Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
25oC
Ασθενής Βροχή
18 Ιούλ 2016

ΕΒΖ: «Ζάχαρη» η απάτη των 55 εκατ. ευρώ!

ebz Επιχειρήσεις

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, που επιφέρει ποινές ισόβιας κάθειρξης, διώκονται πέντε πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Επίσης, για άμεση συνέργεια στο εν λόγω αδίκημα διώκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ και για ηθική αυτουργία –πάντα σε συνδυασμό με τον Ν. 1608/50– τρεις επιχειρηματίες.

Τη δίωξη για το σκάνδαλο άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η νέα Διοίκηση της εταιρείας και έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία.

Η υπόθεση αφορά την κακοδιαχείριση στον τομέα πωλήσεων της ΕΒΖ κατά την περίοδο 2007-2015, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεργασία με αφερέγγυους πελάτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι της εταιρείας επέτρεπαν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης σε εταιρείες όπως η ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ και η ΒΕΛΠΑΖ ΑΕ, οι οποίες θεωρούνταν αφερέγγυες και δεν υπήρχε διασφάλιση ότι θα πλήρωναν το εμπόρευμα.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΒΖ, κάθε πελάτης, για την ποσότητα ζάχαρης που αγοράζει, οφείλει να προσκομίζει εγγυητική επιστολή τράπεζας για το 1/3 του ποσού, εμπράγματη ασφάλεια για το άλλο 1/3 και το υπόλοιπο 1/3 πρέπει να καλύπτεται με προσωπικές επιταγές.

Από τη σύμβαση, ωστόσο, με τη ΓΑΙΑ (4/6/2008) προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν σε κανένα στάδιο οι εγγυήσεις που προβλέπονταν σε αυτήν. Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν εγγυητικές επιστολές τράπεζας και επιταγές τρίτων, ενώ στη σύμβαση είχαν «ξεχάσει» την πρόβλεψη για προσημειώσεις υποθήκης, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΒΖ.

Η υπόθεση ΓΑΙΑ-ΒΕΛΠΑΖ

Ακόμα μία σκανδαλώδη ενέργεια αποτελεί η απόφαση που έλαβε η Διοίκηση της ΕΒΖ στις 31 Μαρτίου 2009, από την οποία προκύπτει ότι απεμπόλησε το δικαίωμά της να πουλά ζάχαρη σε νέους πελάτες και τους παρέπεμπε στις εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ! Ενώ όμως οι εν λόγω εταιρείες στο διάστημα 2009-2013 αύξαναν συνεχώς το χρεωστικό τους προς τη βιομηχανία, οι υπεύθυνοι συνέχιζαν να ανανεώνουν κατά σκανδαλώδη τρόπο τις συμβάσεις που είχαν μαζί τους.

Έτσι, μετά τις καταγγελίες και τον έλεγχο που ακολούθησε, προέκυψε ότι το χρέος της ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ, με μόνη εμπράγματη διασφάλιση για τα χρέη της μία υποθήκη αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το χρέος της ΒΕΛΠΑΖ ανέρχεται περίπου στα 16 εκατομμύρια με εμπράγματη διασφάλιση μία υποθήκη ύψους 500.000 ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρονται και άλλα περιστατικά που «φωτογραφίζουν» το μεγάλο «πάρτι» ατασθαλιών που είχε στηθεί στην άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2008, η ΓΑΙΑ και η ΒΕΛΠΑΖ με «επιστολές καρμπόν»διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι παρέλαβαν ζάχαρη ελληνικής προέλευσης, η οποία δεν πληρούσε τις ποιοτικές προδιαγραφές. Ωστόσο, ποτέ δεν επέστρεψε πίσω την ποσότητα αυτή, ώστε να γίνει ποιοτικός έλεγχος της συγκεκριμένης ποσότητας, αντίθετα η Διεύθυνση Πωλήσεων της ΕΒΖ εισηγήθηκε την κάλυψη της ζημίας με παροχή άλλης ποσότητας και έτσι έδωσε δωρεάν 227 τόνους ζάχαρης στη ΓΑΙΑ και 246 τόνους στη ΒΕΛΠΑΖ.

«Άντρο διαφθοράς και διαπλοκής»

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι το 2011 υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΣ της βιομηχανίας ο αντιπρόεδρος,Πέτρος Γάτσος, κάνοντας λόγο σε επιστολή του για «άντρο διαφθοράς και διαπλοκής, που είναι εγκατεστημένο και βασιλεύει στην ΕΒΖ…».

Στην ίδια επιστολή, η οποία είχε αποδέκτες τον τότε πρόεδρο της ΕΒΖ, Χρυσόστομο Γερούκη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λάμπρο Χαραλάμπους, ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως για παράδειγμα ότι ενώ είχε δοθεί εντολή να μην πωληθεί για δύο μέρες καμία ποσότητα ζάχαρης, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνει έλεγχος στα αποθέματα και στα υπόλοιπα των πελατών, οι υπεύθυνοι για τις πωλήσεις προμήθευσαν με 7.000 τόνους ζάχαρης τη ΓΑΙΑ.

Ακόμη, ο κ. Γάτσος αναφέρει και το θέμα της σύμβασης της ΕΒΖ με την Coca-Cola, η οποία αγόραζε ζάχαρη στην τιμή των 545 ευρώ ανά τόνο, ενώ η πραγματική αξία της είχε ξεπεράσει τα 640 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα ανατεθεί στον ανακριτή Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους εμπλεκομένους και εκεί θα κριθεί αν προφυλακιστούν ή όχι.

Η έρευνα των δικαστικών Αρχών δεν «εξαντλείται» μόνο στη συγκεκριμένη δικογραφία, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα πέντε άλλοτε στελέχη της ΕΒΖ, που διώκονται, εμπλέκονται σε παράνομο πλουτισμό και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Διερευνάται ο ρόλος του πρώην εμπορικού διευθυντή

Μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση,στράφηκε κατά των πρώην επικεφαλής της ΕΒΖ στο διάστημα από το 2008 έως και το 2013, δηλαδή κατά των κ.κ. Δημητρίου Δαρνάκα και Λεωνίδα Τσολέκα και των κ.κ. Χρυσόστομου Γερούκη και Λάμπρου Χαραλάμπους, όπως και των πρώην διευθυντικών στελεχών κ.κ. Ηλία Βαφείδη και Θεμιστοκλή Πανταζή (πρόκειται για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν συμβάσεις, «ύποπτες» όπως αναφέρονται στη μήνυση).Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του κ. Βαφείδη, του επί 33 χρόνια εμπορικού διευθυντή, ο ρόλος του οποίου διερευνήθηκε (και συνεχίζεται να διερευνάται) επισταμένως.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 16/07

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict