Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Αραιή συννεφιά
10 Μαΐ 2016

Έρχονται 150 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις 3 Επιχειρήσεις | Οικονομία

Ανάσα για την ελληνική οικονομία είναι η “ένεση” των 150 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις μετά από τρεις συμφωνίες με ελληνικές διαμεσολαβητικές τράπεζες και Ταμεία που υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του ελληνικού Ταμείου ιδίων κεφαλαίων Diorama Investments του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού διαχειρίζεται η Deca Investments AIFM.

125 εκατ. σε μικρομεσαιές

Η επένδυση του ΕΤαΕ, στο εν λόγω Ταμείο θα επιτρέψει στο Diorama να αυξήσει τη χρηματοδότηση που παρέχει σε ελληνικές ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρέχοντας κεφάλαια για την απαραίτητη ανάπτυξη και επέκταση. Η συμμετοχή του ΕΤαΕ αναμένεται να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών, και, ως εκ τούτου, θα επιτρέψει στο Diorama να επενδύσει περισσότερα από 125 εκατ. ευρώ σε ελληνικές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Η επένδυση του ΕΤαΕ επωφελείται της στήριξη της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Pier Luigi Gilibert, Γενικός Διευθυντής του ΕΤαΕ, δήλωσε: «Χαίρομαι που υπογράφω με την Diorama Investments την πρώτη συμφωνία ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του COSME. Το ιδιωτικό ταμείο συμμετοχών θα στοχεύσει αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις σε ευρύ φάσμα τομέων, βοηθώντας ιδίως τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές σε άλλες αγορές. Η πράξη αυτή υλοποιείται σε μια περίοδο που η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί επείγον ζήτημα και ελπίζουμε ότι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της αγοράς ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Ο κ. Νίκος Ι. Κουλής, Γενικός Διευθυντής της Deca Investments δήλωσε: «Το ΕΤαΕ είναι ο πρώτος διεθνής θεσμικός επενδυτής στο Ταμείο μας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Χάρη στην στήριξη και την επιμέλεια τους, μπορέσαμε να βελτιώσουμε το προσφερόμενο προϊόν και ην αξία της πρότασής μας ως διαχειριστής του Ταμείου. Η σφραγίδα τους ενίσχυσε την αξιοπιστία της Diorama Investments και συνέβαλε στη συμμετοχή και άλλων επιφανών διεθνών και θεσμικών επενδυτών, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μεγέθους του ταμείου για επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες ελληνικές ΜΜΕ. Μαζί θα εξασφαλίσουμε στην ελληνική οικονομία πολυπόθητα ίδια κεφάλαια προσανατολισμένα στην ανάπτυξη, παρέχοντας την αναγκαία ώθηση για την επέκταση των επιτυχών και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων».

Η Επίτροπος, αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ κα Elżbieta Bieńkowska, δήλωσε: «Με τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει μόχλευση επενδύσεων άνω των 125 εκατ. ευρώ, προωθούμε μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, ωθούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα αλλά και πέραν αυτής. Βελτιώνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ τις βοηθούμε να καταστούν κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη, τη στήριξη επενδύσεων στον τομέα της απασχόλησης στην Ελλάδα και την ΕΕ».

Συμφωνία 5 εκατ. με τη Συνεργατική Τράπεζα Καρδίτσας 

Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεγράφη συμφωνία με τη Συνεργατική Τράπεζα της Καρδίτσας για την κάλυψη ενός δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 5 εκατ. ευρώ για πάνω από 300 μικρο-δανειολήπτες κυρίως κτηνοτρόφους, γεωργούς, νέους ανέργους, συνεργατικές και κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και μικροεπιχειρήσεις με στόχευση στην «πράσινη» οικονομία.

Δάνεια 20 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω της ProCredit

Τέλος δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει εντός της επόμενης διετίας σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις ο όμιλος ProCredit, στο πλαίσιο τής συμφωνίας εγγυήσεων που υπέγραψε χθες στη Θεσσαλονίκη με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Η συμφωνία, που θα «τρέξει» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «InnovFin» με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Κομισιόν, έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), πυρήνα του λεγόμενου «Σχεδίου Γιούνκερ».

Αποτελεί δε την πρώτη ελληνική συμφωνία στο πλαίσιο του Σχεδίου, για την οποία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προσφέρει εγγυήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ. Πάνω στις εγγυήσεις αυτές, που στην ουσία προστατεύουν τους χρηματοοικονομικούς ενδιαμέσους από ένα μέρος (50%) των ενδεχόμενων απωλειών σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων, «χτίζονται» οι χορηγήσεις της ProCredit. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις και με ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν ως χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του 2018 (σ.σ.λήξη του προγράμματος), οπότε οι συνολικές χορηγήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα.

«Χωρίς υπερβολή [η συμφωνία αυτή] είναι ένα πρώτο αισιόδοξο σήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και φυσικά συμπίπτει με ένα πολύ σημαντικό Eurogroup” σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), Πιέρ Λουίτζι Τζίλιμπερτ (Pier Luigi Gilibert), σημείωσε ότι οι καινοτόμες επιχειρήσεις, που σήμερα δυσκολεύονται ακριβώς λόγω του χαρακτήρα τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, αποκτούν πλέον μια σημαντική ευκαιρία για να αναπτυχθούν. Τα δάνεια που θα δοθούν, ύψους 25.000 ευρώ έως 7,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, ουσιαστικά «βοηθούν τους επενδυτές να μοιραστούν το ρίσκο με την Κομισιόν και την ProCredit».

Για να χρηματοδοτηθούν από το InnovFin, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα από 10-12 κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής: απασχόληση μέχρι 500 εργαζομένων, ποσοστό δαπανών που διατέθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη σε έναν χρόνο, κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών τα τελευταία έτη κτλ. Τα δάνεια θα χορηγούνται με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ δεν θα προβάλουν υψηλές απαιτήσεις για cash collateral.

Ο δρ Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ (Claus- Peter Zeitinger), πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου ProCredit, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2015 η τράπεζα φιλοδοξεί να έχει στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (όχι μόνο μέσω InnovFin) και καταθέσεις της τάξης των 20-30 εκατ. ευρώ. Παρότι η τράπεζα ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ήδη 500 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης «μας έχουν εμπιστευτεί τους λογαριασμούς τους» και «έχουμε 7 εκατ. ευρώ σε τρέχοντες λογαριασμούς».

Την πεποίθηση ότι τα περιθώρια επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ακόμη μεγάλα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. Πρόσθεσε ότι η απομόχλευση και η αποφυγή ανάληψης κινδύνου από πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό περιβάλλον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
«Σε αυτό το πρόβλημα χρειάζεται να δοθούν λύσεις, μέσα από την αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση και τον συντονισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών φορέων, των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων […] Είναι σαφώς θετικός ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, χρειάζονται όμως και τράπεζες ισχυρές και αξιόπιστες… Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε την είσοδο της ProCredit στην Ελλάδα» σημείωσε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ