Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
27 Απρ 2015

ΕΣΕΕ: 8.500 νέα λουκέτα στο εμπόριο μέχρι τον Ιούνιο

louketo (1) Επιχειρήσεις

Σε 8.500 αναμένεται να φτάσουν τα νέα «λουκέτα» στο εμπόριο έως τον ερχόμενο Ιούνιο, καθώς η ρευστότητα στην αγορά είναι μάλλον άγνωστη έννοια, ενώ οι καταναλωτές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες δαπάνες, καθώς τελούν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, εκτιμά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης. Ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 5.341 επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, κάτι που μεταφράζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα. Από τις 5.341 επιχειρήσεις που έκλεισαν μες στο πρώτο τρίμηνο, οι 3.239 είναι ατομικές, οι 1.200 ομόρρυθμες εταιρείες, 392 πρόκειται για ετερόρρυθμες εταιρείες, 210 για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ενώ έκλεισαν και 178 ανώνυμες εταιρείες, αριθμός κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ οι αιτίες για το νέο κύμα «λουκέτων» είναι οι εξής:

– Έλλειψη ρευστότητας: το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες κατόπιν εντολών και κανόνων τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι αδύνατη.

– Τραπεζική ασφυξία: οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα 138 δισ. ευρώ  σχεδόν στο 58% του συνόλου των 219 δισ. ευρώ των χορηγήσεων δανείων. Το 1/8 των καταθέσεων έχουν δανείσει οι τράπεζες στο Δημόσιο για έντοκα γραμμάτια. Η ανάγκες καθημερινής ρευστότητας των τραπεζών καλύπτονται από τον ELA μόνο για τις καταθέσεις που φεύγουν. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν τον Απρίλιο και 32 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο. Εάν μάλιστα «κουρευτούν» τα ενέχυρα των τραπεζών στην ΕΚΤ τότε η ρευστότητα που θα απομείνει δεν θα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που βέβαια δεν επαρκούν.

– Η υπερφορολόγηση: την πενταετία 2010-2014 υιοθετήθηκαν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων 63,1 δισ. ευρώ, ενώ το  ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 52 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 δισ. ευρώ από το εμπόριο και την εσωτερική κατανάλωση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής επιδείνωση της αγοράς και η αδυναμία των επιχειρήσεων να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ακόμα και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

– Ο τζίρος του εμπορίου: σύμφωνα με την ICAP τα τελευταία δύο χρόνια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για προϊόντα πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί κατά 21,1%, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς σε τρόφιμα έχει αδειάσει το χρόνο κατά 660 ευρώ. Ο τζίρος στην αγορά το α’ τετράμηνο του 2015 σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον 20%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατά 16%, οι εξαγωγές κατά 13% και βεβαίως ο αποπληθωρισμός συνεχίζει δύο χρόνια ακάθεκτος με τελευταία μέτρηση στο -1,9%.

«Οι επιχειρηματίες δεν ζητούμε την εύνοια της πολιτείας. Ζητούμε τα αυτονόητα, όπως να μην πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε φόρους από τις συνολικές μας πωλήσεις, να μην ερχόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι με «φορολογικές εκπλήξεις», να μην αντιμετωπίζουμε καθημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα και εν γένει να μπορούμε να επιχειρούμαι μέσα σε μια αγορά, η οποία διέπεται από δίκαιους και σταθερούς κανόνες. Παράλληλα, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να σταματήσει πλέον να εφαρμόζεται η σκληρή πολιτική λιτότητας, με αλλεπάλληλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Οι καταναλωτές είναι εξάλλου εκείνοι που με το διαθέσιμο εισόδημα τους στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όταν δεν υπάρχει ικανοποιητικό εισόδημα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές έχουν ανάγκη από ηρεμία. Δεν αντέχει πλέον κανείς να ζει το μαρτύριο της σταγόνας και τον αργό θάνατο της αγοράς», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ