Navigation
20
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
5 Σεπ 2016

Έρχεται θύελλα: Ομαδικές απολύσεις, “κόκκινα δάνεια” , ΕΛΣΤΑΤ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Δραματικές και οδυνηρές υποχωρήσεις στο θέμα των Ομαδικών Απολύσεων, στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στα ειδικά μισθολόγια, στη φορολογία των αγροτών, στο εργασιακό αλλά και στην στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διατηρηθεί στην Εξουσία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι θριαμβολογίες για την «νίκη κατά της διαπλοκής» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν μπορούν να κρύψουν την θεαματική αναδίπλωση στο θέμα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και –κυρίως- στις δραματικές παραχωρήσεις στο εργασιακό, μισθολογικό και ασφαλιστικό, προκειμένου να συνεχίσει η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους «θεσμούς».

Όπως είχε αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα το «Χ», οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των «θεσμών» έρχονται στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου αλλά οι κρατήσεις δωματίων δείχνουν ότι σκοπός τους είναι να παρατείνουν τη διαμονή τους τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου έχει ήδη κλείσει το ραντεβού με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ ,ο  Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ έχουν διαμηνύσει ότι η πρόοδος των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και οι νέες διατάξεις στο Εργασιακό θεωρούνται «βάσεις» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την πρόοδο της δεύτερης.

  • Από την μέχρι σήμερα ανταλλαγή e mails με τους θεσμούς προκύπτει ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα υποχωρήσει στο θέμα των Ομαδικών Απολύσεων με κατάργηση των σημερινών περιορισμών και του υπουργικού veto και ως αντάλλαγμα θα κερδίσει την «αναλυτική αιτιολόγηση των ομαδικών απολύσεων» και την θέσπιση ενός «Κοινωνικού Σχεδίου» (Social Plan) ενός κοινοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει μια ελάχιστη προσωρινή χρηματοδότηση των απολυμένων και την επανακατάρτισή τους ώστε να ξαναβρούν δουλειά.
  • Για το Υπουργείο Εργασίας είναι κρίσιμης σημασίας η δέσμευση για επιστροφή στην «κανονικότητα» των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας η οποία όμως δεν θα γίνει αμέσως αλλά με τη λήξη του προγράμματος.
  • Ως αντάλλαγμα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος , προσφέρει ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου συνδικαλιστικού νόμου, με δραστική περικοπή της χρηματοδότησης των συνδικάτων παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που εισπράττουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι των εργαζομένων και όχι του Κράτους.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος έχει δεσμευτεί να περάσει νομοθετική ρύθμιση για την «εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ».

Με απλά λόγια όσα είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στους αγρότες, αναιρούνται αυτομάτως αφού εκτοξεύεται στα ύψη τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο θέμα των Ειδικών Μισθολογίων  οι αποφάσεις θα αναβληθούν μέχρις ότου οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και των επόμενων ετών.

  • Η Κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε» όπως θα ονομάζεται εφεξής το νέο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ αναλαμβάνει Γάλλος πρώην τραπεζίτης ενώ θεωρείται πλέον σίγουρη η ανάληψη της Προεδρίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Πολωνό πρώην κεντρικό τραπεζίτη και πρώην υπουργό Οικονομικών Μάρεκ Μπέλκα.
  • Ο Μάρεκ Μπέλκα έχει πείσει τους δανειστές με την σκληρή ατζέντα που θα επιβάλει στο θέμα των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών που ήδη ξεπερνούν τα 110 δις Ευρώ και πρέπει να μειωθούν σε 60 δις Ευρώ μέχρι το 2018. Οι προσπάθειες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να διατηρηθεί στη θέση του ο Γιώργος Μιχελής απέτυχαν παταγωδώς μετά –μικρής διάρκειας 120’ – συνάντηση με την Ντανιέλ Νουί του SSM στην Φραγκφούρτη. Οι αλλαγές στις διοικήσεις όλων των τραπεζών θα είναι μεγάλες και η παρουσία αλλοδαπών στα διοικητικά συμβούλια εμβληματική.

Σήμερα Δευτέρα, η προσωρινή διοίκηση του ΤΧΣ (Μιχελής, Στράτος) επισκέπτεται την Ντανιέλ Νουί του SSM στην Φραγκφούρτη. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στον SSM τους οριστικούς στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι τα τέλη του 2019. Το γενικό πλαίσιο προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% – 50% μέχρι τα τέλη 2019 και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 35% – 40%.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το περιβόητο ζήτημα του Χρέους είναι προφανές ότι οι προτάσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕSM δεν έπεισαν την Κριστίν Λαγκάρντ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γι’ αυτό δεν δημοσιοποιήθηκαν. Η συζήτηση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 7-9 Οκτωβρίου οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση για συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, μετά την επίσημη δήλωση Χουλιαράκη στην Ολομέλεια της Βουλής «αναγνωρίζουμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παλαιά και νέα» η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να σώσει τα προσχήματα καταθέτοντας «προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και με τον τρόπο αυτό θα αναστείλει προσωρινά τις διαδικασίες στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ