Navigation
2
Ιούλ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
5 Οκτ 2015

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Την εποχή που τα στελέχη της νέας ελληνικής κυβέρνησης δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τα ψέματα της προεκλογικής τους εκστρατείας από τα ψέματα της διαχειριστικής τους ανεπάρκειας, τα οικονομικά επιτελεία όλων των σοβαρών αναπτυγμένων κρατών προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την μεγάλη κρίση των αναδυόμενων οικονομιών που είναι έτοιμη να ξεσπάσει, από μέρα σε μέρα.

Η Δεύτερη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση της χώρας πιστεύει ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει της ανοχής των ευρωπαίων εταίρων για όσο χρονικό διάστημα εκείνη θα πειραματίζεται στα νεφελώδη σοσιαλιστικά της οράματα που καταστρέφουν ότι έχει απομείνει ζωντανό στην ιδιωτική οικονομία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος. Τα μηνύματα των αγορών προειδοποιούν για την καταιγίδα που έρχεται.

Οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη είτε πρόκειται για τις πάμφτωχες χώρες της Αφρικής και της Ασίας είτε για πλούσια βασίλεια της Μέσης Ανατολής, βλέπουν την αξία των βασικών τους πλουτοπαραγωγικών τους αγαθών να κατρακυλούν στα επίπεδα τιμών της δεκαετίας του ’90 ενώ τα χρέη τους έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη. Ο βασικός καταναλωτής πρώτων υλών στον πλανήτη, η Κίνα, αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μειώνουν την αγοραστική της δυνατότητα.

Την εποχή που οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν ανάγκη να προχωρήσουν σε αύξηση των βασικών τους επιτοκίων για να μην απαξιωθούν εντελώς τα νομίσματά τους με την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων επί μακρόν, ο Bloomberg Commodity Index, ο δείκτης που παρακολουθεί τις τιμές 24 βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου, βασικών και πολύτιμων μετάλλων, σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, βρίσκεται σήμερα σε ανάλογα επίπεδα με εκείνα τα οποία είχε κινηθεί το 1999.

Με απλά λόγια έρχεται ένα νέο κύμα χρεοκοπιών τόσο σε εταιρικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ φρόντισε να εντάξει την οικονομία μας στο κλάμπ των υπερχρεωμένων αναδυόμενων οικονομιών που θα βρεθούν στο επίκεντρο του επικείμενου σεισμού.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ουδεμία σχέση έχει με αυτές τις οικονομίες που χρωστούν στις αγορές (ενώ η χώρα μας οφείλει μόνο στους εταίρους της με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής) και δεν ανήκουν στο αναπτυγμένο τμήμα του πλανήτη. Εμείς όμως θέλουμε να ηγηθούμε του αγώνα αυτών των οικονομιών.

Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά απεγνωσμένα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που είναι τα μοναδικά που μπορούν να φέρουν δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα, ο Πρωθυπουργός και η ΔΦΑ Κυβέρνησή του φροντίζουν να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα του κακοπληρωτή στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας.

Κι εμείς εδώ στην Αθήνα, συζητάμε αμέριμνα για αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και κρατικοποίηση τραπεζών ώστε την «κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές»…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ