Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
8 Απρ 2020

Έτσι σχεδιάζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι την επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας

γερμανια_0 Οικονομία

Λόγω των μέτρων που έχει πάρει η Γερμανία για τον περιορισμό του κορωνοϊού έχει οδηγήσει την οικονομία της να υπολειτουργεί. Tα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την ισχύ των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης πέρα της 19ης Απριλίου με την οικονομία να γονατίζει ή αν θα προχωρήσουν σε σταδιακή άρση τους με τον κίνδυνο μιας αστραπιαίας μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινωνία.

Αυτό το πρωτόγνωρο για την Γερμανία γεγονός απασχολεί πολλούς Γερμανούς Οικονομολόγους που προσπαθούν να βρούν τρόπους πως θα επανεκκινήσουν την οικονομία της χώρας με ασφάλεια. «Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία άγρυπνης επιστροφής στην κανονικότητα», λέει ο Κρίστοφ Σμιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας RWI-Leibniz. Οι βασικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, όπως λέει, είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ για το νέο κορωνοϊό, να τεθούν σε εφαρμογή ανοσολογικά τεστ και τέλος να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. «Τότε θα μπορούμε βήμα-βήμα να επαναφέρουμε σε λειτουργία τομείς του δημόσιου και οικονομικού βίου υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το ποσοστό μολύνσεων θα παραμένει ελέγξιμο», αφού σε περίπτωση νέας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων δεν θα είναι εφικτή η άρση του lockdown.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου για κάθε μήνα που μένουν στάσιμες η βιομηχανία, το εμπόριο και ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στη Γερμανία χάνονται από 150 έως και 260 δισ. ευρώ. Και σ’ αυτές τις απώλειες θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το υψηλό κόστος για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία από τα σωματικά και ψυχικά νοσήματα και την ανεργία.

Στην 37σέλιδη έκθεσή του, που συνυπογράφουν επιδημιολόγοι, μια ειδική στην Ιατρική Ηθική, μια ψυχολόγος, ένας καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, θεωρούν εφικτή την επανεκκίνηση της οικονομίας μόνον υπό τους κάτωθι όρους:

  • Να είναι διαθέσιμες σε επαρκείς ποσότητες στολές προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  • Να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οι δυνατότητες επιθετικής διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ώστε να εντοπίζονται οι φορείς του κορωνοϊού κι όσοι ξεπέρασαν την Covid-19 κι ανέπτυξαν ανοσία.
  • Να φορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μάσκες, στο βαθμό που είναι διαθέσιμες.

Ακόμα η έκθεση αναφέρει ότι πρώτα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν «τομείς με χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης», όπως για παράδειγμα εργοστάσια με υψηλό βαθμό αυτοματοποιημένης παραγωγής, καθώς και σχολεία και νηπιαγωγεία όπου είναι λιγότερα τα ευάλωτα άτομα. Επιπροσθέτως εταιρείες με υψηλή προστιθέμενη αξία, για παράδειγμα από τον μεταποιητικό τομέα, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους, υπό την προϋπόθεση να διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους και οι πελάτες τους κρατούν επαρκείς αποστάσεις μεταξύ τους.

Η έκθεση συνεχίζει και αναφέρει ότι μαθητές ή δάσκαλοι που συγκαταλέγονται σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους. Εταιρείες, όπου απαιτείται η του προσωπικού τους για να λειτουργήσουν προηγούνται εκείνων που μπορούν να ανταπεξέλθουν με τηλεεργασία. Στην έκθεσή τους ο Φουστ κι οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι δεν μπορεί να διαταχθεί υποχρεωτική επανέναρξη της παραγωγής. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες διέκοψαν επί παραδείγματα οικειοθελώς την παραγωγή, αφού στην παρούσα κρίση παρατηρείται από τη μία πλευρά έλλειψη σημαντικών ανταλλακτικών λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες τροφοδοσίας και από την άλλη μειωμένη ζήτηση για νέα ΙΧ.

Από την πλευρά του ο Κλέμενς Φουστ υπογραμμίζει την ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός να μεριμνήσει τα μέγιστα τους επόμενους μήνες για την επιβίωση των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με ενέσεις ρευστότητας, και με κρατικές επενδύσεις και ψηφιοποίηση της διοίκησης στον κατασκευαστικό κλάδο επί παραδείγματι.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict