Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
16 Ιούλ 2018

Εποπτεία-λαιμητόμος για νοικοκυριά! Τα 4 SOS και η παγίδα των δανειστών

Φοροι Εφορία Οικονομία

Έξοδος από το μνημόνιο και είσοδος σε… μέγγενη με καθορισμένους όρους και προϋποθέσεις, που συνδέονται με τη ρύθμιση του χρέους, έρχεται για 4,5 εκατ. νοικοκυριά μετά τις 20 Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την έγκριση του πλαισίου αυστηρής εποπτείας για την περίοδο 2019-2022, βάζει τη σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στην… τσέπη των πολιτών. Μέσα στην επιστολή μόλις δύο σελίδων αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του μνημονίου που εκκρεμούν και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για μετά τις 21 Αυγούστου. Στο κείμενο της απόφασης χτυπάνε «καμπανάκια» στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της ανεργίας και των «κόκκινων» δανείων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες δανεισμού για την Ελλάδα παραμένουν εύθραυστες, λόγω εξωτερικών οικονομικών κινδύνων.

Η παγίδα που έχουν στήσει οι εταίροι-δανειστές στην κυβέρνηση για τους… λεονταρισμούς του 2015 σχετίζεται με τη βήμα-βήμα εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και των αντίστοιχων για τη ρύθμιση του χρέους έως το 2032. Ανάλογα με την πρόοδο των μέτρων, θα εκπληρώνονται οι δεσμεύεις των εταίρων για την απόδοση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων (περίπου 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο). Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, αυτοί θα γίνονται ανά τρίμηνο, σύμφωνα με τον κανονισμό 472/2013 της ΕΕ, και θα είναι πιο εντατικοί στους έξι τομείς που έχουν καθοριστεί, ενώ θα ζητούνται πλέον πιο λεπτομερή στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Το πλέον σημαντικό έγκειται στο γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση καλείται να περπατήσει σε… αναμμένα κάρβουνα τους επόμενους μήνες, λόγω των μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει λίγο πριν από τις εκλογές.

Στο κείμενο της ΕΕ σημειώνεται ότι η διαφορά ανάμεσα στην κανονική και την ενισχυμένη εποπτεία είναι ότι η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Επιτροπή και τους άλλους σχηματισμούς των δανειστών. Έτσι, θα συντάσσονται εκθέσεις ανά τρίμηνο, εκτός των κλασικών που συντάσσουν η Επιτροπή ή οι άλλοι «θεσμοί» σε γενικό επίπεδο για όλες τις χώρες που καλύπτουν. Όπως επισημαίνεται σχετικά, τον κυρίαρχο εποπτικό ρόλο θα έχουν η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ, όπου είναι σκόπιμο, θα παρεμβαίνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την αφαίρεση εισοδημάτων τουλάχιστον για 3.500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και την επιβάρυνση με υψηλότερους φόρους για 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, σηματοδοτεί η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας. Ειδικότερα, το σοκ που περιμένει όλους τους πολίτες ανά κατηγορία έχει ως εξής:

Ασφαλιστικό – συντάξεις

Το απόλυτο… καταστροφικό σενάριο της επόμενης τετραετίας αφορά τους συνταξιούχους, καθώς το 60% εξ αυτών, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, θα υποστεί απώλειες από 2% έως 15%. Έτσι, ένας συνταξιούχος με σημερινές μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ θα χάσει 180 ευρώ, δηλαδή 2.160 ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, ανάλογα με τις συνθήκες, αναμένεται να υπάρξει και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα μπει συνολικά στο τραπέζι το ευρωπαϊκό πρόβλημα αύξησης των ορίων ηλικίας στα 68 και στη συνέχεια στα 70 χρόνια, όπως είχε γράψει σχετικά το «Π» στο φύλλο της 23ης Μαρτίου!

Μείωση αφορολόγητου ορίου

Η μείωση στα 5.600 ευρώ από το 2020 σηματοδοτεί το τέλος της φορολογικής… ασυλίας για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν σήμερα εισοδήματα έως 614 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συνταξιούχων που θα χάσουν και την προσωπική διαφορά, οι ονομαστικές απώλειες θα διαμορφωθούν μεταξύ 16% και 30%. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, ένας μισθωτός θα χάσει 642 ευρώ ετησίως, ή πάνω από έναν μισθό! Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα επίπεδα του πληθωρισμού στο 1,5% για την τετραετία 2019-2022, τότε οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα κυμανθούν από 21% έως 36%, ενώ για τους μισθωτούς από 10% έως 17%!

Τέλος εποχής και «κούρεμα» σε επιδόματα

Από την 1/1/2019 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα. Ιδίως, στην περίπτωση που κατά την τετραετία 2019-2022 δεν επαρκούν οι μειώσεις των συντάξεων, τότε η… εφεδρεία είναι τα επιδόματα. Ουσιαστικά, σε πρώτη φάση τα «θύματα» είναι όσοι λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ στη συνέχεια (αν χρειαστεί) τα μέτρα θα επεκταθούν στη μείωση ή στην κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τον προϋπολογισμό, τότε το επόμενο στάδιο αφορά σε νέο «ψαλίδισμα» στα προνοιακά επιδόματα των ΑΜΕΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στο… απόσπασμα τα ακίνητα

Οι συνδυασμοί μισθωτού-ιδιοκτήτη ή συνταξιούχου-ιδιοκτήτη ακινήτου θα είναι οι πλέον… θανατηφόροι την επόμενη τετραετία. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, έχει συμφωνήσει δύο αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα αφορούν κυρίως υποβαθμισμένες και μικρομεσαίες περιοχές σε ολόκληρη την Επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 4.000.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τους υπόλοιπους 20 φόρους και τέλη που σχετίζονται με τα ακίνητα. Μεγάλα θύματα θα είναι κυρίως οι συνταξιούχοι που θα έχουν χάσει την προσωπική διαφορά, θα υποστούν και νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου και ταυτόχρονα, ως ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υποστούν και δύο αυξήσεις αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.

Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

«Πάγωμα» τριετιών, ονομαστικών και πραγματικών αυξήσεων μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% και απαγορευτικό πλαίσιο για τις απεργίες έχει υπογράψει η κυβέρνηση για την περίοδο 2019-2022. Ως γνωστόν, με το τρίτο μνημόνιο έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις για «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων έως το 2021, ενώ κύριος στόχος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα είναι οι ευκολότερες προσλήψεις και απολύσεις.

Σοκ για τους δανειολήπτες

Το απόλυτο σοκ θα βιώσουν οι δανειολήπτες και μάλιστα ακόμη και αν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας. Από το 2019, οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου παύουν να ισχύουν και πλέον η μόνη διέξοδος είναι η συνεννόηση του δανειολήπτη με την τράπεζα. Στο εξής, όποιος δεν ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις τράπεζες, δεν θα προστατεύεται. Σημειωτέον ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν προγραμματιστεί περίπου 10.000 πλειστηριασμοί, ενώ έως το τέλος του 2021 πρέπει να έχουν γίνει συνολικά 140.000 πλειστηριασμοί από τις τράπεζες!

Εφιάλτης για τους οφειλέτες

Τον απόλυτο εφιάλτη αναμένεται να ζήσουν ειδικά μέσα στην επόμενη τετραετία περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής, εκτός από τους 1.700.000 φορολογουμένους που έχουν δει… ξαλαφρωμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σειρά θα πάρουν έως το 2022 ένα σημαντικό τμήμα των περίπου 4.000.000 φορολογουμένων με «κόκκινα» ΑΦΜ. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 700.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες, εφόσον δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές πάνω από 500 ευρώ. Η μείωση εισοδημάτων τη διετία 2019-2020 εκτιμάται ότι θα φέρει προ του πλειστηριασμού τουλάχιστον 500.000 οφειλέτες που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάνω οι φόροι μέχρι… νεωτέρας

Οι δανειστές σπεύδουν να βάλουν φρένο στην… επόμενη κυβέρνηση στο θέμα της μείωσης των φόρων, χωρίς, ωστόσο, να αρνούνται αποκλιμάκωσή τους στη βάση του ισοδύναμου αποτελέσματος, δηλαδή της μείωσης κρατικών δαπανών. Έτσι, την τετραετία 2019-2022, λόγω του αυστηρότατου πλαισίου εποπτείας των δανειστών προς την Ελλάδα, δεν αναμένονται ελαφρύνσεις στη φορολογία, εκτός και αν εκλεγεί κάποια άλλη κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε ουσιαστική μείωση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να επιτραπεί μείωση φόρων. Ειδικά για τα νησιά, προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από την 1/1/2019.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict