Navigation
20
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
17 Μαρ 2019

Επιστρέφουν 13ος μισθός και επίδομα αδείας

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΘΕΜΑ Νέα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν το βάζουν κάτω… Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Μπράτης αποσαφηνίζει: «Πάνω από 610.000 συνάδελφοί μου διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των εορτών και της αδείας. Είναι χρήματα δικά μας».

Τι σκοπεύει όμως και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κόστος των αναδρομικών;

Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι λόγω εκλογών «θα δοθεί επιστροφή των δώρων που κόπηκαν, αλλά, επειδή οι αποφάσεις του ΣτΕ θα επιφέρουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, η επιστροφή θα γίνει με ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης!».

Η κυβέρνηση μέτρησε ότι «το κόστος της επιστροφής φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ. Προκειμένου λοιπόν να κρατήσει στάση ισορροπίας, θα προχωρήσει στη λήψη ισοδύναμων εξισορροπητικών μέτρων. Ήδη εξετάζει την ένταξη του 13ου και του 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ή τη μείωση των δώρων και του επιδόματος.

Οι αριθμοί που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ είναι σκληροί!

α) Το 95% των εκπαιδευτικών έχει καταθέσει αγωγές.

β) Οι απώλειες εισοδήματος από τις περικοπές έφτασαν το 30% του εισοδήματός τους. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 2011 έως το 2017 το κόστος αμοιβής του προσωπικού στο Δημόσιο, εκτός των ένστολων, υποχώρησε κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από 10,1 δισεκατομμύρια το 2011 στα 8,8 δισεκατομμύρια το 2017.

γ) Οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων υποχώρησαν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδος!

δ) Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «τα υπερπλεονάσματα προέρχονται από τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, που «τρώει» 100 ευρώ τοn μήνα για κάθε δημόσιο υπάλληλο».

ε) Η επαναφορά των δώρων θα οδηγήσει συνολικά σε ανάπτυξη, σε φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.

 Τι διεκδικούν 

Η θέση των δημοσίων Υπάλληλων είναι σαφής και κατηγορηματική:

1. Διεκδικούμε, λέει ο κ. Μπράτης, την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2013 για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

2. Ζητούμε την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και του 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010.

3. Την άμεση ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ταυτόχρονα στον αέρα βρίσκονται 95.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο… Κινδυνεύουν να δουν τον μισθό τους να μειώνεται έως και κατά 150 ευρώ. Αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου που παίρνουν επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών, από 35 έως 150 ευρώ. Οι εργαζόμενοι που παίρνουν σήμερα ΒΑΕ είναι εκείνοι που εργάζονται σε νοσοκομεία, οι απασχολούμενοι στους ΟΤΑ, Α΄ και Β΄ βαθμού και στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, οι εργάτες και οι τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι υδραυλικοί, οι τεχνίτες και οι εργάτες δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, το προσωπικό στην εποπτεία καθαριότητας, οι εργάτες και οι οδηγοί στην αποκομιδή των σκουπιδιών, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργάτες, οι οδηγοί και οι χειριστές μηχανημάτων ψεκασμού, οι εργάτες κοπής δέντρων, οι εργάτες καθαριότητας στα νεκροταφεία.

Το «χαστούκι»

Κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, η κατάργηση των δώρων του 13ου και του 14ου μισθού επέφερε ανελέητο «χαστούκι» και τη μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, αφού ως ποσοστό οι δύο μισθοί είναι το 15%-17% του συνολικού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΔΕΔΥ επικαλείται πλήθος οικονομικών στοιχείων στο ΣΤΕ, ότι δηλαδή «οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν η μόνη κοινωνική ομάδα με τόσα πολλά χτυπήματα, τα οποία απαγόρευσαν την αξιοπρεπή διαβίωση των μελών της».

Αλλά και το θέμα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, το οποίο απασχολεί 95.000 εργαζομένους είναι, κατά τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Πάιδα, «από τα πλέον σημαντικά». Ο κ Πάιδας τονίζει ότι «η μάχη θα είναι διαρκείας, αφού έρχονται μειώσεις στα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα και πολλές ειδικότητες, που τώρα λαμβάνουν βαρέο και ανθυγιεινό επίδομα από το Δημόσιο, θα εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων…».

Κατά την ΑΔΕΔΥ, τα μνημόνια επέφεραν μείωση εργαζομένων κατά 126.926 άτομα. Δηλαδή από τα 692.000 του 2011, υποχωρήσαμε σε 565.981 αυτή την ώρα. Χτυπήθηκαν περισσότερο Παιδεία, δημόσια υγεία, ενώ τα τρομερά κενά καλύφθηκαν από 20.000-22.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα νοσοκομεία, το 2012, οι συμβασιούχοι εποχικοί ήταν 54.150, ενώ το 2018, ήταν στα 80.962 άτομα».

Η ΑΔΕΔΥ επίσης τονίζει ότι «οι μειώσεις στις νέες συντάξεις είναι στο 40% και ότι «ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν μειώσεις μέχρι και 40% τον μήνα, αυτοί πανηγυρίζουν για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων, για το 2019».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δίνει τεκμηριωμένα στοιχεία περικοπών συντάξεων. Δίνει στη δημοσιότητα την υπ’ αριθμ. 9397/1-12-17 απόφαση του ΕΦΚΑ για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με 40 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος έχει μηνιαία μείωση στην κύρια σύνταξή του κατά 464,97 ευρώ τον μήνα!

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι η σύνταξη του συναδέλφου του , αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010, θα ήταν 1574,02 ευρώ, όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1019,05 ευρώ. Μείωση: 464,97 ευρώ τον μήνα».

 

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict