Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
30 Σεπ 2019

Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί λόγω… μη 120 δόσεων

χρέη δημόσιο κατασχέσεις Νέα

Σε «ωρολογιακή βόμβα» για την οικονομία και την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα της ρύθμισης ων 120 δόσεων, καθώς η ανταπόκριση των φορολογούμενων είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η όποια παράταση δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά την κατάσταση, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η τελευταία ελπίδα του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποδώσουν οι μόνιμες ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία, για να πάρουν ανάσα οι φορολογούμενοι, αν και κάτι τέτοιο κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο. Το θέμα αποτελούσε σημείο τριβής της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία ή… ανοχή από την πλευρά τους. Έτσι, αλλάζει το σχήμα των μόνιμων ρυθμίσεων χρεών, ώστε να δοθεί ώθηση και στις 120 δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα αυξηθούν σε 24 από 12 οι δόσεις για τις τακτικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και σε 48 από 24 για τις έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχουν οι φορολογούμενοι για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 2020 αναμένεται να είναι έτος μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί παγωμάρα για την απογοητευτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εξαιρετικά περιορισμένη ανταπόκριση των οφειλετών και παρά τη βελτίωση της ψυχολογίας και του οικονομικού κλίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στον Ιούλιο προστέθηκαν 270.000 νέοι οφειλέτες, κάτι που σημαίνει ότι για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη έως τις 31/12/2018 πρέπει να εξοφλήσουν τα τρέχοντα. Και όλα αυτά συνέβησαν σε έναν μήνα όπου υπήρχε μόνο η πληρωμή του φόρου εισοδήματος της περυσινής χρονιάς. Συνεπώς, από τον Σεπτέμβριο που «τρέχει» και ο ΕΝΦΙΑ, ίσως τα πράγματα γίνουν χειρότερα…

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι η μείωση του αριθμού των οφειλετών στα 3,7 εκατ. ΑΦΜ την άνοιξη, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια, αφού τον Ιούλιο εκτινάχθηκαν στα 4,02 εκατ. φορολογουμένους. Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι, για να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, πρέπει να εξοφλήσουν κανονικά τους φόρους του 2019. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν ενταχθεί περίπου 2 στους 100 φορολογουμένους, παρά τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα €20 μηνιαίως και του επιτοκίου στο 3% από 5%! Οι συνολικές οφειλές προς την Εφορία μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται σε 185 δισ. ευρώ. Τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία ανέρχονται μέχρι στιγμής σε μόλις 40 εκατ. ευρώ από τους περίπου 160.000 οφειλέτες που έσπευσαν να ενταχθούν στις 120 δόσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν χρέη περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Οι οιωνοί δεν είναι θετικοί, καθώς υπάρχουν μπροστά οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης (μεθαύριο) και τρίτης δόσης (τέλος Νοεμβρίου) του φόρου εισοδήματος. Η διάψευση των προσδοκιών για την επιτυχία των 120 δόσεων θα αποτελέσει μια πραγματική ψυχρολουσία αν λάβουμε υπόψη τον… πανηγυρικό χαρακτήρα που είχε δοθεί όταν ανακοινώθηκε η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση. Οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι ασφυκτική και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αν λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότεροι είναι εκτεθειμένοι και στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και στις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Οι θεσμικοί φορείς της αγοράς περιμένουν ένα… άγριο 2020, καθώς εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών δεν θα μπορεί να τακτοποιήσει τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

«Κλειδί» οι ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

«Κλειδί» για την επιτυχία των 120 δόσεων προς την Εφορία αποτελεί η ικανοποιητική ανταπόκριση των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών ως προς την αντίστοιχη ρύθμιση προς τον ΕΦΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας καλείται να λύσει μια σημαντική εκκρεμότητα που εμποδίζει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων-συνταξιούχων στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ, καθώς παρατηρούνται λάθη στον υπολογισμό των οφειλών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει σε τρία βήματα:

1. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή για επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και υποβάλλουν αίτημα προσδιορισμού των οφειλών. Εφόσον αυτό γίνει έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, τότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.

2. Στη δεύτερη φάση γίνεται ο επανυπολογισμός των οφειλών πριν και μετά.

3. Στο τρίτο στάδιο οριστικοποιείται η ρύθμιση και ο ασφαλισμένος ή συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για οριστική ρύθμιση.

Οι ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο εισαγωγικό βήμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ρύθμισης και, στη συνέχεια, να ολοκληρώσουν τα δύο επόμενα βήματα, μόλις εμφανιστούν στην εφαρμογή οι πραγματικές οφειλές τους, έχοντας ως χρονικό όριο την 31η Δεκεμβρίου 2019.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ