Navigation
22
Νοέ
location
Αθήνα
20oC
Αραιή συννεφιά
18 Απρ 2016

“Επιτυχία”! Έφεραν από Ουάσιγκτον 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα

Ελλάδα Σλάιντερ Οικονομία

Ανεπιτυχής μπορεί να κριθεί η επίσκεψη των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη στην Ουάσιγκτον καθώς αντί να γυρίσουν με έστω και ένα θετικό νέο περί του χρέους κατάφεραν να γυρίσουν ζημιωμένοι φορτώνοντας στη χώρα νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ!

Το φοροεισπρακτικό πακέτο θα αγγίξει τα 5,4 δισ. ευρώ με την ψυχρολουσία να είναι άμεση για τους Έλληνες πολίτες, όπως και επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε πχ 6 ή 12 μήνες  φανεί ότι το “μείγμα” μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους + 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη ως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα “μέτρα-ρεζέρβα” για να πιάσει το στόχο.

Δεν πείστηκαν για ακόμη μια φορά τα στελέχη του ΔΝΤ
Καθώς σχετικές οι πληροφορίες (τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνει η κυβέρνηση) μιλούσαν αρχικά για περίπου 3-3,5 δισ. επιπλέον μέτρα, ο τελικός «λογαριασμός» για τους πολίτες ανεβαίνει πλέον και στα 8-9 δισ. ευρώ (αντί στα 5,4 δισ. που ήταν ήδη γνωστά, ή και έως 1 δισ. περισσότερα από τα 7,2-8,1 δισ. ευρώ για τα οποία μιλούσε ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα).

Η “φόρμουλα” αυτή φέρεται να είναι γερμανικής εμπνεύσεως και, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μόνο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε ενστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε όμως χθες το βράδυ ότι υπάρχει τέτοια πρόταση και φάνηκε διατεθειμένη να την αποδεχθεί, εφόσον συνοδευθεί από κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το ‘πακέτο’ που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η πρόταση προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης «με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ».

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι υπογράφει για «αχρείαστα μέτρα» 3-3,6 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια δεν θα πάρει κανέναν μέτρο από όσα της έχουν ζητηθεί, αλλά ταυτόχρονα να ψηφίσει η Βουλή και ότι δεν τα πρώτα μέτρα δεν αποδώσουν, θα έρθουν και τα επόμενα, για τα οποία η σημερινή κυβέρνηση  «θα νίπτει τα χείρας της», αν και εφόσον τελικώς κριθεί αναγκαία η λήψη τους.

Παρότι η κυβέρνηση δεν προσδιόρισε το ύψος των μέτρων που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι (μιλούσαν με θεωρητικά παραδείγματα για αποκλίσεις π.χ. της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 500-600 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από την κυβερνητική διαρροή η Wall StreetJournal είχε αποκαλύψει σχέδιο για πρόσθετα προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ) το μεγάλο «αγκάθι» είναι αν θα απαιτηθεί να ψηφιστούν «προληπτικά από τώρα και συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

–        μεγάλο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου,
–        αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση
–        περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλπ.

Για να λύσει τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο των δανειστών επιστρέφει την Δευτέρα αι αναμένεται να ξαναρχίσει αύριο, Τρίτη τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στην Αθήνα, σε έναν αγώνα δρόμου για συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή σε έκτακτο έως τις 26 ή 29 του μηνός.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress