Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
4 Ιούν 2018

Έρευνα «Π»: 10 ανατροπές αλλάζουν τη ζωή μας

Ταμείο Χρέη Αυτιάς Νέα

Οι εξελίξεις για τη ζωή μας δρομολογήθηκαν.

Οι παρεμβάσεις είναι συγκεκριμένες.

Το σκηνικό ίδιο και απαράλλακτο, όπως και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια… Μέτρα, πολλά μέτρα!

Δείτε: Στις 40 σελίδες που ψηφίζονται σε μερικές εβδομάδες τονίζεται ότι «για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών η Ελλάδα θα στοχεύσει σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ».

Τι σημαίνει αυτό; Μείωση έως 18% κύριων και επικουρικών συντάξεων, αύξηση φορολογίας και μέτρα «φορολογικής συμμόρφωσης», που όμως φέρνουν και κάτι ακόμη… Το πακέτο των δανειστών σκληρό έως το 2060!

1. Πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2030.

2. Αυξήσεις μισθών μόνο με αύξηση παραγωγικότητας.

3. Καμία πρόσληψη πλην των δεσμεύσεων.

4. Μείωση «κόκκινων» δανείων και πλειστηριασμοί.

5. Πλήρης εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων.

6. Πλήρης υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.

1. Μέτρα – αντίμετρα

Δείτε τι λέει το κείμενο.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών και μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων, και θα λαμβάνει μέτρα αντιστάθμισης, όπου απαιτείται, για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής και των ετησίων αναθεωρήσεων της».

Τι σημαίνει αυτό;

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι από μόνη της η συμφωνία καθορίζει τις επόμενες κινήσεις… «Αν εφαρμοστούν μέτρα που δικαιώνουν Έλληνες πολίτες μέσω δικαστικών αποφάσεων, θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με νέα μέτρα!».

Στα φορολογικά τονίζεται με έμφαση: «Οι Αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα προωθήσουν την εφαρμογή του μέτρου της φορολογίας εισοδήματος (αφορολόγητο) το 2019 εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος, θεωρεί ότι, βάσει μιας διαφανούς εκ των προτέρων εκτίμησης, είναι απαραίτητη η εφαρμογή του για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2019, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα και, εάν χρειαστεί, θα εγκρίνουν νομοθεσία, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, ώστε να εξασφαλίζουν την ακριβή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, κατά τρόπο θετικό για την ανάπτυξη».

Και με τα αντίμετρα τι θα γίνει; Αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού «οι Αρχές θα υιοθετήσουν, μετά από μια διαφανή διαδικασία, την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή των αντίμετρων που ξεκινούν από το 2019. Το ποσό που θα υλοποιηθεί να ευθυγραμμιστεί με την προβλεπόμενη υπέρβαση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους –με την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο– προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων».

Τα μέτρα της διετίας 2019-2020

·        Μείωση κύριων συντάξεων έως 18%.

·        Μείωση Επικουρικών έως 18%.

·        Μείωση εφάπαξ 6%.

·        Κατάργηση επιδομάτων συζύγου – τέκνων.

·        Κατάργηση αφορολογήτου, φόρος 220-620 ευρώ.

·        Αύξηση αντικειμενικών αξιών.

·        Εφαρμογή του ΦΠΑ 25% στα νησιά.

·        «Πάγωμα» κατώτατων συντάξεων έως το 2022.

·        Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Τα ισοδύναμα

·        Μηδέν εισφορά αλληλεγγύης έως 30.000 ευρώ.

·        Μείωση ΕΝΦΙΑ 70 ευρώ, αν φτάνει έως τα 700 ευρώ.

·        Επιδότηση ενοικίου 70 ευρώ με εισόδημα έως 8.000 ευρώ.

·        Σύνταξη έως 700 ευρώ, δωρεάν φάρμακα.

·        Σύνταξη 700-1.200 ευρώ, συμμετοχή 50% σε φάρμακα.

·        Μείωση φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 26%.

·        Φόρος επαγγελματιών από 22% σε 20%.

·        Σχολικά γεύματα και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

2. Σκληροί φόροι για όλους!

Ως προς τους φόρους ο καθηγητής φορολογίας Γιώργος Χριστόπουλος αναφέρει.

1. Οι ελληνικές Αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και να νομοθετήσουν στο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών μια μόνιμη μονάδα που θα έχει ως ρόλο την αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων.

2. Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν την αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και να διευρύνουν τη βάση του φόρου ακίνητης περιουσίας, εάν είναι απαραίτητο, με τρόπο ουδέτερο ως προς τα έσοδα, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έως τον Αύγουστο του 2018.

3. Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι ελληνικές Αρχές θα αναπτύξουν μόνιμο σύστημα πληροφορικής για την αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων.

4. Ακόμη, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην ακίνητη περιουσία και θα διασφαλίσει ότι η έκπτωση του ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα εξαλειφθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα κωδικοποιήσουν και θα απλουστεύσουν τη νομοθεσία περί ΦΠΑ, θα την ευθυγραμμίσουν με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και θα εξαλείψουν τα κενά που εκκρεμούν.

5. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος και θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση εάν απαιτείται αλλαγή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ως προς τις δημοπρασίες και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. και, αν χρειαστεί, θα εγκρίνουν νομικές ή διαδικαστικές τροποποιήσεις.

Δείτε τι έρχεται, κατά τους φοροτεχνικούς:

Μισθωτοί, συνταξιούχοι αγρότες με ετήσια εισοδήματα άνω των 5.700 ευρώ θα έχουν αύξηση φόρου έως και 650 ευρώ. Εργαζόμενος με 9.000 ευρώ και δύο παιδιά, τώρα με μηδέν φόρο, θα πληρώνει φόρο 630 ευρώ. Συνταξιούχος χωρίς τέκνα, με 10.000 ευρώ, πλήρωνε τώρα φόρο 300 ευρώ. Το 2019 θα πληρώνει φόρο 950 ευρώ. Επιπλέον 650 ευρώ. Φόρος και με τα τεκμήρια… Πάνω από 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι αγρότες, λόγω τεκμηρίων, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Άγαμος με μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ τώρα έχει μηδέν φόρο. Ετήσιο εισόδημα 3.600 ευρώ, λόγω διαμερίσματος 80 τ.μ., πάει στα 6.200 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο + 3.200 ευρώ τεκμήριο κατοικίας). Θα πληρώνει πλέον φόρο εισοδήματος 114 ευρώ.

Oι φόροι στο φουλ!

 

3. Συντάξεις -μισθοί

Η μείωση έρχεται…

1. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1/1/2019 και θα αποφέρει από το 2019 έως το 2022 καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως).

2. Οι Αρχές θα υπολογίσουν και θα εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν από 1/1/2015 έως και 31/12/2016.

3. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις για τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και παροχών του ΕΦΚΑ.

4. Έρχεται μείωση συντάξεων στον ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των δημοσιογράφων θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με το ΕΤΕΑΕΠ.

5. Πρέπει στα εργασιακά να ψηφιστεί νόμος με τον οποίο θα επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία μόνο για το μέρος που έχει αποδεχθεί την πρόταση διαμεσολάβησης και ο οποίος θα επαναφέρει τη διακριτική ευχέρεια του διαμεσολαβητή να υποβάλει πρόταση που θα επιτρέπει στα μέρη να επαναλάβουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

6. Έως το τέλος του 2018 το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να νομοθετήσει σε εθνικό επίπεδο τον νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας, με σκοπό την εφαρμογή μιας νέας αξιολόγησης σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, συμπεριλαμβάνοντας και τις συντάξεις.

7. Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος στέγασης, με τη συμβουλή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

8. «Πάγωμα» μισθών στο Δημόσιο και μείωση μισθών λόγω μείωσης του αφορολογήτου.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ