Navigation
17
Μαΐ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
9 Δεκ 2015

Έρχονται περισσότεροι τουρίστες-Αδειάζουν τα ξενοδοχεία

Τουρισμός Οικονομία

Μπορεί το 2015 να ξεκίνησε ελπιδοφόρο για τους ξενοδόχους στην Αθήνα, οι τελευταίοι μήνες ωστόσο επιφυλάσσουν μία δυσάρεστη έκπληξη για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας που βλέπουν τις πληρότητές τους να ακολουθούν πτωτική πορεία, απομακρύνοντας τις προσδοκίες για αύξηση στα έσοδα και επιστροφή στις σαφώς καλύτερες ημέρες του 2008.

Στο 11μηνο του 2015 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας έκλεισε στο 77% με άνοδο κατά 3,7% σε ετήσια βάση και μία μέση τιμή στα 91 ευρώ, αυξημένη σε ετήσια βάση 4,8%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014. Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την αντίστοιχη περίοδο παρουσίασαν αύξηση 23%.

Σε σχέση με το 2008 η βελτίωση της πληρότητας αντιστοιχεί σε ένα 3,8%, ωστόσο η μέση τιμή ανά δωμάτιο είναι μειωμένη σε ποσοστό 14%, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα για τους ξενοδόχους και απώλειες υπέρ των παράνομων καταλυμάτων αναφέρθηκε χθές χαρακτηριστικά σε σχετική παρουσίαση για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού. Σε σύγκριση με 26 ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται το 2015 στην 9η θέση από πλευράς πληρότητας, μεταξύ Βαρκελώνης και Βερολίνου, ενώ ως προς τη μέση τιμή δωματίου κατατάσσεται στην 20η θέση, μεταξύ Λισαβόνας και Μόσχας.

athina_xenodoxoi.png

“Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά όπου παρατηρείται αναντιστοιχία πληρότητας και αφίξεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Α. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι “αυτή την στιγμή πάνω από 8.000 ακίνητα νοικιάζονται παράνομα στην Αττική λειτουργώντας ανταγωνιστικά έναντι των ξενοδοχείων και με τα 2/3 να θεωρείται ότι φοροδιαφεύγουν δυνητικά. Αυτό που βιώνουμε πλέον στην Αθήνα δεν είναι οικονομία διαμοιρασμού- βλέπουμε πλέον …επαγγελματίες μισθωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπάρχει αυτή την στιγμή πολυκατοικία με 32 διαμερίσματα που μισθώνονται παράνομα σε τουρίστες.”. Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ ζήτησε τη λήψη μέτρων, όπως τη φορολόγηση στην “πηγή” στα ενοικιαζόμενα σπίτια, ώστε τουλάχιστον οι συνθήκες ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία να μην είναι άνισες όπως και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τα εν λόγω σπίτια.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ χθές, η «ελεύθερη πτώση» την περίοδο 2008-2013 με απώλειες 83 μονάδων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, το υψηλό κόστος δανεισμού και τη φοροεπιδρομή στον κλάδο, επέδρασαν στις προσδοκίες των ξενοδόχων της Αθήνας, τόσο σε ότι αφορά στην επιχείρησή τους, όσο και στην αγορά γενικότερα- εκτός λιγοστών εξαιρέσεων, επιχειρηματιών που επιμένουν, πιστεύοντας στην δυναμική της Αθήνας, επενδύοντας εκ νέου, ή και ανανεώνοντας τις μονάδες τους.

«Σε μια εποχή που ναι μεν η Αθήνα ανακάμπτει αλλά η τάξη μεγέθους των δεικτών της παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τις δυνατότητές της, οι ανταγωνιστές μας κινούνται σε απολύτως διαφορετικά νούμερα και οργανώνονται μακροπρόθεσμα. Θα ήταν λοιπόν, προτιμότερο να προσεγγίσουμε την ανάπτυξη της Αθήνας για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Βασιλικός, μέσα από σωστές στρατηγικά επιλογές:

Η επιμήκυνση της σύμβασης του αεροδρομίου, με πιο ανταγωνιστικά τέλη, ένας Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα υποστηρίξει ξεκάθαρα την Αθήνα να στηριχτεί στα πόδια της, να ανακαινισθούν οι μονάδες της και να αναβαθμιστεί το συνολικό προϊόν της, η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, αλλά και η δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου της Αθήνας, αποτελούν για τους ξενοδόχους θέματα στα οποία επιμένουμε. Κατά την άποψή μας, αποτελούν την μόνη ασφαλή οδό προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους, επιχειρήσεις και πολίτες, σε μια εποχή γενικότερης αστάθειας.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθ’ όλα ανησυχητικές, μας οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα πως η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρχεται από την ευκαιριακή «εκμετάλλευση» κρίσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά μέσα από μια σταθερή, υπερκομματική τουριστική πολιτική και στρατηγική και μέσα από τη συνεχή βελτίωση του προϊόντος και των υποδομών μας.»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ