Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
23 Ιούν 2017

Έρχονται τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση

προαπαιτούμενα Νέα

Εντός των καλοκαιρινών μηνών η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει εκκρεμότητες που θα αποτελέσουν τα προαπαιτούμενα της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου περιλαμβάνονται 83 προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες, εκ των οποίων μάλιστα ορισμένα έχουν προθεσμία τον Σεπτέμβριο.

Βασικοί πυλώνες του είναι τα προνομοθετημένα μέτρα που εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020-22. Προβλέπεται ότι το φορολογικό πακέτο μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης αναφέρεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση θα αποφασιστεί από τους θεσμούς αν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019 η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Εργασιακά

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν, περιλαμβάνονται : η προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων,  μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης, η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας έως το τέλος του 2017. Μέχρι το Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχει στελεχωθεί η ΑΔΑΕ και να καθοριστούν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις μεσοπρόθεσμα, ως τις αρχές του φθινοπώρου.

Στον τομέα των εργασιακών ως το τέλος του έτους θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων. Επίσης να επανυπολογιστεί και να εκδοθεί το 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Να καθιερωθεί η υποχρεωτική εγγραφή των ασφαλισμένων σε ένα οικογενειακό γιατρό έως την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Να νομοθετηθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας, έως το Νοέμβριο του 2017. Να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις.

Να νομοθετηθεί η αύξηση στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών, μέχρι την επόμενη αξιολόγηση. Έως το τέλος του έτους να συνταχθεί έκθεση  με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις.

Παιδεία

Από το κείμενο του μνημονίου προκύπτουν ενστάσεις των θεσμών για τον περιορισμό των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς διαφωνούν με τη φιλοσοφία της ρύθμισης που έχει δημοσιοποιήσει -στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ- το υπουργείο και βάσει της οποίας τίθενται περιορισμοί στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών.

Επίσης θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Να υιοθετηθούν, εντός του Ιουλίου, οι τέσσερις συστάσεις της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Επίσης έως το φθινόπωρο θα πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία επί του συμφωνηθέντος πλαισίου για το κτηματολόγιο.

Να εκποιηθεί περίπου το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018. Να καταρτιστεί λίστα με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους. Επίσης προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ