Navigation
8
Απρ
location
Αθήνα
13oC
Αίθριος - καθαρός
7 Μαρ 2016

Επιστρέφει το Κουαρτέτο με… μέτρα!

kouarteto2-paraskinio Οικονομία

Ούτε ευρώ χωρίς το ΔΝΤ

Απέτυχε το σχέδιο διάσπασης των δανειστών, αλλά επετεύχθη ο στόχος της επιείκειας στην αξιολόγηση

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ένα εξαιρετικά «βαρύ» και αυστηρό κείμενο, με σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, περικοπές μισθών, συντάξεων, νέους φόρους και αποκρατικοποιήσεις,διακινείται πλέον με e-mail ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση στην Αθήνα.

Το περιβόητο «κείμενο βάσης», πάνω στο οποίο γίνονται οι παρατηρήσεις και οι αλλαγέςτόσο από τα κυβερνητικά στελέχη όσο και από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, είναι το τελικό αποτέλεσμα του «δείπνου των Βρυξελλών» ανάμεσα στους εκπροσώπους των «θεσμών», την περασμένη Τετάρτη.

Οι δανειστές αποδέχθηκαν ότι το βαρύ φορτίο του προσφυγικού προβλήματος δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το σύνολο των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Αυτό,όμως, δεν σημαίνει αναστολή εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αλλά χρονική μετάθεση ορισμένων –κυρίως φορολογικών– παρεμβάσεων.

Με απλά λόγια, η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και οι πρώτες παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια» θεωρούνται ικανά για να προχωρήσει η συζήτηση της πρώτης αξιολόγησης.

Απορρίφθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέρριψε κατηγορηματικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

  • «Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν προηγούμενες μειώσεις συντάξεων και δημιουργούν νέο δημοσιονομικό βάρος στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.
  • Οφείλει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε ιδιώτες προμηθευτές και εκκρεμούν επί χρόνια 330.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με εφάπαξ και επιδόματα που πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά.
  • Ακόμη και ο υπολογισμός της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στηρίζεται σε αβάσιμες προϋποθέσεις κι εκτιμήσεις».
  • Το προσφυγικό πρόβλημα είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή διαδικασία στην ελληνική οικονομία.Εάν αύξηση του ΑΕΠ επιβραδυνθεί, τότε το δημοσιονομικό κενό –το οποίο το ΔΝΤ υπολογίζει έως και 5% του ΑΕΠ έως το 2018– θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ…

«Δεν είμαστε σκληροί, είμαστε ρεαλιστές»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να συναινέσει σε μία «fast and dirty» πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.«Δεν είμαστε σκληροί, είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου,ΤζέριΡάις, τονίζοντας ότι «δεν απαιτούμε τίποτα περισσότερο από την επίτευξη των πολύ φιλόδοξων συμφωνημένων στόχων. Είτε θα ληφθούν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα άμεσης απόδοσης, είτε θα μειωθούν οι στόχοι του προγράμματος, είτε θα υπάρξει γενναία μείωση χρέους τώρα».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει το ΔΝΤ και να διαπραγματευτεί την αξιολόγηση με τους υπόλοιπους «θεσμούς» απέτυχε.

Στο δείπνο της οδού Σουμάν στις Βρυξέλλες, το οποίο αξιωματούχοι των Βρυξελλών παρομοίασαν με τη «Συμφωνία της Γιάλτας για το ελληνικό μνημόνιο», ξαναμοιράστηκαν οι ρόλοι και οι ευθύνες εποπτείας και επικυρώθηκε η κυρίαρχη παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παραμένει «τεχνικός σύμβουλος

Το ΔΝΤ παραμένει «τεχνικός σύμβουλος» στο ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, θα γίνει δανειστής μόλις υπογράψει το νέο ΜEFP με την Ελλάδα, ενώ από το προηγούμενο πρόγραμμα τού οφείλονται 18 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα συμμετάσχει η ΚριστίνΛαγκάρντ, αλλά ο ΠολΤόμσεν σε μια συμβολική κίνηση, ότι, όσον αφορά το ΔΝΤ, «δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση σε θέματα αμιγώς τεχνοκρατικού χαρακτήρα».

Όπως είχε κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύψει το «Π» την περασμένη εβδομάδα, η διαδικασία της αξιολόγησης «σπάει στα δύο».

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει το νέο μνημόνιο MEFP (Memorandum of Economic and Financia Policies) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο νέο MEFP, το ΔΝΤ θα θέσει νέα προαπαιτούμενα, ακριβώς όσα παραλείψει η πρώτη αξιολόγηση.Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των «θεσμών» θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και το πρόγραμμα προβλέπει παραμονή πέντε έως οκτώ ημερών και αναχώρηση στις 22 Μαρτίου για τις εαρινές διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.

Όπως εξηγούσε κορυφαίος παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις: «Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση έχει ως βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου 2015. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ. Το νέο κείμενο βάσης για τις διαπραγματεύσεις προβλέπει μια εμπροσθοβαρή αλλά και πολυετή προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό, μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σ’ αυτό το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα ήταν λιγότερο απαιτητικές, αν υπήρχε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα».

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 05/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress