Η φορολόγηση είναι πιο σημαντική, από το θέμα της τιμής του αερίου και αυτό επειδή το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη φορολογία, παρά στις μεταρρυθμίσεις. «Αλλά αν φορολογείς μια βιομηχανία σαν τη δική μας ή άλλες που ανταγωνίζονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, αν θέσεις φόρο της τάξης του 40% στο αέριο την ώρα που σε άλλες χώρες της ΕΕ ή αλλού είναι 5%, 8% ή 10% ή 12%, πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν;»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress