Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
17oC
Αραιή συννεφιά
18 Σεπ 2016

Έτσι θα ρυθμίζονται πλέον οι οφειλές πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

χρέη δημόσιο κατασχέσεις Επιχειρήσεις | Χρήμα & Πολίτης

Με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να “βυθίζεται” υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων, καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και τους δανειστές. Όμως όσοι φανούν ασυνεπείς οι νέες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν κρύβουν ξαφνικό θάνατο, χρεοκοπίες και μαύρο μέλλον, καθώς με τον κωδικό «τελευταία ευκαιρία» που προωθείται θα υπάρξουν οπωσδήποτε θύματα. Παράλληλα, η δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας κατόπτευσης της περιουσίας των δανειοληπτών δεν θα αφήνει τίποτα στο σκοτάδι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ξεκάθαρο, λοιπόν, είναι ότι με βάση το νέο σχέδιο, εισάγεται στις ζωές χιλιάδων μικρομεσαίων δανειοληπτών η έννοια «αξιολόγηση βιωσιμότητας». Πρόκειται για το business plan που κάθε οφειλέτης θα είναι πλέον υποχρεωμένος να καταθέτει ώστε να μπορέσει να γλιτώσει την πτώχευση, να σώσει την επιχείρηση αλλά και τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να αναφέρει ώστε να πάρει τις ανακουφίσεις του νέου πλαισίου.

Πως θα πραγματοποιείται η διαδικασία

Ο στόχος είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο της γραφειοκρατίας και να δοθούν λύσεις που δεν θα βραχυκυκλώνουν τον οφειλέτη. Παρά ταύτα, από όσους χρωστάνε θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να περισώσουν οτιδήποτε μπορεί να σωθεί. Κάπως έτσι, οι οφειλέτες για να εκκινήσουν την όλη διαδικασία θα πρέπει να συμπληρώσουν αρχικά μια αίτηση ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών τους εξωδικαστικά.

Όλα τα χρέη του ίδιου οφειλέτη μπορούν να μπουν σε αναδιάρθρωση, εκτός από εκείνα προς τους μετόχους ή διευθυντές του, σε περίπτωση συνδεόμενων προσώπων με τον οφειλέτη, ανθρώπων με συγγενικές σχέσεις μαζί του ή με συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Η όλη διαδικασία λοιπόν θα ξεκινά με τη συμπλήρωση από το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία ειδικής αίτησης ένταξης στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών που θα βρίσκεται εντός του site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η αίτηση θα περιγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα του οφειλέτη, θα δίνει ένα background της οικονομικής του κατάστασης και της τρέχουσας συγκυρίας στην οποία βρίσκεται και θα περιλαμβάνει μια πλήρη λίστα των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του με ειδική αναφορά στις εξασφαλίσεις, στις απαιτήσεις του έναντι τρίτων καθώς και πλήρη στοιχεία και πληροφορίες για τον ίδιο και τους δανειστές του. Περί τα 15 έγγραφα απαιτείται να συνοδεύουν τη συγκεκριμένη αίτηση. Πρόκειται για τα Ε1, Ε3, Ε5, Ε9 του οφειλέτη, το εκκαθαριστικό του, την κατάσταση ΕΝΦΙΑ, βεβαίωση οφειλών και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, βεβαίωση από τον ασφαλιστικό του φορέα, βεβαίωση ότι δεν έχει χρεοκοπήσει, ποινικό μητρώο, τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας κ.λπ.

Μετά την κατάθεση όλων των παραπάνω, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα πρέπει να επιλέξει έναν συντονιστή (αυτό θα γίνεται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πιστοποιημένων επαγγελματιών με τη συμμετοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης) ο οποίος θα διαμένει στην περιοχή κατοικίας του οφειλέτη. Ο συντονιστής θα πρέπει να προωθήσει την αίτηση του δανειολήπτη σε όλους τους πιστωτές του και να τους καλέσει σε κοινή συνάντηση με τον οφειλέτη τουλάχιστον 15 ημέρες πριν. Δέκα ημέρες νωρίτερα οι πιστωτές θα πρέπει να γνωστοποιούν γραπτώς αν θα παραβρεθούν ή όχι, ενώ ο συντονιστής θα τους προωθεί την αίτηση και όλα τα έγγραφα που θα έχει προσκομίσει ο οφειλέτης.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress