Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Λίγα σύννεφα
1 Αυγ 2016

Εβδομάδα λουκέτων σε πολλά Μαρινόπουλος

Μαρινοπουλος Επιχειρήσεις

Με το αριστερό μπαίνει ο Αύγουστος για πολλά καταστήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος που βλέπουν τα λουκέτα να έρχονται. Αυτό φαίνεται να είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ σωτηρίας του ομίλου, αφού η 31η Ιουλίου θα είναι η ημερομηνία με βάση την οποία θα υπολογιστούν οι ζημιές και οι ρυθμίσεις οφειλών, ώστε ο νέος επενδυτής να αγοράσει τα καταστήματα χωρίς βάρη και να ξεκινήσει από υγιείς βάσεις.

του Χρήστου Κώνστα

  • Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διάσωση των 12.500 θέσεων εργασίας προβλέπει πρώτα τη συμμετοχή των βασικών μετόχων με δικά τους κεφάλαια, κατόπιν τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και, φυσικά, τη μεταβίβαση του ομίλου σε νέους επενδυτές.
  • Τον συντονισμό όλων των ενεργειών από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
  • Στο παιχνίδι έχει μπει –εκτός του Σκλαβενίτη– και ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, που ως μέτοχος τηςEurobank αλλά και της εταιρείας ακινήτων Grivalia, η οποία έχει μισθώσει ακίνητά της στον Μαρινόπουλο, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις επενδύσεις του…

Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως το σχέδιο διάσωσης, στην αγορά των σούπερ μάρκετ, το «μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», αφού η οριστική λύση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, στο τραπεζικό σύστημα επικρατεί πανικός.Με καταιγιστικό ρυθμό, της τάξης των 5 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, αυξάνονται οι σφραγισμένες επιταγές και οι διαταγές πληρωμής εναντίον της εταιρείας Μαρινόπουλος. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ κατασχετήρια ακόμη και εναντίον της Μαρινόπουλος Συμμετοχών (Hοlding) καθώς επίσης και νέες προσημειώσεις ακινήτων.

H αγορά χάνει την υπομονή της. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες που τήρησαν μια ανεκτική συμπεριφορά κατανόησης και αναμονής βλέπουν τους «μεγάλους» προμηθευτές να εκδίδουν διαταγές πληρωμής για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ειδικά μετά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, τη «μαύρη Παρασκευή» – της πρώτης μέρας του Ιουλίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι «διαρρέουν» πληροφορίες ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας» και πως «έχουν δρομολογηθεί θετικές εξελίξεις».

Οι αριθμοί, ωστόσο, αναδεικνύουν μιαν άλλη πραγματικότητα:Για τη Μαρινόπουλος ΑΕ υπάρχουν 1.278 ακάλυπτες επιταγές, αξίας 190 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προσημειωθεί –χωρίς τη συναίνεση της εταιρείας, προφανώς– ακίνητα για ποσά που ξεπερνούν ήδη το 1,3 δισ.ευρώ!

Οι μικροί πιστωτές και προμηθευτές βλέπουν ξαφνικά τους ογκόλιθους του λιανεμπορίου (π.χ., εμφανίστηκαν απροσδόκητα η ΜΕΒΓΑΛ, η Procter & Gamble, η Unilever με τεράστιες απαιτήσεις) να διεκδικούν μεγάλα ποσά τα οποία προκαλούν περαιτέρω εκνευρισμό και αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρχουν χρήματα για τους υπολοίπους, όταν θα γίνει η εκκαθάριση.

 

Οι απαιτήσεις Σκλαβενίτη

Από τη δική του την πλευρά, ο υποψήφιος «λευκός ιππότης» Σκλαβενίτης έχει στείλει επιστολές σε περίπου 1.500 προμηθευτές, ζητώντας έμμεσα προτάσεις «κουρέματος» και «διακανονισμού» των οφειλών.

Οριστικές εξελίξεις –είτε θετικές είτε αρνητικές– θα υπάρξουν μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.Όλα θα κριθούν από το due diligence, τον έλεγχο –οικονομικό και φορολογικό– που γίνεται αυτήν τη στιγμή.

Οι τράπεζες προσπαθούν να πουλήσουν κάποια ακίνητα της Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί άμεση ρευστότητα.

  • Η φαρμοκοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ της οικογένειας Μαρινόπουλου έχει βγει στην αγορά, αναζητώντας εναγωνίως αγοραστή.Μέχρι στιγμής,ως μοναδικός υποψήφιος επενδυτής έχει εμφανιστεί ο κ. Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, με όρους που δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Η πλευρά Σκλαβενίτη έχει ζητήσει από τις τράπεζες να δείξουν την καλή τους θέληση, χορηγώντας στον Μαρινόπουλο έκτακτη ρευστότητα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, όχι… για τους προμηθευτές αλλά για τους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαιτούν μισθώματα πολλών μηνών.

Δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν απευθυνθεί στην ΠΟΜΙΔΑ και συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία για να εισπράξουν κατά προτεραιότητα τα ενοίκια τα οποία τους χρωστά η εταιρεία.

Πόλεμος γίνεται και στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Σε διαζύγιο οδηγήθηκαν ύστερα από 3 χρόνια γάμου –πριν από λίγες μέρες– η εταιρεία CareMarket.gr και η αλυσίδα Μαρινόπουλος.

Στην αγορά του online super market δραστηριοποιείται έντονα η ΑΒ Βασιλόπουλος με το ΑΒ Click2Shop, το Welovesupermarket αλλά και το το e-fresh.gr,που προσπαθεί να παρακάμψει τα σούπερ μάρκετ.Έχει κάνει απευθείας κεντρικές συμφωνίες με εκατοντάδες προμηθευτές, διαθέτει δικό της κέντρο logistics και αποθήκη, προσφέρει 10.000 κωδικούς προϊόντων και τμήμα εταιρικών πελατών για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Νέα προσπάθεια στη διαδικτυακή αγορά επιχειρεί και ο Γιάννης Χήτος, ο οποίος μαζί με τον πρώην διευθύνοντα της Carrefour – Μαρινόπουλος Βασίλη Στασινούλια και σε συνεργασία με τον ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικό Όμιλο Αγορών Σούπερ Μάρκετ), χτίζει το δικό του ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict