Navigation
18
Ιαν
location
Αθήνα
6oC
Λίγα σύννεφα
7 Σεπ 2016

Έτσι θα φέρουν το Μνημόνιο διαρκείας στην Ελλάδα

Ελλάδα Οικονομία

Αδύνατον δείχνει πλέον η Ελλάδα να ξεφύγει από τον εφιάλτη των Μνημονίων μετά τα σχέδια του Βερολίνου να φέρει στην Ευρωζώνη το “ευρωπαϊκό ΔΝΤ” που επιβάλλει μνημονιακές πολιτικές στις χώρες που θα έρχεται να βοηθήσει οικονομικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, to “ευρωπαϊκό ΔΝΤ” θα έχει ως στόχο  την προστασία της Ευρωζώνης από νέο χρηματοπιστωτικά σοκ.

Ένα δημοσιονομικό ταμείο της ευρωζώνης θα κάλυπτε τα δύο χαρακτηριστικά τα οποία στερείται σήμερα η ευρωζώνη και θα έπρεπε να διαθέτει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία ασφαλιστική λειτουργία, η οποία θα μπορούσε να μετακινήσει χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της ΕΕ. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία σταθεροποιητική λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα… μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

Στις σκέψεις όλων από το 2012

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο. Το Reuters υπενθυμίζει ότι η ιδέα δημιουργίας ενός Ταμείου της ευρωζώνης αιωρείται από την κρίση του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Αυτό θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματα του Ταμείου θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει το σημείωμα της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ.

Η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημειώνεται.

 

Η χρηματοδότηση του ταμείου θα μπορούσε να προέρχεται από ετήσιες εισφορές. Οι πληρωμές μπορεί να συνδέονται με το παραγωγικό κενό ή το επίπεδο της ανεργίας. Μία άλλη επιλογή θα ήταν ένα επενδυτικό ταμείο που θα χρηματοδοτούσε μεγάλα πανευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, αντίστοιχα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις που λειτουργεί σήμερα.

Τι θα σημαίνει αυτό;

1)απαιτήσεις αποτροπής δημιουργίας νέων ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες​
2)δέσμευση ​των χωρών με πρόβλημα για συνεχή πλεονάσματα
3)μέτρα συγκράτησης των κρατικών δαπανών
4)παρακολούθηση και αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος
5)αύξηση της είσπραξης φόρων
6)συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Βάσει του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου:

-θα είναι δυνατή η οικονομική ενίσχυση από πλούσιες χώρες προς τις προβληματικές,

-τα κράτη-μέλη με πρόβλημα θα εντάσσονται αυτομάτως στον Μηχανισμό αυτόν ώστε, όπως σημειώνεται, να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος (πχ ψηφοφορίες και διαφωνίες στα εθνικά  Κοινοβούλια των δανειστών και των δανειζομένων κλπ).

Οι δόσεις, πάντως, με τις οποίες θα καλείται το βοηθούμενο κράτος-μέλος να αποπληρώσει το ύψος της βοήθειας θα εξαρτώνται όχι μόνο ​από το «δημοσιονομικό κενό» της χώρας ​αλλά ​και ​από ​το ύψος της ανεργίας σε αυτήν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ