Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Λίγα σύννεφα
29 Ιούν 2020

«Έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες για τα αιολικά»

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Νέα

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Νάξου-Mικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στα νησιά όσον αφορά την εγκατάσταση αιολικών, ο λόγος στον Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος μας μίλησε υπό τη διπλή του ιδιότητα, ως δημάρχου Τρικαίων και προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για το ζήτημα αυτό.

«Να ξεχωρίσουμε πρώτα αυτό, λέω “ναι” στα αιολικά. Είμαι θετικός, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Το εύκολο είναι να πεις δεν θέλω αιολικά, μακριά ο σατανάς από μας… Όσοι είναι απόλυτοι κατά της αιολικής ενέργειας κρύβουν άλλα συμφέροντα πίσω από αυτή τους την άρνηση… Θεωρώ τελείως αστήριχτα όσα λέγονται γενικά και συλλήβδην για τα αιολικά. Απ’ την άλλη, πρέπει να δούμε και τις προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους με ρεαλισμό και να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες. Να δούμε τι κρύβεται πίσω από τους αστερίσκους. Για παράδειγμα, στον Τύμπανο (κορυφή Αργιθέας), εκεί μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά, διότι υπάρχουν κεραίες, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι υποδομές δρόμοι δίκτυο κ.ά. Όπου όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές και η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου κάλλους, εκεί πώς θα μπουν ανεμογεννήτριες; Υπάρχουν βουνά όπως τα Άγραφα, που δεν έχουν αντίστοιχη υποδομή και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία τους, προκειμένου να υποδεχτούν τα μεγάλα αιολικά. Θα πρέπει να υποστούν αλλαγές με τη διάνοιξη δρόμων, τη μεταφορά υλικών, τις τσιμεντένιες πλατφόρμες, πυλώνες ανεμογεννητριών και άλλες εγκαταστάσεις (σ.σ. για το θέμα η Πρωτοβουλία Νεολαίας Στάβλων Ευρυτανίας –συμπαρίσταται στην τοπική κοινωνία που τάσσεται κατά– τονίζει: Η έναρξη της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής έχει αρχίσει και απειλεί να διαταράξει το σπάνιο και προστατευόμενο ως δίκτυο Νatura οικοσύστημά της. Τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προμηνύουν μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση αισθητική και αντικειμενική – αποψίλωση δασών, καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης κ.ά.). Για τη σημειολογία του πράγματος, αναφέρουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Θηβαίων υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή του ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της 11ης Ιουνίου στην περιοχή Πέντε Πηγάδια της Κοινότητας Δομβραίνας του Δήμου ψηλά, στον Ελικώνα. Η διέλευση των οχημάτων της Πυροσβεστικής διευκολύνθηκε μέσω του δικτύου οδών που είχαν διανοιχτεί για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες οδοί λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες για το βουνό».

Όχι ορυκτά

Τάσσομαι σαφώς υπέρ της αιολικής ενέργειας, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ανάπτυξή τους και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ας μας πουν οι αρνητές των αιολικών από πού θα βρούμε (καθαρή) ενέργεια (σ.σ. ο τουρισμός προ κορονοϊού συνεισέφερε στην οικονομία πάνω-κάτω 17 δισ. ευρώ ετησίως. Συγχρόνως, η χώρα μας δαπανά για εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ετησίως 17 δισ. Συνεπώς, ό,τι κερδίζουμε από τον τουρισμό, το διοχετεύουμε για τις ενεργειακές μας ανάγκες)…

Πρέπει να στηρίξουμε τις «καθαρές» μορφές ενέργειας, προσθέτει ο κ Παπαστεργίου: «Σε μια περίοδο που μιλάμε όλο και περισσότερο για την ηλεκτροκίνηση, δεν θα έχει νόημα αν δεν λειτουργεί με ρεύμα που θα προέρχεται από πράσινο μείγμα. Παράλληλα ό,τι γίνεται θα πρέπει να στέκει τεχνικά, θα πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι στη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος, για την ευστάθεια του δικτύου που τροφοδοτούν και οι ΑΠΕ, θα πρέπει να υπάρχει πηγή βάσης εξισορρόπησης δικτύου –ενεργειακή πηγή βάσης δηλαδή, μιλώ για φυσικό αέριο και όχι λιγνίτη, πετρέλαιο όπως υποστηρίζουν κάποιοι–, έχω παράδειγμα από μια εκδήλωση που η επιχειρηματολογία ήταν υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα σταθώ δίπλα σε όποια απόφαση πάρουν οι τοπικές κοινωνίες, αν χρειαστεί. Αν το θέμα των αιολικών έρθει και στον δήμο μας, θα το εξετάσουμε. Αν κάποια κοινωνία θεωρεί πως δεν τα θέλει, δικαίωμά της να μην τα θέλει». (σ.σ. Προσφάτως η κυβέρνηση της Νορβηγίας –το αιολικό δυναμικό της οποίας υπολογίστηκε σε 2,444 MW το 2019– δήλωσε την πρόθεσή της να δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες σε θέματα έργων αιολικής ενέργειας, εισάγοντας αυστηρότερες προϋποθέσεις στην έγκρισή τους).

Τεχνολογία – κόστος

Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) μάς θυμίζει ότι, παρά τα όσα λέγονται: «Η αιολική ενέργεια παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή. Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν περισσότερο, συγκεκριμένα πάνω από 54 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Για αυτό, αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, δεν απεικονίζει κάποιο επιπλέον κόστος που δημιουργείται εξαιτίας των αιολικών πάρκων. Ούτε το κόστος κατασκευής των αιολικών πάρκων επιδοτείται πλέον. Το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια είναι τεχνολογία μεταβλητής παραγωγής δεν οδηγεί σε αύξηση του κόστους για τον καταναλωτή. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Πρόκειται για μια αξιόπιστη τεχνολογία. Τα αιολικά πάρκα δεν απολαμβάνουν άλλα προνόμια, ενισχύσεις ή κρυφές επιδοτήσεις, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τους σταθμούς φυσικού αερίου. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους φθάνει στο 35% του κόστους επένδυσης κατά την κατασκευή τους και πάνω από το 80% του κόστους κατά τη λειτουργία τους. Ελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις. Εξοικονομούν πολύτιμους πόρους για την οικονομία μειώνοντας τις εισαγωγές και μεσοπρόθεσμα μπορεί να κάνουν την Ελλάδα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. Δημιουργούν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, νέες δουλειές, μείωση του λογαριασμού ρεύματος, τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών. Για παράδειγμα, στη νότια Εύβοια, τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW, που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1998-2017, έχουν προσφέρει συνολικά 82,6 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έως το 2018 και συνεχίζουν να προσφέρουν 4 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Και όλα αυτά, χωρίς να συγκρούονται με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Δεν μειώνουν την αξία της γης και δεν έχουν αρνητική επίπτωση στον τουρισμό. Στην Κεφαλονιά, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τα τελευταία 15 έτη εγκαθίστανται συνεχώς νέα αιολικά πάρκα. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες μέσης και ανώτερης κατηγορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν νέα πεντάστερα ξενοδοχεία».

Οι ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν το μικροκλίμα

ΕΛΕΤΑΕΝ: Οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή, τη λειτουργία και την απεγκατάστασή τους παράγεται από αυτές μέσα στους πρώτους 5-12 μήνες λειτουργίας τους. Σε αντίθεση με όσα ακούγονται, μερικές φορές η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν επηρεάζει το μικροκλίμα ή το παγκόσμιο κλίμα. Η τεχνολογία παρέχει σύγχρονα μέσα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Τα υλικά μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται σε ποσοστό 85%-90%, ενώ μπορούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Πρόκληση αποτελεί η ανακύκλωση των πτερυγίων, τα οποία αποτελούνται από σύνθετα υλικά, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλοιαρίων και σκαφών αναψυχής. Ο αιολικός κλάδος συνεργάζεται με τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία σύνθετων υλικών, ώστε οι λύσεις που ήδη υπάρχουν να εξελιχθούν.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ