Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
2 Σεπ 2019

Επιστροφή στον ορθό δρόμο

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η πολιτική σταθερότητα και η αλλαγή σελίδας με την εκλογή μιας φίλα προσκείμενης κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη, αποτελούν τη βάση για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Από μεθαύριο παύουν να ισχύουν και οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται η κατάσταση.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μπορεί να είναι σε υψηλό 11 ετών και τα ομόλογα σε ιστορικό χαμηλό ή να επιστρέφουν καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά. Τα τεσσεράμισι χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκαν με την εκτίναξη του δημοσίου χρέους στο 181% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος και το “τέρας” είναι εδώ. Είναι έτοιμο να μας… κατασπαράξει ανά πάσα στιγμή, αν ξανακάνουμε “συριζανελιές”! Αυτό που βιώσαμε τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από τους μεγαλύτερους πολιτικούς καιροσκόπους που πέρασαν, δεν ξεχνιέται και η μαύρη σελίδα θα σβηστεί πλήρως μετά από αρκετές δεκαετίες.

Η χώρα, υπό την καθοδήγηση της νέας κυβέρνησης πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή συνέπεια έναντι των διεθνών εταίρων και δανειστών, να ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα που θα κάνει “κλικ” στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συνυπάρχουν η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα. Τίποτα δεν χαρίζεται σήμερα και από κανέναν. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν οι προηγούμενοι, δεν θα διώξουμε από πάνω μας το υψηλό ρίσκο χώρας.

Μέσα στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να αποδείξει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, για επούλωση των πληγών που άφησαν οι προηγούμενοι και για μια νέα πορεία, η οποία θα καταστήσει τη χώρα ως το μεγαλύτερο turn around story σε παγκόσμιο επίπεδο. Θαύματα δεν γίνονται και όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ο κομμουνιστικός ή ψευτοσοσιαλιστικός τρόπος σκέψης έχουν ριζώσει για τα καλά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Αν επιστρέψουμε στις παλιές πρακτικές και στις χρεοκοπημένες νοοτροπίες του χθες, τότε θα βρεθούμε εκ νέου στον γκρεμό. Και ενδεχομένως να μην υπάρχει… αλεξίπτωτο για να μας σώσει!

Η χώρα διανύει μια ιστορική περίοδο, όπου σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι ιδανικοί έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα της κάλπης. Η απαλλαγή μας από τα βαρίδια του χθες που έφεραν και φέρουν τον μανδύα του “προοδευτικού” ή του “αριστερού”, θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Μέχρι τότε, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict