Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
5 Μαΐ 2017

Εσύ πόσο αντέχεις ακόμα;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τα τελευταία δύο χρόνια συντελείται στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη, βιαιότερη και δυστυχώς αποτελεσματικότερη, μεταβίβαση πλούτου από τους πολλούς φτωχούς στους λίγους πλουσιότερους που έχει συμβεί ποτέ στην ελληνική ιστορία.

Ούτε κατά την εποχή της τρελής χρηματιστηριακής υπερβολής, της δεκαετίας του 90 ούτε στην εποχή των ραντιέρηδων της δεκαετίας του 80, δεν έχει καταγραφεί τέτοια μαζική αναδιάρθρωση εισοδηματικών τάξεων.

Η Ελλάδα είναι χώρα δίχως τράπεζες και αγορά χωρίς χρήμα

Από το καλοκαίρι του 2015,  η Ελληνική οικονομία είναι η μοναδική στον πλανήτη που λειτουργεί χωρίς να διαθέτει πραγματικά τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες της χώρας, αφού έχασαν εντελώς την χρηματιστηριακή τους αξία και ξεπουλήθηκαν για μερικά λεπτά του Ευρώ ανά μετοχή, σήμερα -μετά την βάναυση ανακεφαλαιοποίησή τους-, διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακή βάση για να είναι αξιόπιστες αλλά δεν διαθέτουν χρήμα, ρευστότητα, καταθέσεις για να κάνουν τη δουλειά τους δηλαδή να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

Οι καταθέτες εγκαταλείπουν  τις τράπεζες όχι γιατί δεν τις εμπιστεύονται αλλά γιατί φοβούνται την κυβέρνηση της χώρας.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, τον Μάρτιο έπεσε κάτω από τα 130 δις Ευρώ. Από αυτά μόλις τα 98,8 δισ. ευρώ αποτελούν καταθέσεις φυσικών προσώπων. Τα δάνεια σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 110 δις Ευρώ. Τα χρέη στην Εφορία είναι πάνω από 94 δις Ευρώ.

Οι Έλληνες κρύβουν τα λεφτά τους και αποφεύγουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι έμποροι διαπιστώνουν τους τελευταίους μήνες μια σημαντική –ορατή δια γυμνού οφθαλμού- πτώση του τζίρου τους (το πλαστικό χρήμα εξάντλησε το πιστωτικό του όριο) και μια δραματική αύξηση των απλήρωτων οφειλών, διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών.

Τα φέσια είναι πολλά όχι τόσο σε απόλυτο ύψος αλλά ως ποσοστό του διαρκώς μειωμένου τζίρου.

  • «Εσύ πόσο αντέχεις ακόμα;» είναι η καθημερινή ερώτηση ανάμεσα στους επαγγελματίες που προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι μέσα στην πρωτοφανή καταιγίδα φόρων, χαρατσιών και ξαφνικών, αναίτιων, αλλαγών θεσμικού πλαισίου.

Σαν μαθητευόμενος σαλτιμπάγκος, η κυβέρνηση με λογιστικά τρικ και παιχνίδια ψευδαισθήσεων προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι όλα πάνε καλά.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι χαίρονται γιατί απολαμβάνουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υψηλότερων μισθών από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και κυρίως επειδή πληρώνονται πάντα στην ώρα τους. Η χαρά τους δεν κρατάει πολύ γιατί το Κράτος απλώνει το μακρύ φορολογικό του χέρι και αφαιρεί αμέσως το μεγαλύτερο μέρος του μισθού που τους έχει δώσει.

  • Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η ερώτηση είναι πάντα ίδια:

«Εσύ πόσο αντέχεις ακόμη;»

Οι συνταξιούχοι υποταγμένοι στην τραγική μοίρα των διαρκών περικοπών, χαίρονται γιατί αισθάνονται χρήσιμοι με το γλίσχρο σταθερό τους εισόδημα μέσα στην απελπισία της οικογένειας…

Όσοι μπορούν, ρευστοποιούν περιουσιακά τους στοιχεία για να επιβιώσουν.

Προσπαθούν απλώς να παρατείνουν την οικονομική επιβίωση για λίγο ακόμη περιμένοντας στωικά την κυβέρνηση να «ολοκληρώσει» …την γενναία διαπραγμάτευση …με τον εαυτό της.

Η Ελλάδα χάνει το βιος της. Οι λίγοι επιτήδειοι, με τα λεφτά θαμμένα, κρυμμένα και ασφαλώς τοποθετημένα στο εξωτερικό, απλώς εκμεταλλεύονται τις «ευκαιρίες» που δημιουργεί η απελπισία των πολλών.

Η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση έχει καταφέρει το ακατόρθωτο.

Ψηφίζει τους πιο σκληρούς αντεργατικούς και αντιαναπτυξιακούς νόμους, παριστάνει τον Ρομπέν των Φτωχών και κυρίως κυβερνά ασύδοτα, χωρίς ηθική, χωρίς λογική και χωρίς αντίσταση.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας δεν έχει γίνει τέτοιος εκ βάθρων επαναπροσδιορισμός των εισοδηματικών τάξεων.

Η μεσαία τάξη σβήνει. Οι φτωχοί απελπίζονται και δεν προσπαθούν.

Οι γνωστές 1.500 οικογένειες της χώρας, ευημερούν στα κρυφά γιατί ντρέπονται που αυτές μπορούν ακόμη να ελπίζουν.

  • «Εσύ πόσο αντέχεις ακόμα;»

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ