Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
10 Φεβ 2015

Έχει τις ευχές όλων. Αλλά και την Ευθύνη για ΟΛΑ.

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην θέλει την προκοπή αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη χώρα που να μην ελπίζει, βαθιά με τη ψυχή και την καρδιά του, να τα καταφέρει αυτή η Κυβέρνηση, στη δική της προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής μας.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι τα στελέχη της Κυβέρνησης θέλουν το καλό των Ελλήνων. Πολλοί αμφιβάλλουν ωστόσο για το αν η ηγετική ομάδα γνωρίζει και μπορεί να χαράξει ορθή στρατηγική.

Η χώρα μόλις έκλεισε ένα σκοτεινό 6ετή κύκλο φόβου, ανασφάλειας, κρίσης και φτώχειας. Ακριβώς τη στιγμή που το φως στην άκρη του τούνελ ήταν ορατό, πραγματικό και εφικτό, οι Έλληνες αποφάσισαν -ασκώντας καθ’ υπέρβαση το δημοκρατικό τους δικαίωμα -να αλλάξουν πορεία.

Η θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης διεκόπη βίαια στο μέσο της διαδρομής.

Είναι προφανές ότι η θητεία της νέας κυβέρνησης δεν ξεκινά ομαλά.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ζήτησαν, προκάλεσαν και τελικά πέτυχαν τις πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση.

Συχνά τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν εντός κι εκτός Ελλάδος ότι δεν ζητούν ΧΡΗΜΑΤΑ από τους εταίρους αλλά ΧΡΟΝΟ για να διαμορφώσουν την νέα στρατηγική της χώρας.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι –δυστυχώς- η Κυβέρνηση ζητά ΜΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΑ από τους εταίρους τους οποίους κατηγορεί για την αποτυχία του Ελληνικού Προγράμματος.

Η Ελλάδα ζητά χρονικό περιθώριο 6 μηνών, στο διάστημα των οποίων επιδιώκει να εισπράξει:

  1. Τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ή την απευθείας καταβολή τους στο ΔΝΤ προκειμένου να αποπληρωθούν οι δόσεις Μαρτίου.
  2. Την έγκριση να εκδώσει περισσότερα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου με λεφτά που θα δώσει στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το αρχικό αίτημα της κυβέρνησης ήταν να εκδώσει 8 δισ. επιπλέον έντοκα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να γίνει εκταμίευση μέρους της δόσης που εκκρεμεί.
  3. Τη χρήση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας ELA ανάλογα με τις νάγκες του τραπεζικού συστήματος. Μόνο που τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος δεν τις προσδιορίζουν –δυστυχώς- οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας αλλά η προσπάθεια της Κυβέρνησης να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα παροχών προς τις κοινωνικές ομάδες που πίστεψαν ότι «λεφτά υπάρχουν»…

Παίρνοντας μολύβι και χαρτί, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ, 22 δις Ευρώ επιπλέον δάνεια –δηλαδή αύξηση του Χρέους κατά 22 δις Ευρώ- με αντάλλαγμα ένα θολό φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στο μέλλον προτού διεκδικήσουμε από τους δανειστές, το «κούρεμα» του Χρέους.

Για πρώτη φορά μετά το 2010, όλοι στο εξωτερικό μιλούν πάλι με σιγουριά το GREXIT.

Μέσα σε λίγες μέρες, η Ελλάδα γύρισε το ρολόι της Ιστορίας 5 χρόνια πίσω…

Με τις ευχές όλων αλλά τις ευθύνες των κυβερνώντων…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict