Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
19 Ιούν 2017

Επισήμως Πουέρτο Ρίκο της Ευρώπης, η Ελλάδα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Στον ζουρλομανδύα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι …το τέλος του αιώνα, με μόνιμη δημοσιονομική αλλά και πολιτική εποπτεία από τους «θεσμούς», καταδικάσθηκε η Ελλάδα με την -κατά 12 μήνες τουλάχιστον- καθυστερημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Το Γερμανικό σχέδιο για την «νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης» των «πολλαπλών ταχυτήτων και των ομόκεντρων κύκλων» έχει τεθεί σε εφαρμογή με πρώτο «θύμα» την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα εκπέμπεται σαφές μήνυμα προς όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι «χρέη δεν χαρίζονται χωρίς μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος».

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο 2 ετών.

  • Από τα μέσα του 2016 μέχρι και χθες παρίστανε τον «σκληρό διαπραγματευτή» αλλά ταυτόχρονα κυβερνούσε διορίζοντας και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα δικών του μειοψηφιών και για τον επόμενο 1 χρόνο –μέχρι το καλοκαίρι του 2018- θα συνεχίσει να κυβερνά χωρίς τα πολιτικά προσκόμματα των αξιολογήσεων, των δόσεων και των ασφυκτικών προθεσμιών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέτυχε και τους 4 βασικούς στόχους που είχε θέσει από την αρχή στο ελληνικό ζήτημα:

 

  1. Υποχρέωσε την Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση του Α. Τσίπρα όχι μόνο να «κάνει τα μαθήματά της» εφαρμόζοντας 140 σκληρά προ-απαιτούμενα αλλά επιπλέον να προ-νομοθετήσει ένα απίστευτης σκληρότητας επιπλέον πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το Εργασιακό.
  2. Έκλεισε οριστικά το θέμα του «κουρέματος χρέους» που αποτελούσε σημαία διεκδικήσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά φυσικά και της κυβέρνησης Τσίπρα  η οποία υποχρεώθηκε σε οδυνηρή αναδίπλωση αποδεχόμενη μια σειρά από παραμετρικές παρεμβάσεις στη διευθέτηση του Χρέους υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις.
  3. Αντιμετώπισε για πρώτη φορά επί Ευρωπαϊκού εδάφους, με αποτελεσματικότητα, την νέα αμερικανική ηγεσία που επηρεάζει τις ισορροπίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χωρίς απώλειες και τριβές.
  4. Έθεσε σε εφαρμογή, το Σχέδιο που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Μάλτα για την «νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», περιορίζοντας ουσιαστικά τις αρμοδιότητες της Κομισιόν, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του ΕSM τον οποίο προορίζει για διάδοχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη ως θεματοφύλακα των μεταρρυθμίσεων και αυστηρό χρηματοδότη ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η αυστηρότητα που επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», έσπευσε να δηλώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, λίγες μόνον ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup.

Ταυτόχρονα επισημοποίησε την ανακήρυξη της Ελλάδας σε «ειδική περίπτωση» μέσα στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αφού θα ελέγχεται κάθε απόφαση, κάθε πρωτοβουλία της σημερινής ή των μελλοντικών κυβερνήσεων:

  • «Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Η Ελλάδα, έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της…»

Με απλά λόγια οι Έλληνες πολίτες καταδικάσθηκαν σε διαρκή λιτότητα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η Ελλάδα θα είναι το «Πουέρτο Ρίκο» της Ευρώπης όπως ακριβώς το νησί της Καραϊβικής αποτελεί πλέον την «προστατευμένη ηλιόλουστη αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών»…

  • Τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2023 και 2% μετά και για …πάντα, υποχρεώνουν την Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική κατεύθυνση αφού ποτέ πια το Κράτος δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να επηρεάζει και να διαμορφώνει τις οικονομικές εξελίξεις γιατί μονίμως θα πρέπει να εξοικονομεί σημαντικούς πόρους (2% του ΑΕΠ) για να πληρώνει τοκοχρεολύσια χωρίς δανεικά.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, η εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος αποτελεί έναν μικρό θρίαμβο. Όπως ακριβώς συμφώνησε με την Άγκελα Μέρκελ στην συνάντησή τους στο Βερολίνο, στις 10 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε όλα τα προνόμια του ως «απόλυτος Επόπτης» του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να εκταμιεύσει «ούτε ένα επιπλέον δολάριο» και ταυτόχρονα πήρε όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ότι τα πρώτα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα αποπληρωθούν κανονικά στην ώρα τους (με εγγύηση τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα) στο πλαίσιο των «μεσοπρόθεσμων μέτρων» για το Χρέος…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ