Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
21 Σεπ 2015

Έρχεται υπερ-υπουργείο Μνημονίου

Μέγαρο Μαξίμου Οικονομία

Οι κάλπες έβγαλαν την ίδια συγκυβέρνηση με τον Γενάρη, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Πλέον δεν υπάρχει Βαρουφάκης και κανείς δεν στοχεύει στο να προκαλέσει νέα “ουαου”. Με το 3ο Μνημόνιο να περιμένει να εφαρμοστεί, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο υπουργείο που στόχο θα έχει την εφαρμογή του.

 

Οκτώ μήνες αργότερα ο νέος υπουργός οικονομικών θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο ΙΙΙ και παράλληλα, ως κεντρικός διαπραγματευτής να συντονίσει την υλοποίηση μέτρων και δράσεων από τα υπουργεία οικονομίας, υποδομών, εργασίας, υγείας, εσωτερικών και δικαιοσύνης που καλύπτουν βασικά κεφάλαια του νέου προγράμματος.

Σε περίπτωση αποτυχίας απροθυμίας ή αντιρρήσεων και μετά τις οριακές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών είναι σαφές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα εφιάλτης που όλοι ξορκίζουν αλλά ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Έτσι μετά την οριστικοποίηση του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος στην Κουμουνδούρου άρχισε ο σχετικός σχεδιασμός.

Η πρώτη πρόταση ήταν για ένα μνημονιακό υπερυπουργείου που θα έχει την θα συντονίζει και τα υπόλοιπα υπουργεία που χειρίζονται τα βασικά κεφάλαια του μνημονίου ΙΙΙ. Το πιο φυσικό είναι το ρόλο αυτό να παίξει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ερωτηματικά που υπήρχαν χθες το βράδυ είναι αν είναι σκόπιμος ο τίτλος του υπερυπουργείου που θα δίνει πολιτικά το στίγμα ότι όλη η οικονομική πολιτική θα είναι το μνημόνιο ή θα πρέπει τελικά ο τίτλος να παραμείνει άτυπος όπως είναι μέχρι και σήμερα.

Σε επίπεδο προσώπων υποψήφιος για επικεφαλής του αναβαθμισμένου ΥΠΟΙΚ είναι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έφερε σε πέρας την διαπραγμάτευση εξπρές του περασμένου Ιουλίου. Αν δεν αποδεχθεί άμεση εναλλακτική αποτελεί ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργος Χουλιαράκης αφού έχει πολύ καλές κριτικές από τους δανειστές.

Στο δύσκολο έργου του νέου υπουργού είναι να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και να οριστικοποιήσει το νέο μνημόνιο μέχρι και τέλη Οκτωβρίου ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και η ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κρίσιμα κεφάλαια θα είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η άρση των Capital control η σύνταξη μεσοπρόθεσμού δημοσιονομικού σχεδίου μέχρι και το 2019 και ολοκλήρωση του καταλόγου των μέτρων για τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στα πολλά ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου την πρόταση για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων σε συνεργασία και με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Στο κρισιμότατο τομέα των εσόδων οι πρώτη επιλογή είναι να παραμείνει στην θέση του ο μέχρι χθες υπηρεσιακός υπουργός κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης ως μη κοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός.

Στην δική του ατζέντα περιλαμβάνεται η ανάταξη των εσόδων που παρουσιάζουν για το οκτάμηνο υστέρηση 4 δις ευρώ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου το νέο πλαίσιο ποινών και το σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Κρίσιμη θέση θα είναι και αυτή του νέου υπουργού οικονομίας. Το δικό του πρόγραμμα είναι από τα βαρύτερα και δυσκολότερα στην νέα Κυβέρνησης.

Θα πρέπει να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων τα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου και να επιτύχει την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και ΕΣΠΑ ΙΙ.

Για την κρίσιμη αυτή θέση κανείς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη χωρίς να αποκλείεται και κάποιος εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict