Navigation
16
Ιαν
location
Αθήνα
2oC
Αραιή συννεφιά
13 Οκτ 2015

Eurobank: Θα πέσουν κι άλλο οι τιμές ακινήτων

eurobank Οικονομία

Ακόμη μία ”γεμάτη” διετία πτώσης έχει μπροστά της η εγχώρια αγορά κατοικίας, η οποία για την τριετία 2015- 2017 θα φθάσει σωρευτικά το 10,7%. Το ποσοστό, αυτό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση που έχουν ήδη υποστεί οι αξίες των σπιτιών στην Ελλάδα κατά την περίοδο από το 2009 έως και το 2014 και ανέρχεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά μέσο όρο στο 36,5%. Ετσι, από την αρχή της κρίσης έως και το 2017, με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών του ομίλου της Eurobank, οι τιμές των κατοικιών θα έχουν χάσει ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν το 50% της αξίας τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γιατί με βάση τα ανεπίσημα η πτώση ανά περίπτωση ήδη ξεπερνά ακόμη και το 60%…

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Eurobank Property Services, θυγατρική του ομίλου της Eurobank στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ακινήτων, τα πρώτα σημάδια για την επαναφορά πιο υγιών συνθηκών στην εγχώρια αγορά κατοικίας θα φανούν το αργότερο έως το τέλος του 2015 και βρίσκονται, φυσικά, σε άμεση αλληλεπίδραση με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, τα επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων, την απασχόληση καθώς και τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Η πτώση θα συνεχισθεί, αν και με αποκλιμακούμενους ρυθμούς σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών αναμένεται να φθάσει 4,7% μέχρι το τέλος του 2015, 3,7% μέχρι το τέλος του 2016 και 2,3% μέχρι το τέλος του 2017.

Οι τιμές

H Eurobank παραθέτει στοιχεία και για τις ελάχιστες και ανώτατες τιμές σε καλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στην Αθήνα, για τις περιοχές του Κολωνακίου- Ανακτόρων η ελάχιστη τιμή είναι στα 1.900 ευρώ και η ανώτατη στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα 5.000 ευρώ ανά τ.μ. διαμορφώνονται αυτήν την στιγμή οι ανώτατες τιμές σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη. Στα νότια και τα βόρεια προάστια οι υψηλότερες τιμές ανιστοιχούν στα πέριξ των 4.000 ευρώ ανά τ.μ. και οι κατώτατες για μεν τη βόρεια περιοχή της Αθήνας στα 1.500 ευρώ για δε τη νότια στα 1.300 ευρώ ανά τ.μ..

Οπως επισημαίνει η σχετική ανάλυση της Eurobank Property Services, στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η πτώση των τιμών συνεχίστηκε αν και σε πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ενδιαφέρον των (λίγων) αγοραστών επικεντρώθηκε σε μικρότερα και παλιότερα ακίνητα σε περιοχές που κατατάσσονται στις μεσαίες ή πιο φθηνές.

Τα μεγάλα σπίτια ήταν αυτά που χτυπήθηκαν περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης ”έκθεσής” τους σε φορολογία.

Με βάση τα στοιχεία της ίδιας της Eurobank Property Services και των μεσιτών, με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη και την πιο σταθερή ζήτηση παρέμειναν οι καλές συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (π.χ. Κολωνάκι), τα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) και οι παραδοσιακά ακριβές περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης, του Κεφαλαρίου, της Κηφισιάς και της Πολιτείας.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην παραθεριστική κατοικία με τη ζήτηση να εμφανίζεται υψηλότερη στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Στην Αττική, οι περιοχές από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών.

Ως προς το ποσοστό των διαθέσιμων κατοικιών, στα διαμερίσματα, σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει αυξηθεί στο 37,5% με βάση τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να συγκεντρώνεται στην Αττική (περί τις 610 χιλ.). Η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν οδηγήσει σε …επανένωση των οικογενειών, αναφέρει η ανάλυση της Eurobank Property Services και κατά συνέπεια πτώση της ζήτησης για κατοικίες. Οι απούλητες κατοικίες σε αστικές περιοχές παραμένουν σε υψηλά ποσοστά εξ’ ού και η μεγάλη πτώση στις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων μέχρι σήμερα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict