Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
26 Δεκ 2018

«Έπηξαν» τα συμβολαιογραφεία

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Νέα

Τρέχουν και δεν φτάνουν να μεταβιβάσουν ακίνητα με γονικές παροχές και δωρεές ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές επηρεάζει πλήθος φόρων και εισφορών.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «μπαίνουν σε λειτουργία οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Κάθε φορά που έχουμε αλλαγές, συμβαίνει αυτό. Τώρα λοιπόν, έχουμε νέες τιμές ζώνης, οι οποίες είναι αυξημένες σε αρκετές περιοχές».

Ο καθηγητής Φορολογίας Γ. Χριστόπουλος τονίζει ότι «οι ιδιοκτήτες σπεύδουν ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους».

Τι έρχεται όμως στις αντικειμενικές;

Απλά αναπροσαρμόστηκαν σε 10.216 ζώνες.

·   Σε 3.792 περιοχές αυξήθηκαν και αφορούν παραθαλάσσιες νησιωτικές περιοχές και περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

·   Σε 2.122 περιοχές μειώθηκαν και αφορούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

·   Σε 4.302 περιοχές έμειναν σταθερές.

Να δούμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά.

Αν έχουμε αύξηση σε γονικές παροχές, δωρεές, όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές, οι ενδιαφερόμενοι είναι χρήσιμο, αν θέλουν, να κινηθούν σε μεταβίβαση για να μην έχουν μεγαλύτερο φόρο. Να τονισθεί στα συμβολαιογραφεία του κέντρου και της περιφέρειας επικρατεί μεγάλη κίνηση. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι έρχονται ακόμη δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών κατά 50%, σε δύο δόσεις, τότε πολλοί παίρνουν τα μέτρα τους.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ

Τα τωρινά αφορολόγητα είναι τα εξής:

1. Απαλλαγή για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

2. Συμπεριλαμβάνονται στην απαλλαγή η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου, ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια έως 20 τ.μ., αν συνυπάρχουν στο ίδιο ακίνητο και αγοράζονται την ίδια στιγμή.

3. Δίδεται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

4. Αυτά ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με κληρονομιά και με γονική παροχή.

5. Η προσαύξηση για τα ανήλικα τέκνα, για την κληρονομιά, ισχύει εφόσον στον κληρονόμο έρχεται στην κατοχή του μία κατοικία ή ένα μόνο οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Στο μεταξύ, η ΑΑΔΕ έχει λάβει τα μέτρα της. Έδωσε εντολή να ελεγχθούν πληρωμές ΕΝΦΙΑ και μεταβιβάσεις ακινήτων. Αν εντοπιστούν παραβάσεις, έρχονται πρόστιμα από 300 έως 1.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, τα οποία θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ 

Ποιες όμως επιπτώσεις έρχονται από τις αλλαγές στους φόρους;

Δείτε ποιοι φόροι επηρεάζονται:

1. Κύριος ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά κλιμάκιο τιμής ζώνης.

2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του συνόλου της ατομικής ακίνητης ιδιοκτησίας κάθε φορολογούμενου με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και συντελεστές που φθάνουν ακόμη και στο 1,15%.

3. ΤΑΠ: Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰-0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

4. ΦΠΑ στα νέα ακίνητα: Υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

5. Φόρος μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

6. Φόρος χρησικτησίας: Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

7. Φόρος ανταλλαγής: Ο φόρος ανταλλαγής-συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.

8. Φόρος διανομής: Ο φόρος διανομής ακινήτων επιβάλλεται με συντελεστή 0,75%.

9. Δημοτικός φόρος: Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

10. Τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας: Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών όπου διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις «πέσουν» πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα μειωθούν αυτόματα κατά 40%. Θα γίνει όμως και το αντίστροφο.

11. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

12. Τέλη Νομικών: Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

13. Τέλος μεταγραφής: Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

14. Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

15. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

16. Φόρος δωρεάς ακινήτου.

17. Τέλος εγγραφής: Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

18. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

19. Πρόστιμα νέων αυθαιρέτων. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

20. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες.

21. Εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

 

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict