Navigation
14
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Νεφοσκεπής
30 Ιαν 2021

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον νέο Πτωχευτικό

χρέη δημόσιο κατασχέσεις Νέα

Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, η επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για την επιδότηση δόσεων σε επιχειρήσεις, αποτελούν τα βασικά θέματα «στο τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης και των τραπεζών, που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Τα παραπάνω ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος και στις επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους «θεσμούς», στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Αναφορικά με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται, προκειμένου αυτός να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο την 1η Ιουνίου. Στο υπουργείο Οικονομικών οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, αφού για να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο απαιτούνται 52 υπουργικές αποφάσεις αλλά και αρκετές παρεμβάσεις σε τεχνολογικό επίπεδο. Από την πλευρά τους, οι «θεσμοί» έχουν καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά πως δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού συνδέεται και με το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναστολή των πλειστηριασμών για το πρώτο εξάμηνο του 2021, προκειμένου να στηρίξει τους οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημία, με τους «θεσμούς» να έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Από την πλευρά των τραπεζών πάντως, μολονότι αναγνωρίζουν την ανάγκη «παγώματος» των πλειστηριασμών λόγω πανδημίας, επικρατεί προβληματισμός για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Και αυτό, γιατί φοβούνται ότι η μακροχρόνια αναστολή των πλειστηριασμών μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου κουλτούρα αποπληρωμών, εντείνοντας το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Εξάλλου, με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε μορατόρια, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, τόσο για αντικειμενικούς λόγους όσο και από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, πολλά από αυτά να σταματήσουν να εξυπηρετούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες.

Τι φέρνει ο νέος νόμος

Να σημειωθεί πως ο νέος νόμος εισάγει, για πρώτη φορά, προληπτικό μηχανισμό για την έγκαιρη προειδοποίηση του πολίτη, έτσι ώστε αυτός να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Παράλληλα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον οφειλέτη, τον ιδιώτη ή την επιχείρηση η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας «κουρέματος». Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι 20 χρόνια.

Στην περίπτωση που το χρέος του οφειλέτη δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να ρυθμιστεί, τότε αυτός θα απαλλάσσεται από το χρέος κηρύσσοντας πτώχευση και αφού προηγουμένως θα έχει ρευστοποιήσει όλη την περιουσία του. Η πτώχευση, ωστόσο, συνοδεύεται από την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, αφού ο πολίτης θα μπορεί να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα έπειτα από 1 ή 3 χρόνια από την κήρυξη της πτώχευσης.

Ο νέος Κώδικας για τη Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή 2ης Ευκαιρίας μεριμνά και για την προστασία του δικαιώματος στέγασης, προβλέποντας κρατική επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη, αλλά και τη σύσταση φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, με την υποχρέωση να τους την επαναμισθώνει.

Πράσινο φως για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Το πράσινο φως αναμένεται να δώσουν οι «θεσμοί» για το δεύτερο πακέτο εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, γνωστό ως «Ηρακλή ΙΙ». Ο πρώτος γύρος τιτλοποιήσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία εντός του 2020, οδηγώντας σε μείωση των NPEs κατά 32 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ. Ο «Ηρακλής ΙΙ», που θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο του 2021, θα αφορά επιπλέον 30 δισ. παλαιά προβληματικά δάνεια, παρέχοντας 11-12 δισ. κρατικές εγγυήσεις. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εντός του Φεβρουαρίου 2021 να έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM, τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών της ΕΚΤ, τις Βρυξέλλες και, φυσικά, τον ESM.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή η δεύτερη φάση του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων, εφόσον τα δεδομένα δεν ανατραπούν εξαιτίας της πανδημίας, η οποία αναμένεται να προσθέσει στην κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων τουλάχιστον 8 με 10 δισ. ευρώ, να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής στο πιστωτικό σύστημα για το 2021, εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει ανακοινώσει πρόγραμμα τιτλοποιήσεων 14 δισ. ευρώ, η Alpha Bank θα οδηγηθεί σε τιτλοποιήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, η Eurobank θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση 5 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει τιτλοποίηση 3 δισ. ευρώ NPEs.

Τα σχέδια για την «Bad Bank»

Παράλληλα, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων βρίσκεται και η πρόταση που έχει υποβάλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (ΑΜC), γνωστής και ως «Βad Bank».

Το σχέδιο, το οποίο στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ. H πρόταση είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης, ενώ βρίσκεται ήδη εδώ και κάποιες ημέρες στις διοικήσεις των τραπεζών.

Για το εγχείρημα της δημιουργίας μίας «κακής τράπεζας», τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρούν μία «αμφίσημη στάση». Ενώ υποστηρίζουν ότι ως εργαλείο είναι αποτελεσματική και χρήσιμη στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, από την άλλη δεν έχουν δείξει την αναμενόμενη ταχύτητα στο να στηρίξουν ανοιχτά το εγχείρημα.

Έρχεται «Γέφυρα ΙΙ» για επιχειρήσεις

Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων «Γέφυρα» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, το οποίο μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο στεγαστικά δάνεια και τις επιχειρήσεις, αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, μετά τη θετική στάση των «θεσμών». Η «Γέφυρα» είναι ουσιαστικά η χρηματοδότηση που δίνει η επιδότηση, ο κρατικός προϋπολογισμός, σε «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια (ενήμερα και μη ενήμερα), έτσι ώστε για 9 μήνες να μπορέσουν να βγάλουν από πάνω τους οι πολίτες το μεγάλο βάρος της πληρωμής των δόσεων. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει «σωσίβιο» για χιλιάδες επαγγελματίες στην τρέχουσα συγκυρία, και έτσι να αποφευχθούν τα «λουκέτα» και να διασωθούν όσο το δυνατόν οι θέσεις εργασίας.

Στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.

Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το α’ τρίμηνο, στο 70% το β’ τρίμηνο και στο 60% το γ’ τρίμηνο, ενώ το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Στην περίπτωση που το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φτάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με «ταβάνι» τα 300 ευρώ.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ