Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
19 Δεκ 2015

Έρχεται νέα λίστα με “λαβράκια” ξεχασμένων… καταθέσεων

Φοροδιαφυγή Οικονομία

Αφού απεδείχθη “άνθρακες ο θησαυρός” της λίστας Λαγκάρντ, το οικονομικό επιτελείο στρέφει το ενδιαφέρον του στην νέα λίστα δώρο με τα αδήλωτα ποσά Ελλήνων καταθετών που ήρθε από το κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας. Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή..

Νέες εξελίξεις στις έρευνες για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών που βρίσκονται κατατεθειμένα σε Ελβετία και Γερμανία, δρομολογεί γραπτό αίτημα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα κ. Ιωάννη Δραγάτση προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το αίτημα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της εν λόγω ελβετικής τράπεζας στην Αθήνα και με αυτό κ. Δραγάτσης καλεί την ΤτΕ να του διαβιβάσει ονόματα όλων όσοι έχουν βγάλει χρήματα εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο σε τράπεζες της UBS σε Ελβετία και Γερμανία, από το 1995 έως το 2015, δηλαδή την τελευταία 20ετία!

Αυτή τη φορά ο στόχος των οικονομικών εισαγγελέων είναι διπλός: Πρώτον να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας Ρηνανίας-Bεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα από την χώρα με… σακούλες και όχι μέσω του τραπεζικού συστήματος κατά τα έτη 2006 και το 2008 και δεύτερον να δημιουργήσουν μια νέα υπερ-λίστα που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι και σήμερα. Έτσι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν μεγάλα ποσά στη UBS όχι μόνο διατραπεζικά αλλά με άλλους αδιαφανείς, το πιθανότερο, τρόπους.

Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για «φυγάδευση» κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και μάλιστα στη UBS σε Γερμανία και Ελβετία μέχρι το 2015. Πλέον, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε μεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως η UBS, αποτελούσε την πρώτη επιλογή των μελών της λεγομένης υψηλής μεσαίας τάξη στην Ελλάδα (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίας κ.ά), που όταν αποφάσιζαν να βγάλουν τις καταθέσεις τoυς εκτός της χώρας, επέλεγαν στην πλειονότητά τους την εν λόγω τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι η UBS, διατηρούσε αντιπροσωπεία στην Αθήνα, για την προώθηση των υπηρεσιών της, την οποία ωστόσο απέσυρε αμέσως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και σταμάτησε η διακίνηση κεφαλαίων.

Η λίστα αυτή της ΤτΕ με τις καταθέσεις προσώπων σε Ελβετία και Γερμανία και στην τράπεζα UBS, αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτο «εργαλείο» για τους οικονομικούς εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών τους για την αναζήτηση κεφαλαίων που βγήκαν εκτός Ελλάδας χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Και αυτό γιατί, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχοντας στα χέρια τους τη λίστα αυτή, θα μπορέσουν να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασμών που θα καταγράφονται σε αυτή με τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους και κυρίως στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ.ά.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, στη λίστα της ΤτΕ θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά όλες οι κινήσεις των μεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα «τσεκάρουν» τις κινήσεις του καταθέτη που θα περιλαμβάνονται στη λίστα της ΤτΕ με τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερμανία όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους.

Με άλλα λόγια δηλαδή, οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει αυτούς τους ελέγχους, θα μπορούν να διαπιστώσουν άμεσα από τη νέα υπερ-λίστα αν κάποιος καταθέτης έκανε για παράδειγμα ανάληψη ενός εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά τα μετέφερε νόμιμα σε υποκατάστημα της στη UBS σε Ελβετία και Γαλλία.

Αν, διαπιστώνουν ότι τα ίχνη του χρήματος χαθούν αμέσως μετά από την ανάληψή των κεφαλαίων από την ελληνική τράπεζα, τότε αυτό θα αποτελεί σοβαρή ένδειξη πιθανής διακίνησης μαύρου χρήματος και θα υποψιάζει τις αρχές για περαιτέρω εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές, θα καλέσουν τον καταθέτη να δώσει εξηγήσεις για την μετέπειτα πορεία των καταθέσεων του, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άμεσα και ο φορολογικός έλεγχος. Τότε αυτόματα αυτό θα υποψιάζει ακόμη περισσότερο τις αρχές ότι τα ποσά αυτά βγήκαν από τη χώρα μας όχι διατραπεζικά.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό που θα απέφερε στο κράτος χρήματα από τους ελέγχους θα ήταν η κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε σε όσους έχουν «φυγαδεύσει» τα χρήματά τους στο εξωτερικό να αυτοκαταγγέλονται και να συνεργάζονται με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διεκδικώντας έτσι μια πιο ήπια φορολογική και ποινική μεταχείριση.
Το δέλεαρ για όσους δεν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους – ώστε να προσέλθουν αυτοβούλως στις αρχές – θα ήταν η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση για τα πρόσωπα που θα συνεργάζονται και για εκείνους που δεν θα επέλεγαν να αλλά θα περιμένουν το…ραβασάκι των αρχών που θα τους καλούσε για εξηγήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης και αντίθετα στην δεύτερη ιδιαίτερα υψηλός. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν εισαγγελείς και αλλά και ελεγκτές, το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να αποκομίσει τεράστια οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα αποφάσιζαν να εμφανιστούν ενώπιον των αρχών και να αυτοκαταγγελθούν «τακτοποιώντας» με μικρότερο κόστος τις φορολογικές εκκρεμότητες τους, σε σχέση με το τίμημα που θα κατέβαλλαν αν περίμεναν να κληθούν για εξηγήσεις.

Την ίδια ώρα, οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ι. Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας συνεχίζουν την εξέταση των στοιχείων που συγκέντρωσαν από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπολογιστών σε κατάστημα της UBS στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν. Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφοδος απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν «αλίευσαν» σημαντικά στοιχεία, όπως αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Ήδη, κατάφεραν να ταυτοποίησουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες και μέχρι στιγμής προκύπτει ότι η μικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατομμύριο και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict