Navigation
23
Σεπ
location
Αθήνα
26oC
Νεφοσκεπής
22 Ιούν 2016

Επιμένουν οι δανειστές για τις ομαδικές απολύσεις

εργασία Εργασία | Οικονομία

Πιέζουν οι δανειστές για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς το θέμα αυτό, όπως και οι συλλογικές συμβάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων Τσίπρα με Γιούνκερ, στέλνοντας τα μηνύματα στην αγορά εργασίας για το τι μέλλει γενέσθαι από το φθινόπωρο και μετά.

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης για της αλλαγές στα εργασιακά που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο θα αναδιατυπωθεί με βάση το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνεδρίαζε χθες και σήμερα στο υπουργείο εργασίας. Η επιτροπή απαρτίζεται από δύο Γερμανούς καθηγητές, Ισπανούς, Ιταλούς και Ολλανδούς εμπειρογνώμονες που δεν έχουν ιδέα για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς ενώ διαθέτει μόνο έναν Έλληνα, τον καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Γιάννη Κουκιάδη.

Οι ξένοι νομικοί και οικονομολόγοι εξετάζουν το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out, τον απεργιακό νόμο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντηση ρώτησε σε ειρωνικό τόνο τα μέλη της επιτροπής στη συνάντηση που είχαν χθες «υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν;».

Το πόρισμα της επιτροπή που μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, θα αποτελεί καταγραφή απόψεων καθώς στα περισσότερα ζητήματα δεν υπάρχει ομοφωνία.

Το υπουργείο εργασίας πάντως θεωρεί ότι το θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων “θα κριθεί από αυτή την απόφαση” του Ευρω-δικαστήριου σε σχέση με την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Υπενθυμίζουμε ότι η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι αντίθετη με τις ελληνικές θέσεις καθώς κρίνει ότι οι αποφάσεις για ομαδικές απολύσεις δεν πρέπει να υπόκεινται σε διοικητική έγκριση ούτε πρέπει να έχουν σαν τεκμήριο την κατάσταση της οικονομίας, αλλά της ίδιας της επιχειρήσεις η οποία κρίνει αναγκαία μία τέτοια κίνηση.

Αν οι δανειστές επιμείνουν, το υπουργείο εργασίας θα προτείνει συμβιβαστική λύση, όπως είναι η “αποκέντρωση” των διαδικασιών απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις ενώ δε θα δεχτεί την αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού απολύσεων (σήμερα είναι 5%).

Δηλαδή, ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να υποδειχθεί το “τοπικό γραφείο εργασίας”, ή το τοπικό Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) προκειμένου να μην υπάρχει ανάμιξη του υπουργείου εργασίας στην έγκριση ή την απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζαν – Κλώντ Γιουνκέρ ο οποίος ανέφερε «δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα».

Σύμφωνα με παράγοντες των κοινωνικών εταίρων ο Γιούνκερ πιθανόν έχει στο νου του τον ΟΜΕΔ (οργανισμός διαμεσολάβησης) και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας το ΔΝΤ που επιμένει από το πρώτο μνημόνιο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.

Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δήλωσε «Η Ε.Ε. θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνική εταίροι στην Ελλάδα. Φτάνει να συμφωνήσουν».

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ